Vállalatok

Egy napelemgyártó cég tényleg forradalmasíthatja mindazt, amit a napenergia hatékonyságáról gondoltunk

Takács Csongor | 2024.03.06. 06:35
Támogatott tartalom

A megújuló energiaszektor egyik meghatározó szereplője, az AIKO útja a 2009-es megalakulástól a 2023-as világelsővé válásáig kiválóan mutatja be, hogy a fenntartható energiamegoldások iránti hajsza hova tud emelni néhány éven belül egy innovációra elszánt vállalatot. A fokozódó energetikai kihívásokra a Shanghai Aiko Solar Energy Co., Ltd. fennállása óta már több mint 1000 szabadalommal válaszolt világszerte.

 

Az innováció-harcos energiavállalatok jelentősége napjainkban kétségtelenül felerősödik: a fosszilis tüzelőanyag-tartalékok kimerülése, a környezeti károk és a fenntartható megoldások sürgető igénye valódi nyomást helyez a kutatót-fejlesztő vállalatokra. Valóban elérkezett a pillanat, hogy az energiatermelés jövőjét egyre hatékonyabb megoldásokkal és innovációval definiáljuk újra, és erre vannak már elszánt innovátor vállalatok.

Az AIKO útja a 2009-es megalakulástól a 2023-as világelsővé válásáig kiválóan mutatja be, hogy a fenntartható energiamegoldások iránti hajsza hova tud emelni néhány éven belül egy innovációra elszánt vállalatot. (Fotó: AIKO)

 

A megújulók évtizedét éljük

Már egy ideje olyan korszakban élünk, amikor az energia iránti kereslet egyre csak fokozódik világszerte. Európai kontinensünk néhány országa azt is átélhette az elmúlt években, hogy az energia bizony nem korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, nem mindig elérhető, és még kiszámíthatatlanul drága is lehet. Egyszerre kellett megfejlődni azt is, hogy a növekvő energiaigény és az energiaszuverenitásért folyó küzdelem közepette, még a környezetre gyakorolt hatást is csökkentenünk kell – itt lép be a karbonsemleges energiaforrások jelentősége és rohamos terjedése.

Az EU tagországai tavaly 2 696 TWh villamos energiát állítottak elő (ez a kínai mennyiség nagyjából egyharmadának felel meg) – ebben a fosszilis alapú villamos-energia-termelés már tavaly is közel 20%-os visszaesést mutatott, miközben az időjárás-függő megújulók abszolút előretörésének lehetünk tanúi.

A vízenergia-termelés ugyan küzd néha az apállyal, de tavaly is sikerült stabil, két számjegyű növekedést produkálni, ám még ezzel sem nőtt az EU energiamixében a részesedése, ellentétben a nap- és szélenergiával, amelyek részaránya combos 27%-ra növekedett – mindez végül azt is jelentette, hogy a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia aránya átlépte végre a 40%-os határt. A napenergia-termeléshez szükséges kapacitások rekordmennyiségben bővültek, még ha néha bizonytalan is a napsütéses órák száma, nincs panasz optimizmusra. Saját fogyasztásra termelő napelemes rendszerek termelési adatait nehéz pontosan látni, de a valóság még így is biztosan több, mint amit a hálózatüzemeltető lát.

Magyarország egyébként maga is jól áll napenergia-arányban: villamosenergiánk 18%-át napenergiából állítjuk elő.

 

Egyre nagyobb hatékonyságú napelem panelek kellenek

Az időjárásfüggő megújulók örvendetes térnyerésében a napelemes megoldások globális terjedése is megállíthatatlan. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a technológiák milyen hatékonysággal és milyen környezetre gyakorolt hatással működnek.

Az AIKO napelemes cég elképesztő felfutását forradalmi AIKO Modul-jával, annak hatékonyságával és innovatív ABC cellás technológiájával ért el, mert olyan megoldást hozott el a piacnak, amely tényleg új szintre emelte a hatékonyságot: a 15 éve alapított AIKO cég büszke arra, hogy rekord, 24%-os konverziós hatékonyságú modulja konkrétan 15%-kal több energiát képes termelni egységnyi területen a hagyományos PERC modulokhoz képest.

