Trading

Új szankciók fenyegetik az Indiába irányuló orosz olajeladásokat

S.Rita | 2024.02.29. 02:00

A Moszkva elleni újabb amerikai szankciók azt helyezik kilátásba, hogy visszafogják az orosz tengeri nyersolaj legnagyobb vásárlójaként ismert Indiába irányuló orosz olajeladásokat, és megnehezítik az indiai állami finomítók erőfeszítéseit az éves szállítási megállapodások megkötésére – mondta három, az ügyet jól ismerő iparági forrás a Reutersnek.

 

Washington február 23-án szankciókat vezetett be Moszkva ukrajnai inváziójának második évfordulója alkalmából, és megtorlásul Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláért – írja a Reuters. A szankciók Oroszország vezető tankercsoportját, a Sovcomflotot, amelyet Washington azzal vádol, hogy részt vett a G7-ek által az orosz olajra vonatkozó árplafon megsértésében, valamint 14, a Sovcomflothoz kötődő nyersolajszállító tartályhajót érintik.

Források szerint az indiai finomítók attól tartanak, hogy a legutóbbi szankciók „kihívásokat” jelentenek majd az orosz olaj szállítására szolgáló hajók beszerzésében, és felhajtják a fuvardíjakat. Ez szűkítheti a kereskedőktől és orosz vállalatoktól szállított termékként vásárolt olaj árengedményét.

Ráadásul Moszkvának még több mennyiséget kell a kereskedőkön keresztül átvinnie, hogy megvédje magát a további szankciók kockázatától, ami tovább növeli a bizonytalanságot – mondták az iparági források, akik az ügy érzékenysége miatt nem kívánták megnevezni magukat.

India 2022 előtt a magas szállítási költségek miatt ritkán vásárolt orosz olajat, de a világ harmadik legnagyobb olajimportőr országának finomítói most nagy vásárlók, akik az alacsonyabb árakból profitálnak, miután Európa betiltotta az orosz olajimportot.

 

Bizonytalan jövő

Oroszország 2023-ban India első számú olajszállítójává vált. Határidős megállapodások és azonnali piaci vásárlások révén a dél-ázsiai ország 2023-ban mintegy 1,66 millió hordó orosz olajat importált naponta, szemben a 2022-es átlagos 652 000 hordó/napos mennyiséggel. Az állami olajfinomítók, az Indian Oil Corp, a Bharat Petroleum Corp és a Hindustan Petroleum Corp közös tárgyalásokat folytatnak az orosz Rosznyeftel egy éves megállapodásról, hogy együttesen akár 400.000 hordó/nap orosz, főként uráli olajmennyiséget biztosítsanak az április 1-jén kezdődő pénzügyi évre – közölték források.

A források szerint a tervezett határidős ügyletek végleges mennyisége az Oroszország által kínált fizetési feltételektől és árengedményektől függ.

Két forrás szerint a Rosznyeft hordónként 3-3,50 dolláros kedvezményt ajánlott a dubaji árakhoz képest, ami drágább, mint a legjobb finomító, az Indian Oil jelenlegi, március 31-én lejáró megállapodása a Rosznyfttel, amely 8-9 dolláros kedvezményt ad a dubaji jegyzésekhez képest, költség és fuvardíj alapon.

A finomítók a javasolt árengedményt a szankciók okozta bizonytalanságok miatt soványnak tartják – mondták a források. Az indiai állami finomítók a fizetési problémák miatt nem keresik a Sokol minőségű nyersolaj szállítását a tervezett határidős üzlet keretében – tették hozzá. A három finomító és a Rosznyft nem válaszolt a kommentárkérésekre.

Egy indiai kormányzati forrás szerint India csak akkor vásárolna továbbra is orosz olajat, ha azt nem szankciókkal sújtva, az árplafon alatt adnák el. Az ország olajminisztériuma nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.