Mobilitás

Sokkal menőbb és továbbra is olcsó: ilyen lett az új Dacia Spring

S.Rita | 2024.02.23. 02:00

A Dacia lerántotta a leplet a Spring frissített változatáról, amely modernizálja a megfizethető városi elektromos járművet. A 2024-es Dacia Spring az autógyártó legújabb dizájnnyelvét alkalmazza, amely a népszerű Duster stílusjegyeit kölcsönzi, miközben megtartja az impozáns hasmagasságot és a crossover elemeket. Emellett újratervezett, jobb felszereltséggel ellátott belső térrel is rendelkezik, ami újabb riválisok szintjére emeli.

 

Jobb kiállás

Kezdve a külsővel, a Spring modernebbnek tűnik, mint korábban, nagyrészt a Duster által inspirált hűtőrácsnak és a LED-es fényszóróknak, valamint a SUV-stílusú első elemeknek köszönhetően – írja a Carscoops. A hátsó rész hasonló átalakítást kapott a modern LED-eket összekötő fekete szegéllyel és a lökhárítón lévő nagy adag műanyag burkolattal.

A 3701 mm hosszú jármű profilja ismerősnek tűnik, mivel az ablakok és a nagyméretű ajtókilincsek az elődből átvett elemek.

A Dacia tervezői mégis finomítottak a sárvédőkön, egyszerűsítették a burkolatot, és a C-oszlopon egy „szalagot” helyeztek el, hogy hangsúlyozzák a crossover kiállását. Ugyanebből a megfontolásból új, akár 16 hüvelyk átmérőjű kerekek is választhatók, valamint a „téglavörös” és „szafari bézs” árnyalatokkal kiegészített, átdolgozott színpaletta.

Belül a régi műszerfalat, amely mintha a 90-es évekből származna, modern dizájnra cserélték.

Az Extreme csúcskivitel digitális cockpitje egy 7 colos digitális műszeregységből és egy 10 colos, szabadon álló infotainment-kijelzőből áll, a belépőszintű modellekben csak egy okostelefon-tartó lesz. A klímaszellőzők, a középkonzol, a váltó és a műszerfalra szerelt tálca is újratervezésre került, így megjelenésében jobban illeszkedik a Dacia család többi tagjához.

A vállalat a YouClip kiegésztítőrögzítő rendszert is beillesztette, amely lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy személyre szabják a belső teret. A felszereltség tartalmazza az Európai Unió előírásai által diktált ADAS (fejlett vezetősegítő rendszerek) alapcsomagot, valamint a „My Safety” gombot ezek engedélyezésére vagy kikapcsolására. Végül a motorháztető alatt 35 literes csomagtartó kapott helyet, a kissé megnövelt 308 literes rendelkezésre álló csomagtér mellett.

 

Nem mindenhol történt változás

A Dacia nem érezte szükségét a Spring alrendszerének korszerűsítésének, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi tulajdonosok átlagos napi útja 37 km hosszú, 37 km/h sebességgel.

Ez azt jelenti, hogy a 44 vagy 64 lóerős teljesítményt leadó, előző verzióból átvett villanymotor a közismerten lomha gyorsulási adatok ellenére is elég jó teljesítményt nyújt.

Ugyanez vonatkozik a 26,8 kWh-s akkumulátorcsomagra is, amely a WLTP szerint több mint 220 km-es hatótávolságot tesz lehetővé, részben az alacsony, 984 kg-os tömegnek köszönhetően. A töltés meglepően lassú, a gyengébb modelleknél 11 kW AC, az erősebbeknél 30 kW DC teljesítményű.

A frissített modell újdonsága a kétirányú töltési képesség, ami azt jelenti, hogy a kis akkumulátort elektromos eszközök működtetésére is használhatjuk.

A 2024-es Dacia Spring árát még nem jelentették be, de a vállalat szerint ez továbbra is „a legmegfizethetőbb teljesen elektromos modell a piacon”. Az Autocar beszámolója szerint az Egyesült Királyságban a szállítások 2024 októberében kezdődnek, az ár pedig 18 000 font (kb. 8 millió forint) alatt lesz. Elődjéhez hasonlóan az új Spring is Kínában készül majd.

A 2024-es Dacia Spring legfőbb riválisai az új Citroen e-C3 és a hamarosan megjelenő Fiat Panda, valamint a jövő városi EV-i, mint a Renault Twingo és a VW ID.1 lesznek.

 

Kiemelt kép forrása: Dacia

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.