Mobilitás

Az elveszett frigyláda fosztogatói – ezért volt siralmas a 2024-es Genfi Autószalon

Benedek Attila | 2024.03.09. 05:35

A cím talán túl erős, de ami biztos, hogy lezárult egy korszak a Genfi Autószalon életében. Nagy valószínűséggel már sosem lesz az a csillogás és látogatószám, ami anno volt.

 

Az első Genfi Szalont 1905-ben rendezték, a világ talán legszínvonalasabb autós seregszemléjének 1972 óta ad helyet a Palexpo vásárközpont. Aki korábban volt a rendezvényen, annak megmaradtak az emlékezetében az legnagyobb márkákat felvonultató elegáns standok. A rendezvény emberközpontú és átlátható volt. Ugyanis jóval könnyebben lehetett bejárni, mint az óriási területen megrendezett Frankfurti kiállítást (IAA).

A rendezvény kiváló hangulattal rendelkezett, ez a környezet mágnesként vonzotta az autós szakma minden ágát és az autó iránti érdeklődőket. Ez a számokban úgy nyilvánult meg, hogy jó ideig 500-600 ezren váltottak jegyet a közönségnapokra. A csúcsot a 2005-ös esztendő jelentette, amikor is 747 ezer belépő kelt el!

A két sajtónapon átlagban 10 ezer újságíró vett részt, és kürtölte világgá a szalon újdonságait. Aminek a száma az európai és a világ premiereket is beleértve gyakran több tucat volt. A résztvevő cégek, márkák számát pedig limitálni kellett, gyakorlatilag ott volt mindenki, aki számított az iparágban.

Az alaposan felfrissült Dacia Springnek itt volt a premierje. (Fotó: Dacia)

 

A 2024-es Genfi Autószalon

Az autószalonok változásainak okait kifejtettük korábban. Ebben a cikkben pedig arról olvashat, hogy a Münchenbe költözött IAA vagy a Tokiói Motor Show milyen irányban változott. A korábban leírtaknak köszönhetően a február 26. és március 3. között megtartott idei esemény sajnos árnyéka volt egykori önmagának. Az elért számok egyébként jól mutatnak, csak ne tudnánk a régi, jóval szebb eredményeket.

Idén a sajtó munkatársai kétezer körüli létszámmal jelentek meg, a jegyet váltó érdeklődők száma pedig 168 ezer volt. Ami a legszomorúbb az egészben, hogy a gyártók listáján, mindössze a BYD, a Dacia, az Isuzu, az MG, a Lucid Motors és a Renault szerepelt…

Amiért megérte ellátogatni a pénz fővárosába, az a korábbi genfi premiereket felvonultató óriási stand. Itt rengeteg ritkán látott veteránt és legendás autót lehetett megnézni, köztük a Volkswagen konszern tulajdonában lévő Bugattit, aminek igen különleges a története. Miközben az értéke, szinte felbecsülhetetlen.

A legszomorúbb az egészben, hogy a gyártók listáján, mindössze a BYD, a Dacia, az Isuzu, az MG, a Lucid Motors és a Renault szerepelt… (Fotó: MG)

 

Újdonságok

A legnagyobb durranást a Renault hozta össze, mert a kiállítók és a látogatók részére is olcsóbbá tett autómustrára időzítette az új Renault 5-ös premierjét. A legendás típus természetesen elektromos autóként született újjá és szeptembertől kezdik kiszállítani. Az újdonság iránti érdeklődők száma már túllépte az 50 ezret – ez előlegfizetés nélküli, érdeklődési listára történő feliratkozást jelent. Az alaposan felfrissült Dacia Springnek is itt volt a premierje.

A kínai gyártók térnyerése, tovább folytatódott. A már lassan hazai márkának tekinthető BYD Seal U típusának tölthető-hibrid kivitele jelentett újat. Az MG európai terjeszkedését nagyban segíti az MG3. Ez egy 4113 milliméteres kiskocsi, öntöltő-hibrid technikával és jó ár/érték aránnyal. Pont arra a területre érkezik, ahol kiváló eladásokat lehet elérni.

 

Kiemelt kép forrása: Renault

  Benedek Attila
Címkék
#autóipar   #BYD   #Dacia   #Genf   #Genfi autószalon   #Isuzu   #Lucid Motors   #MG   #mobilitás   #Renault   #Svájc  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.