Vállalatok

Mi a szerepe a biztosítótársaságoknak a fosszilis tüzelőanyag-iparban?

Devenyi Dalma | 2024.02.26. 01:00

Az Extinction Rebellion nevű környezetvédő mozgalom egyhetes kampányt indít az Egyesült Királyságban a globális biztosítási ipar ellen. Egy tavalyi jelentés szerint az amerikai székhelyű biztosítók több százmilliárd dollárt fektettek be olyan fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatokba, amelyek hozzájárulnak az éghajlati kockázatok növekedéséhez.

 

Biztosítási fedezet nélkül az olaj- és gázfúrások nehezen folytatódnának – írja az Euronews. A megkérdezett amerikai biztosítók több mint kétharmada tartott 2019-ben fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos eszközöket 536 milliárd dollár (493 milliárd euró) értékben.

Az ERM fenntarthatósági tanácsadó cég, a Ceres befektetői érdekvédelmi csoport és a Persefoni szén-dioxid-számviteli cég szerint a számok valószínűleg hasonlóak lesznek a következő években is.

Most az aktivisták egyre gyakrabban szólítják fel a biztosítótársaságokat a fosszilis tüzelőanyag-ipar támogatásában játszott alapvető szerepük miatt. Az Extinction Rebellion nevű környezetvédő mozgalom február 26-án egyhetes kampányt indít az Egyesült Királyságban, amelynek célpontja a globális biztosítási ipar. A csoport figyelmeztette a biztosítótársaságokat, hogy ha nem kötelezik el magukat a „fosszilis tüzelőanyagok lehetővé tételének” megszüntetése mellett, akkor tiltakozásuk célpontjává válnak.

Biztosítási fedezet nélkül az olaj- és gázfúrások nehezen folytatódnának. (Fotó: Canva)

 

A biztosítók évente milliárdokat fektetnek be a fosszilis tüzelőanyag-termelésbe

A 24 nem kormányzati szervezetet tömörítő Insure Our Future (Biztosítsuk a jövőnket) kampány minden évben közzétesz egy „értékelőlapot” 30 nagy biztosítótársaságról és azok olaj- és gáziparban való részvételéről.

A 2023-as felmérés szerint a Lloyd’s of London piacán működő biztosítók a világ legnagyobb kockázatvállalói a fosszilis tüzelőanyag-projekteknek. Együttesen 1,5-2 milliárd euróra becsült éves díjbevételük volt.

„Ha a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok nem kötnek biztosítást hatalmas projektjeikre, akkor a teljes pénzügyi kockázat az ő vállukra hárul, így ha valami rosszul sül el, ők felelnek mindenért, ami történik” – mondja Steve Tooze, klímaaktivista és az Extinction Rebellion tagja. A vállalatok mindenféle infrastruktúrát biztosítanak, beleértve az olajfúrótornyokat és a csővezetékeket is.

„Ami azonban igazán aggasztó, hogy olyan új, karbonbombaként emlegetett projekteket is biztosítanak, mint a kelet-afrikai nyersolajvezeték” – mondja Tooze.

„Mindezek a projektek, ha engedélyezik a megvalósításukat, olyan sok CO2-t termelnének, hogy nagyon megnehezítenék az államok számára, hogy teljesítsék a jogilag kötelező érvényű megállapodásaikat, amelyek szerint a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartaniuk. Sok biztosítótársaság nem hajlandó kizárni ezeket a karbonbomba-projekteket.”

Emellett egyes cégek leállították a biztosításokat Kaliforniában, Floridában és Louisianában, valamint Ausztrália egyes részein, mivel ezek a területek érzékenyek az olyan természeti katasztrófákra, mint az árvizek, erdőtüzek és hurrikánok.

 

A fosszilis tüzelőanyag-ipar Achilles-sarka

Az Extinction Rebellion a biztosítótársaságokat „a fosszilis tüzelőanyag-ipar Achilles-sarkának” nevezi, és „azoknak az embereknek, akik, ha akarnák, egyik napról a másikra megállíthatnák a fosszilis tüzelőanyagok általi szennyezést”.

„A biztosítási iparágak egyfajta szuperhatalommal rendelkeznek, és szinte lehetetlenné tudnák tenni a fosszilis üzemanyagok további működését” – mondja Tooze.

„Ha a biztosítótársaságok megtagadnák ezeknek a karbonbomba-projekteknek a biztosítását, azonnal esélyünk lenne arra, hogy a hőmérsékletet a jelenleg előre jelzett szint alatt tartsuk.”

Így a biztosítás mostanra az éghajlati mozgalom számára is érdekeltté vált, miután sokáig a radar alatt repült.

Tooze szerint a biztosítási ágazat a fosszilis tüzelőanyag-iparral ellentétben hajlandó beszélgetni arról, hogyan működnek: „Az egész üzleti modelljük veszélyben van, mert az éghajlati válsággal kapcsolatos katasztrófák száma évente növekszik, és a biztosítótársaságok fedezik a veszteségeket” – mondja.

„Tehát tudják, hogy éppen azokat az embereket biztosítják, akiknek a termékei okozzák a környezeti katasztrófákat, amelyek költségeit aztán nekik kell fedezniük – ez a 22-es csapdája.”

 

Az Extinction Rebellion tüntetéseket tervez a biztosítók ellen

Február 26. és március 1. között az Extinction Rebellion egyhetes kampányt folytat az Egyesült Királyságban, amelynek célja, hogy „megzavarja és kihívások elé állítsa a londoni City cégeit, amelyek leginkább felelősek azért, hogy a BP, a Shell és a többiek biztosítást kapjanak a fúrások és fáklyázások folytatásához”.

A hét folyamán utcai előadások és beszédek, művészeti demonstrációk és népgyűlések lesznek – ahol „bárki, aki akarja, hallatja a hangját arról, hogyan kezeljük az éghajlati és ökológiai válságot”. Szerdán az akció a londoni Trinity Square Gardensből induló nagygyűlésben csúcsosodik ki.

„A cél az, hogy eljuttassuk az üzenetet, hogy nem hagyjuk, hogy a biztosítótársaságok továbbra is a radar alatt repüljenek, és a hírnevüknek is ártani fog, ha nem hajlandóak abbahagyni a fosszilis tüzelőanyag-termelés lehetővé tételét” – mondja Tooze.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.