Trading

A török-orosz kereskedelmet újabb amerikai szankciók fenyegetik

S.Rita | 2024.02.22. 02:00

Hét, az ügyet jól ismerő forrás szerint az Egyesült Államok szankciókat kilátásba helyező, Oroszországgal üzletelő pénzügyi cégeket érintő fenyegetése lehűtötte a török-orosz kereskedelmet, megzavarva vagy lelassítva az importált olaj és a török export egyes kifizetéseit.

 

A decemberi amerikai végrehajtási rendelet nem kifejezetten az energiát célozta meg, de a források szerint megnehezítette az orosz nyersolajra vonatkozó török kifizetéseket, valamint a török export szélesebb körére vonatkozó orosz kifizetéseket – írja a Reuters.

Az amerikai szankciók célja, hogy csökkentsék a Kreml bevételeit és megzavarják az ukrajnai háborúját anélkül, hogy megfojtanák az orosz olaj áramlását a globális piacokra, hogy – a novemberben újraválasztásra törekvő Joe Biden elnökkel – elkerüljék az amerikai benzinárak politikailag érzékeny megugrását.

A Törökország mostani fizetési problémáihoz hasonló gondok azonban olajkereskedők szerint már megzavarták az Indiába irányuló orosz olajszállításokat, és bonyolították az Egyesült Arab Emírségekbe és Kínába irányuló szállításokat is.

Oroszország a legnagyobb nyersolaj- és dízelolaj-exportőr az energiaszegény NATO-tag Törökországba: a novemberig tartó 11 hónapban 8,9 millió tonna nyersolajat és 9,4 millió tonna dízelolajat szállított fekete-tengeri szomszédjának.

A felmerülő fizetési problémák annak köszönhetőek, hogy a török bankok felülvizsgálják az üzletet és szigorítják az orosz ügyfelekkel szembeni megfelelésüket – mondta négy forrás. Két olajipari forrás szerint ezek nem zavarták meg Törökország nyersolajszállításait, csak néhány szállítmányt késleltettek.

A decemberi amerikai végrehajtási rendelet nem kifejezetten az energiát célozta meg, de a források szerint megnehezítette az orosz nyersolajra vonatkozó török kifizetéseket, valamint a török export szélesebb körére vonatkozó orosz kifizetéseket. (Fotó: Canva)

 

Bármikor felmerülhet porbléma

Egy orosz olajipari nagyvállalatnál dolgozó forrás szerint az orosz olajexportőrök két-három hete nem kaptak kifizetéseket Törökországtól.

„Nehézzé vált egyes energiaipari kifizetések teljesítése Oroszország felé, különösen a december végi újabb szankciós fenyegetések után. Néhány kifizetés megszakadt. Az eredetileg megbeszélt módszert meg kellett változtatni, vagy el kellett halasztani a kifizetést, de a szállítás folytatódott. Rakományonként lehetnek problémák” – mondta a kifizetések ügyét ismerő török forrás.

Az ipari és pénzügyi szektorbeli források névtelenséget kérve beszéltek a fizetési és kereskedelmi zavarokról, mivel nem jogosultak érzékeny témáról beszélni.

„A fizetési problémák december után kezdődtek. A hangsúly nem az olajimporton van, de ez nyugtalanító. Nem befolyásolta a napi működést, de emlékeztet minket arra, hogy bármikor felmerülhet probléma” – mondta egy török olajipari forrás.

A török államkincstár nem kívánt nyilatkozni, amikor megkérdezték az üggyel kapcsolatban. A török bankfelügyelet, a BDDK nem reagált azonnal a megkeresésre.
Ankara ellenzi a Moszkva elleni nyugati szankciókat, még akkor is, ha bírálta Oroszország két évvel ezelőtti ukrajnai invázióját. A konfliktus során sikerült szoros kapcsolatokat fenntartania mind Moszkvával, mind Kijevvel.

