Mobilitás

Kínai Ferrari-gyilkos: A BYD bemutatta új, méregdrága elektromos szupersportkocsiját

S.Rita | 2024.03.04. 06:05

A kínai BYD autógyártó bemutatta legdrágább járművét, egy 1,68 millió jüanba (215 ezer euró) kerülő elektromos autót, amely ugyanolyan sebességre képes, mint egy Lamborghini vagy egy Ferrari. A Tesla-rivális BYD szerint az U9 2,36 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órás sebességre. 

 

Az U9 szuperautó a BYD Yangwang luxusmárkájának része lesz, és kezdetben a kínai piacra kerül ki – számolt be az Euronews a vállalat február 25-i, élőben közvetített sanghaji eseményéről.

A BYD szerint az U9 309,19 km/h végsebességre lesz képes, és 2,36 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.

Annak ellenére, hogy a BYD elsősorban Kínában értékesít, a vállalat terjeszkedni akar. 2023 utolsó negyedévében a legnagyobb elektromosautó-értékesítő lett világszerte, megelőzve Elon Musk Tesláját. A vállalat inkább a megfizethető árú modelljeiről ismert, de idén más luxusautókat is piacra dob, például a Sedant.

A vállalat jelenleg arra készül, hogy megnyitja első gyárát Európában, amely hazánkban, Szegeden épül.

Az Európai Bizottság vizsgálja a kínaiak versenyképességét az elektromosautó-piacon, beleértve a BYD-t is. Az EU azzal vádolja a kínai autógyárakat, hogy állami támogatásban részesülnek, hogy elektromos járműveikkel alákínálhassanak az európai gyártású járműveknek.

A BYD azonban február 26-án reagált a vádakra:

„A sikerünk nem a támogatásnak köszönhető, hanem annak, hogy egyedülálló technológiával rendelkezünk, és a menedzsmentünk hatékonysága magas. Sokkal korábban és sokkal többet fektettünk ebbe a technológiába, mint a versenytársak. Nem a támogatás miatt vagyunk eredményesek” – mondta Michael Shu, a BYD európai elnöke a Financial Timesnak.

 

Kiemelt kép forrása: BYD

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.