Trading

Oroszország 6 hónapra betiltja a benzinexportot

S.Rita | 2024.02.27. 14:07

Oroszország kedden elrendelte a benzinexport hat hónapos tilalmát március 1-jétől, hogy a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők növekvő kereslete közepette stabilan tartsa az árakat, és lehetővé tegye a finomítók karbantartását a világ második legnagyobb olajexportőreként.

 

A tilalmat, amelyről először az orosz RBC számolt be, megerősítette Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin elnöknek orosz energiaszektorért felelős szóvivője – írja a Reuters.  Az RBC egy ismeretlen forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök jóváhagyta a tilalmat, miután Novak február 21-én kelt levelében ezt javasolta.

„A kőolajtermékek iránti túlzott kereslet ellensúlyozása érdekében olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek elősegítik az árak stabilizálását a hazai piacon” – idézte Novakot az RBC javaslatában.

A hazai benzinárak érzékenyen érintik az autósokat és a gazdákat a világ legnagyobb búzaexportőr országában a március 15-17-i elnökválasztás előtt, miközben néhány orosz finomítót ukrán dróntámadások értek az elmúlt hónapokban. Oroszország és Ukrajna egymás energetikai infrastruktúráját vette célba, hogy megzavarja az ellátási vonalakat és a logisztikát, valamint demoralizálja ellenfeleit, mivel előnyre törekednek a közel két éve tartó konfliktusban, amelynek a vége egyelőre nem látszik.

Az olaj, az olajtermékek és a gáz exportja messze Oroszország legnagyobb exportcikke, az 1,9 billió dolláros orosz gazdaság egyik fő devizabevételi forrása, és biztosítja Moszkva számára, hogy a globális energiapolitika legfelsőbb asztalánál foglaljon helyet. A Kreml a világ legnagyobb olajexportőrével, Szaúd-Arábiával együttműködve igyekszik magasan tartani az árakat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és kulcsfontosságú szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoportosulás részeként.

Oroszország már az első negyedévben önkéntesen napi 500 000 hordóval csökkenti olaj- és üzemanyag-kivitelét az OPEC+ árakat támogató erőfeszítéseinek részeként.

 

5,76 millió tonna export 2023-ban

Oroszországban 2023-ban a Gazprom Neft omszki finomítója, a Lukoil NORSI olajfinomítója Nyizsnyij Novgorodban és a Rosznyeft Rjazan olajfinomítója volt a legnagyobb benzintermelő. Az ország 2023-ban 43,9 millió tonna benzint termelt, és mintegy 5,76 millió tonnát exportált, ami a termelés mintegy 13%-át teszi ki. Az orosz benzin legnagyobb importőrei főként afrikai országok, köztük Nigéria, Líbia, Tunézia és az Egyesült Arab Emírségek.

Oroszország a múlt hónapban csökkentette a Független Államok Közösségén kívüli országokba irányuló benzinexportot, hogy kompenzálja a finomítók nem tervezett javításait az energetikai infrastruktúrája elleni tűzesetek és dróntámadások közepette.

Az üzemzavarok közé tartozik az ország negyedik legnagyobb finomítójának, a Moszkvától mintegy 430 km-re keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod város közelében található NORSI egyik egységének vélhetően műszaki hiba miatti leállítása. Tavaly szeptember és november között Oroszország betiltotta a benzinexportot a magas belföldi árak és a hiány kezelése érdekében. Ezúttal a tilalom nem terjed ki az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaira, Mongóliára, Üzbegisztánra és Grúzia két, Oroszország által támogatott szakadár régiójára, Dél-Oszétiára és Abháziára.

 

Kiemelt kép forrásA:

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.