Bár Ankara azt mondta, hogy a szankciókat török földön nem lehet megkerülni, Washington tavaly fokozta a nyomást, hogy állítsák le az olyan kettős felhasználású áruk tranzitját, amelyeket Oroszország a harctéren használhat, és figyelmeztetett, hogy a török bankokat és vállalatokat másodlagos amerikai szankciók sújthatják.

Egy orosz olajipari nagyvállalatnál dolgozó forrás szerint az orosz olajexportőrök két-három hete nem kaptak kifizetéseket Törökországtól. (Fotó: Canva)

 

Érzékeny téma

Az orosz-török fizetések zavarai akkor kezdődtek, amikor Biden december 22-én aláírta a végrehajtási rendeletet, amely a szankciók kijátszásában Oroszországnak segítő cégeket azzal fenyegeti, hogy elveszítik az amerikai pénzügyi rendszer értékelését. A rendelet szerint azok a pénzintézetek vannak veszélyben, amelyek az amerikai szankciók célpontjainak nevében üzletelnek.

Február 1-jén a Kreml közölte, hogy tudomása van arról, hogy a török bankok az „agresszív” amerikai nyomás miatt szigorítják az orosz ügyfelekre vonatkozó szabályokat, és hogy együttműködik Törökországgal a megoldások keresésében.

Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője pénteken azt mondta, hogy a külkereskedelmi tranzakciókban további nehézségek merültek fel az elszámolással és a logisztikával kapcsolatban. Egy török bankár elmondta, hogy a bankok „rendkívül aprólékos” eljárásokat folytatnak a szankciókkal kapcsolatban, a megfelelőségi osztályok minden tranzakciót alaposan megvizsgálnak.

„Ez a kérdés nagyon érzékeny, és a bankok megfelelőségi részlegei a helyzet magaslatán állnak” – mondta egy másik bankár.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője a Reutersnek elmondta, hogy bátorítónak tartja azokat a jelentéseket, amelyek szerint a török bankok felülvizsgálják a meglévő üzleteket és szigorítják az orosz ügyfelekkel kapcsolatos megfelelési programjaikat.

„Az elnök december 22-i módosítása az Oroszországgal szembeni szankciós hatáskörünkre vonatkozóan megerősítette azt, amit már korábban is mondtunk: a külföldi pénzügyi intézmények felelősek annak biztosításáért, hogy ne dolgozzanak fel olyan tranzakciókat, amelyek Oroszország hadseregének kedveznek, vagy más módon lehetővé teszik intézkedéseink megkerülését. Az elmúlt évben kiterjedt megbeszéléseket folytattunk török partnereinkkel. Amint rendelkezésre állnak a januári kereskedelmi adatok, elemezni fogjuk azokat, és várakozással tekintünk e beszélgetések folytatása elé” – tette hozzá.

Az első adatok szerint az Oroszországba irányuló török export januárban 39%-kal, 631 millió dollárra csökkent az előző év azonos időszakához képest, miután tavaly 16,9%-kal, 10,9 milliárd dollárra nőtt. Az Oroszországból származó import januárban 20,2%-kal 4 milliárd dollárra csökkent, miután 2023-ban 22,5%-kal 45,6 milliárd dollárra esett vissza. Az Oroszországból származó nyersolajimport több mint kétszeresére, 12 millió tonnára ugrott 2022-ben. Törökországba 8,9 millió tonna kőolajat szállítottak 2023. január-november között, ami 20%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig a háború előtti átlag felett van.

De az intézkedések nagy része a nem olajkereskedelemre voltak hatással, mondták a források.

„Különösen a gépek exportja állt le, pusztán a katonai felszerelésekkel való azonosság miatt” – mondta az első, az ügyet ismerő forrás. „Az igazi probléma nem azzal a fizetéssel merül fel, amit Törökországnak kellene teljesítenie, hanem azzal, amit Törökország kapni fog. Ez mutatja, hogy a török bankok mennyire ódzkodnak a szankcióktól” – tette hozzá a forrás.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.