Ráadásul mivel sok projekt pénzügyi lába sem mellékes a megvalósulás szempontjából, így a magas hatékonyság nagyon fontos a jobb megtérülés és a projekt hozamának javítása érdekében is.

Már egy ideje olyan korszakban élünk, amikor az energia iránti kereslet egyre csak fokozódik világszerte. (Fotó: AIKO)

 

Klímaválság és technológiai innováció

Az AIKO sikerének középpontjában a forradalmi ABC (All Back Contact) cella technológia áll. Ez az innovatív kialakítás, amelyet 2021 júniusában vezettek be, az emittert/bázist a cella hátoldalára helyezi, rácsvonalak nélkül az elülső oldalon, ami az átalakítási hatékonyság jelentős javulását eredményezi.

A 2022-ben bevezetett ABC-modul 24%-ot meghaladó teljesítési hatékonyságot ért el, amely gyakorlatilag újradefiniálta a fotovoltaikus fejlesztést, miközben az AIKO-t az iparág élvonalába is emelte.

Az ABC cella technológia azáltal lendíti egy fenntarthatóbb és hatékonyabb jövő felé a napenergia-szektort, hogy 87%-kal csökkenti a felületi rekombinációt, és 746 mV-ot meghaladó nyitott áramköri feszültséget ér el – mindez pedig nem csak szakzsargon, hanem kézzelfogható lépések egy tisztább, fenntarthatóbb energiajövő felé. Különösen fontos ez egy olyan iparágban, amelyet gyakran érnek kritikák a zöldmosás miatt, ám az AIKO lépései azt mutatják, hogy létezik őszinte erőfeszítés a jövőt is figyelembe vevő hatékonyságjavulásra.

 

A technológia megszállottjai

Az AIKO-nak mindig is szívügye volt a kutatás és fejlesztés (K+F), hiszen eleve egy nagyon technológia-orientált, vállalkozószellemű óriás szervezetről van szó, élén Chen elnökkel, aki valóban őrült sebességgel viszi előre a vállalatot. Ahogy a vezetők előszeretettel fogalmaznak, „mindannyian a technológia megszállottjai vagyunk”, és közben büszkén vallják, hogy a piac legjobb moduljával rendelkeznek.

Ehhez a frissen indított értékesítési hullámhoz partnerekre is szükségük volt a terjeszkedéshez, Európában nemrég írtak alá megállapodást a brit megújuló disztribútorral, a Segennel, illetve léptek együttműködésre az osztrák Burgenland Energie-vel.

Marina Shi, az AIKO északi régiójért felelős vezérigazgatója és Dr. Christian Peter, a Solarlab AIKO Europe ügyvezető igazgatója tavaly évvégén úgy nyilatkoztak, hogy a vállalat mindössze három évvel ezelőtt kezdte meg a napelemmodulok értékesítését, és 2023-ban már az európai és az Egyesült Királyság piacokon is értékesített a cég.

 

A szellemi tulajdon mint katalizátor

A világszerte több mint 1000 szabadalommal rendelkező AIKO vezető szerepe jóval túlmutat egy üzleti stratégián. A szabadalmak száma természetesen jó lakmuszpapírja a sikernek, de talán még ennél is fontosabb a fenntartható technológiák szélesebb körű fejlődéséhez való kézzelfogható hozzájárulás, és bepillantást enged a valóban fenntartható jövő lehetőségeibe.

Az AIKO elsősorban továbbra is nem-ABC technológiájú napelemek gyártásával és értékesítésével foglalkozik, és arra törekszik, hogy minden fogyasztó számára „egyablakos” módon kínáljon napelemes megoldásokat.

 

A cikk elkészítését a Shanghai Aiko Solar Energy Co., Ltd. támogatta.

Kiemelt kép forrása: AIKO

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.