Trading

Az OPEC+ tagok a második negyedévre is kiterjesztik az olajkibocsátás csökkentését

S.Rita | 2024.03.04. 10:30

Az OPEC+ tagjai Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével március 3-án megállapodtak abban, hogy a második negyedévre is meghosszabbítják a napi 2,2 millió hordónyi önkéntes olajkibocsátás-csökkentést, ami további támogatást nyújt a piacnak a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak és a csoporton kívüli növekvő kibocsátás közepette.

 

Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) de facto vezetője, közölte, hogy június végéig meghosszabbítja napi 1 millió hordó/nap (bpd) önkéntes csökkentését, így a kitermelése 9 millió bpd körül marad – írja a Reuters.

Oroszország, amely az OPEC+ néven ismert OPEC-szövetségesek élén áll, a második negyedévben további 471 000 bpd-vel csökkenti az olajkitermelést és -exportot. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes új számadatokat közölt, amelyek azt mutatják, hogy a termelésből származó csökkentések egyre nagyobb arányt tesznek ki az intézkedésben.

Az olaj 2024-ben a növekvő geopolitikai feszültségek és a Vörös-tengeri hajózás elleni húti támadások miatt kapott támogatást, de a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak terhelték. Míg az OPEC+-tól széles körben várták, hogy fenntartja a csökkentéseket, Oroszország bejelentése tovább erősítheti az árakat.

„Meglepetés volt Oroszország részéről. Ha az orosz csökkentések teljes mértékben megvalósulnak, további hordók kerülnének ki a piacról. Ez tehát egy olyan meglepetésszerű lépés, amire senki sem számított, és felhúzhatja az árakat” – mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője, aki szerint a fejlemények nagyrészt várhatóak voltak.

A Brent nyersolaj pénteken 1,64 dollárral, azaz 2%-kal magasabb, 83,55 dolláros hordónkénti árfolyamon állapodott meg, és idén eddig több mint 8%-kal emelkedett. Az OPEC+ tagjai vasárnap külön-külön jelentették be a csökkentéseket, az OPEC pedig később közleményt adott ki, amelyben megerősítette a 2,2 millió bpd teljes mennyiséget. Az SPA szaúdi állami hírügynökség szerint a csökkentéseket fokozatosan, a piaci viszonyoknak megfelelően fogják visszafordítani.

„A döntés a kohézió üzenetét küldi, és megerősíti, hogy a csoport nem siet a szállítási mennyiségek visszaállításával, ami alátámasztja azt a nézetet, hogy amikor ez végül megtörténik, az fokozatosan fog történni” – áll a Jefferies befektetési bank elemzőinek jelentésében.

 

Bizonytalan kilátások

Az OPEC+ novemberben állapodott meg az első negyedévre vonatkozó, összesen mintegy 2,2 millió bpd összegű önkéntes csökkentésről, amelyet Szaúd-Arábia a júliusban először vállalt csökkentés meghosszabbításával vezetett.

„Az átütemezésre számítottunk, de a második negyedév végéig történő meghosszabbítás meglepetésként érhet minket. A piac várhatóan erősebben fog nyitni” – mondta Varga Tamás, a PVM olajipari brókercégtől.”

A második negyedévre Irak meghosszabbítja 220 000 bpd kitermeléscsökkentését, az Egyesült Arab Emírségek fenntartja 163 000 bpd kitermeléscsökkentését, Kuvait pedig fenntartja 135 000 bpd kitermeléscsökkentését – közölte a három OPEC-termelő külön nyilatkozatban. Algéria szintén közölte, hogy 51 000 bpd-vel, Omán pedig 42 000 bpd-vel csökkenti a kitermelését. Kazahsztán közölte, hogy a második negyedévig meghosszabbítja 82 000 bpd-s önkéntes csökkentését.

Az OPEC+ 2022 vége óta egy sor termeléscsökkentést hajtott végre, hogy támogassa a piacot az Egyesült Államok és más nem tag termelők növekvő kitermelése, valamint a kereslet miatti aggodalmak közepette, mivel a főbb gazdaságok a magas kamatlábakkal küzdenek.

A Reuters számításai szerint az OPEC+ 2022 óta vállalt összes csökkentés mintegy 5,86 millió bpd-t tesz ki, ami a világ napi keresletének mintegy 5,7%-ának felel meg. Az olajkereslet kilátásai bizonytalanok az idei évre vonatkozóan. Az OPEC egy újabb évre viszonylag erős, 2,25 millió bpd keresletnövekedést vár, amelyet Ázsia vezet, míg a Nemzetközi Energiaügynökség sokkal lassabb, 1,22 millió bpd növekedést vár.

További ellenszelet jelent az OPEC+ számára, hogy az IEA arra is számít, hogy az olajkínálat idén rekordmagasra, mintegy 103,8 millió bpd-re nő, amit szinte teljes egészében az OPEC+-on kívüli termelők, köztük az Egyesült Államok, Brazília és Guyana hajtanak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.