Mobilitás

Párizs 2024: Fenntarthatóság és zöld gondolkodás a helyváltoztatásban is

Benedek Attila | 2024.02.25. 01:00

Még nem ég a világ olimpiai lázban, de az idei nyári ötkarikás játékok arról biztosan elhíresülnek, hogy a sportolók és a rendezők minimális kibocsátással közlekednek.

 

A 33. újkori nyári olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik. Párizs a harmadik alkalommal ad otthont a világ legnagyobb sporteseményének, amivel beéri az angol fővárost. Mivel nem sporttal foglalkozunk, és nálunk az energia a fő téma, ezért ezen a szemüvegen át vizsgáljuk a hatalmas rendezvényt.

A téma adott és forró, mert az energia, a környezetvédelem, a kibocsátás-csökkentés, gyakorlatilag ma már az élet minden területét elérte.

Nem lehet kibújni sehol sem alóla. Ha ezeket összekötik vagy inkább egybe gyúrják egy pozitív üzenetet hordozó világra szóló eseménnyel, ez minden PR és marketing szakember álma. Talán ezért is vált a Toyota az olimpiai és a paralimpiai mozgalomnak a mobilitási partnerévé. Az együttműködésüket nem ma kezdték.

 

Hajtóanyag, váltás

Az már elég jól látszik, hogy a fosszilis hajtóanyagok idővel visszaszorulnak. A benzint és a gázolajat égető autók helyét kevesebbet fogyasztó öntöltő-hibridek (HEV) és tölthető-hibridek (PHEV) veszik át. Amivel párhuzamosan terjednek az elektromos autók (BEV), és kissé döcögve a hidrogént használó járművek is. És a hozzájuk tartozó töltőhálózat is alakul. Az átmenet szintén jól észrevehető az olimpián használt járműparkon, ami az önkéntesek és a rendezők munkáját könnyíti és a sportolók fuvarozására is használnak.

A Toyota az olimpiai és a paralimpiai mozgalom mobilitási partnere. (Fotó: Toyota)

 

H, mint hidrogén

A csúcsot 2674 darabos járműflottában a félezer Mirai jelenti, amely használata közben vízgőzt enged a levegőbe. Ezek az autók nem újak a francia fővárosban, ahol nemrég emelkedtek az égbe a nehéz és testes szabadidő-autók parkolási díjai. Ugyanis az egyik párizsi taxitársaság már ezer darabos Mirai flottát használ.

A rendezvény után a hidrogénautókat taxiként fogják használni, így később is tisztul Párizs levegője.

Ez kiváló összekötő kapocs a hazai, már minden autós előtt nyitva álló hidrogénkúthoz és az itthon országos turnén lévő hidrogénbuszhoz. Ugyanis a Toyota együttműködött a francia céggel, amely a buszok megszokott hajtásláncát szereli át hidrogénhajtásúra. Ebben a műveletben, a japánok technikája kerül be a járművekbe (TFCM2). A lényeg, hogy kettő, üzemanyagcellával működő Toyota Caetano buszt is bevetnek a sportolók fuvarozásában.

 

Hibridek

Ahhoz, hogy a párizsi olimpia járművei 50 százalékkal kisebb kibocsátást érjenek el, mint a tokiói olimpián használtak, be kellett vetni a hibrid autókat. Ezekből 845 darab áll a szervezők rendelkezésére. A tölthető kivitelekből pedig 176 példány. Az elektromos autó flotta is szépen bővült, mert 1003 darab, csendesen suhanó villanyautó járja majd utakat az olimpia idején.

A Toyota az olimpiai és a paralimpiai mozgalom mobilitási partnere. (Fotó: Toyota)

 

Utolsó méterek

Korábban már írtunk külön azokról az eszközökről, amelyek a helyváltoztatásban az utolsó kilométerek vagy száz méterek megtételében segítenek. Ezek a különféle rollerek és elektromos kerékpárok. Nem volt véletlen, hogy a korábbi Tokiói Motor Show-kon egyre kevesebb autót lehetett látni. A kicsi, elektromosan hajtott helyváltoztatási eszközökből viszont Dunát lehetett rekeszteni.

A helyi cégek ugyanis ebben nagy piacot látnak, mert Japán lakossága rohamtempóban öregszik. Az ő helyváltoztatásukat segítik ezek az eszközök. Itt néhány kilométer hatótávolságú, kis sebességű masinákról van szó, amiket a Toyota fejlesztett ki.

Ezeket a mozgásukban korlátozottak vehetik igénybe, akár az elektromos segédhajtással felszerelt kerekesszékeket. Ezeknek nagyobb szerepük lesz a nyári olimpia után megrendezett paralimpián, amire a magyar sportolók is nagy erőkkel készülnek.

 

Kiemelt kép forrása: Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.