Vállalatok

Csúcstechnológiás dizájn és nagy teljesítmény: díjnyertesek lettek az AIKO napelemek

Takács Csongor | 2024.03.11. 05:35
Támogatott tartalom

A tökéletes napelemmodul kiválasztása a teljesítmény, a hatékonyság, a költségek és az esztétika közötti egyensúlyában rejlik. A napenergia technolgóia egyik élharcosa, az AIKO ABC moduljával olyan iparágban hozott el újat, ahol a funkcionalitás ezidáig mindent vitt: míg a klasszikus napenergia-megoldások hagyományosan a hatékonyságot és a teljesítményt helyezték előtérbe, az a formatervezési innovációra legalább akkora hangsúlyt fektetett, és megdöntötte azt a felfogást, hogy a fenntarthatóság és a stílus kizárja egymást. A 2022-ben bemutatott ABC modul újradefiniálja a napenergia-technológia vizuális arculatát, bebizonyítva, hogy a csúcstechnológiás dizájn és a nagy teljesítményű fotovoltaika valóban együtt létezhet.

 

A lakóházak, intézmények tulajdonosai mára már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, így a megújuló energiaforrások egyre népszerűbbek. Az egyik legkönnyebben kihasználható tiszta energia forrás a napenergia, ám a költségek és karbantartással kapcsolatos kérdések mellett azt sokan szeretnék tudni, hogy a tetőre szerelt napelemek nem fogják-e torzítani, tönkretenni otthonuk megjelenését.

Való igaz, hogy egyes napelemek nagy teherbírású állványokat igényelnek a súlyuk megtartásához. Az is igaz, hogy minden rendszer – legalábbis valamennyire – látható a járdaszegélyről. Ettől még nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden napelem egyformán feltűnő. A legnépszerűbb napelemtípusok között ma már van olyan is, amely vizuálisan sem jelent kompromisszumot.

Az ABC modul újradefiniálja a napenergia-technológia vizuális arculatát, bebizonyítva, hogy a csúcstechnológiás dizájn és a nagy teljesítményű fotovoltaika valóban együtt létezhet. (Fotó: AIKO)

A 2009-ben alapított Shanghai Aiko Solar Energy Co., Ltd. (AIKO) meghatározó szereplője a megújuló energiaszektornak, különösen a napenergia-technológiának. A vállalat a napenergia-termelő termékek fejlesztésére és gyártására összpontosít, beleértve a napelemeket és a napelemmodulokat, vagyis napfényt alakítanak át árammá, ez a core business lényege.

Az AIKO sikerének középpontjában a forradalmi ABC (All Back Contact) cella technológia áll. Ez az innovatív kialakítás, amelyet 2021 júniusában vezettek be, az emittert/bázist a cella hátoldalára helyezi, rácsvonalak nélkül az elülső oldalon, ami az átalakítási hatékonyság jelentős javulását eredményezi. A 2022-ben bevezetett ABC-modul 24%-ot meghaladó teljesítési hatékonyságot ért el, amely gyakorlatilag újradefiniálta a fotovoltaikus fejlesztést, miközben az AIKO-t az iparág élvonalába emelte.

Az ABC cella technológia azáltal lendíti egy fenntarthatóbb és hatékonyabb jövő felé a napenergia-szektort, hogy 87%-kal csökkenti a felületi rekombinációt, és 746 mV-ot meghaladó nyitott áramköri feszültséget ér el – mindez pedig nemcsak szakzsargon, hanem kézzelfogható lépések egy tisztább, fenntarthatóbb energiajövő felé. Különösen fontos ez egy olyan iparágban, amelyet gyakran érnek kritikák a zöldmosás miatt, ám az AIKO lépései azt mutatják, hogy létezik őszinte erőfeszítés a jövőt is figyelembe vevő hatékonyságjavulásra.

Az AIKO ezen felül még integrált megoldásokat is kínál, amelyek túlmutatnak a napelemek és modulok gyártásán. Ezek közé tartozhatnak olyan átfogó csomagok, amelyek a napenergia-termelést tárolási és töltési megoldásokkal ötvözik.

Az AIKO ABC modul nem csupán technikai csoda, hanem a szakma szavazása alapján vizuális remekmű is, amely szakít a napelemek tervezésének egyhangú normáival. A modul elegáns, tiszta fekete, rácsvonalakat nélkülöző előlapjával újradefiniálja a napenergia-technológia esztétikáját.

Egy olyan korszakban, amikor a megjelenés legalább annyira számít, mint a hatékonyság, a vállalat új mércét állít fel azzal, hogy a dizájnt helyezi előtérbe anélkül, hogy kompromisszumot kötne a funkcionalitással szemben.

 

Red Dot Product Design Award 2023 – Az innováció bizonysága

A kiváló formatervezést a német Red Dot Product Design Award 2023 rangos elnyerése támasztja alá. A díj a műszaki specifikációkon túl a modul innovatív kialakítását, funkcionalitását, tartósságát, intuitivitását és környezetbarátságát is elismeri.

Az AIKO ABC modulja a világ első olyan XBC PV moduljaként tűnik fel, amely megkapta ezt az elismerést, és jelentős előrelépést jelent a design és a fenntarthatóság konvergenciájában.

 

Intersolar Award 2023 – Az esztétika és a műszaki kiválóság ünneplése

Az AIKO formatervezési teljesítménye nem ért véget a Red Dot Product Design Awarddal. Az Intersolar AWARD 2023, az iparág egyik legrangosabb elismerése az ABC modulokat ünnepli az N-típusú napelemek passziváló érintkezőkkel és hátsó érintkezési architektúrával való zökkenőmentes kombinálásáért. Az elismerés túlmutat a műszaki kiválóságon, és az AIKO-t a letisztult esztétikáért és a teljesen fekete változatokért dicséri, amelyek a legkülönfélébb építési projekteket egészítik ki.

Az AIKO új mércét állít fel azzal, hogy a dizájnt helyezi előtérbe anélkül, hogy kompromisszumot kötne a funkcionalitással szemben. (Fotó: AIKO)

 

A formát megtörve: Designing for a Sustainable Future

A vállalat elkötelezett a napenergia-technológiáról alkotott elképzelések átalakítása iránt: az ABC modul teljesen fekete, rácsvonalmentes előlapja eltér a napelemek hagyományos megjelenésétől, kihívást jelent az iparág számára, hogy egy vizuálisan vonzóbb és alkalmazkodóbb jövőt fogadjon el.

 

A zöld behatás – Környezetbarát tervezés

Az esztétikai vonzereje mellett az AIKO tervezési megközelítése számos környezettudatos döntést is tartalmaz. A modul ezüst használata nélküli fémezése jelentősen csökkenti az ezüstfogyasztást, ami összhangban van az AIKO szélesebb körű fenntarthatóság iránti elkötelezettségével. A modul környezeti hatását tehát gondosan mérlegelték, így olyan terméket hoztak létre, amely nemcsak jól teljesít, hanem a bolygót is kíméli.

Az AIKO jelentősége tehát egyaránt rejlik a napenergia-technológia fejlesztésében, hatékonyabb és vizuálisan vonzóbb napelemek és modulok létrehozásában. Mindezek jelentősen hozzájárulnak a a tisztább és fenntarthatóbb energiaforrásokra való áttérés tágabb összefüggésében.

 

A cikk elkészítését a Shanghai Aiko Solar Energy Co., Ltd. támogatta.

Kiemelt kép forrása: AIKO

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.