Rezsi

Ezzel a módszerrel akár harmadával is csökkenthetők az energiaszámlák

Devenyi Dalma | 2024.03.06. 05:35

A szélenergia és a hőszivattyúk nyilvánvaló előnyök a fosszilis energiahordozók okozta éghajlatváltozás elleni küzdelemben. De hogyan működhetne együtt a kettő? A brit Possible klímavédelmi jótékonysági szervezet új jelentése pontosan erre volt kíváncsi – és megállapította, hogy nemcsak összeillenek, de még az energiaszámlákat is képesek akár a harmadával csökkenteni.

 

Mivel Anglia leghátrányosabb helyzetű környékei közül 3700 a szárazföldi szélerőművek 1 km-es körzetében található, nagy lehetőségek rejlenek az üzemanyagszegénység enyhítésére, miközben a kibocsátások csökkentésére is sor kerül – írja az Euronews.

„A gázkazánok lecserélése tiszta otthoni fűtésre létfontosságú lesz az éghajlat védelme szempontjából. Jelenleg az Egyesült Királyság kibocsátásának egyhetede az otthoni fűtésből származik. A tiszta, megfizethető fűtés hiánya pedig az embereknek is árt – nem is beszélve arról, hogy az NHS [Nemzeti Egészségügyi Szolgálat] számára évente több százmillió fontba kerül a hideg, nedves otthonokhoz köthető életmódból eredő egészségügyi problémák kezelése” – írja a Possible.

Hogyan lehet tehát összekapcsolni ezt a két tiszta technológiát? És mi tartja vissza ebben az Egyesült Királyságot és más európai országokat?

A szélenergia és a hőszivattyúk nyilvánvaló előnyök a fosszilis energiahordozók okozta éghajlatváltozás elleni küzdelemben. De hogyan működhetne együtt a kettő? (Fotó: Canva)

 

Mennyi pénzt takaríthat meg egy szélenergiával működő hőszivattyú?

A skandináv országok tudják, hogy a hőszivattyúk télen is jól működnek. A szélenergia megbízható energiaforrás a hidegebb hónapokban is, amikor általában szelesebb az idő. A Regen energetikai szakértőinek jelentése (a Possible megbízásából végezték el) megállapította, hogy a helyi szélturbinák közvetlenül biztosíthatnák a hőszivattyúk működtetéséhez szükséges energia kétharmadát egy átlagos közösségben.

A gázfűtés helyett szélhajtású hőszivattyúval történő otthoni fűtés 90 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. És jelenleg kétharmaddal kevésbé szennyező, mint az Egyesült Királyságban a hálózati villamos energiával működő hőszivattyú.

A költségmegtakarítás is jelentős. A Regen számításai szerint a tiszta hővel és a szélenergiával a háztartások 26 százalékos megtakarítást érhetnek el a gázkazánokhoz képest. A háztartási napenergia és az akkumulátorok hozzáadásával ez az arány 31 százalékra emelkedik.

Ezen ígéretes számok eléréséhez a tanulmány egy 2000 fős közösséget ellátó 2 MW-os szárazföldi szélturbinát modellezett, ahol minden háztartás léghőszivattyúval rendelkezik.

 

Mi hátráltatja a szélenergiával működő hőszivattyús rendszereket?

„A probléma az, hogy egyszerűen nem haladunk elég gyorsan ahhoz, hogy a gázkazánokat hőszivattyúkkal váltsuk fel” – írja a Possible. „Ahhoz, hogy ezt felgyorsítsuk és megkönnyítsük az emberek számára, a hőszivattyúknak olcsóbbnak kell lenniük, mint a gázkazánoknak”.

Nagy-Britanniában a háztartási energiaszámlákhoz hozzáadott díjak miatt a villamos energia drágább, mint a gáz. Ez a jótékonysági szervezet szerint a kelleténél nehezebbé teszi az emberek számára, hogy leszokjanak a fosszilis tüzelőanyagokról.

Egy másik probléma az Egyesült Királyság szárazföldi szélerőművekkel kapcsolatos projektek korlátozó megközelítése, amelyeket 2015 óta gyakorlatilag betiltottak. Rishi Sunak miniszterelnök végül tavaly év vége felé enyhítette a tervezési szabályokat.

A Possible azt is megjegyzi, hogy a közösségeknek időre, energiára, szakértelemre és finanszírozásra van szükségük ahhoz, hogy a helyi szélerőmű-projektek beinduljanak. De ha egyszer sikerül, az előnyök túlmutatnak a tisztább és olcsóbb fűtésen, mivel az emberek új készségekre és munkahelyekre is szert tesznek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.