Mobilitás

Jó minőségű, nevetségesen olcsó kínai elektromos autó készül meghódítani Európát

Devenyi Dalma | 2024.03.11. 05:35

Az elektromos járművek túl drágák nyugaton. Mi tudjuk, a kereskedők tudják, és az autógyártók is tudják. Még a legolcsóbb modellek is kevésbé megfizethetőek, mint a hasonló, belső égésű motorral hajtott autók, bár a nyugati autómárkák izgatottan beszélnek arról, hogy a következő generációs platformjaik több ezer dollárral olcsóbban hozzák majd az elektromos technológiát az utcára, mint amennyibe jelenleg kerül. De a kínai BYD autógyártótól származó legújabb hírek alapján mindez hiábavalónak tűnik.

 

A BYD újabb lépést tett a kínai árháborúban, és 5 százalékkal csökkentette a legolcsóbb elektromos modellje, a Seagull árát, így a kiskereskedelmi ára mindössze 9700 dollárra (3,5 millió forint) csökkent – írja a Carscoops. Nem, nem hagytunk ki egy „1-est” az ár elejéről, a BYD valóban 10 ezer dollárnál olcsóbban adja majd el a kínai vásárlóknak a vadonatúj elektromos autót.

Eközben a Stellantis izgatottan várja, hogy a Citroen e-C3 és annak hamarosan megjelenő Fiat megfelelője 22 ezer dollárért kerüljön piacra, a VW pedig a 26 500 dolláros ID.2-n dolgozik.

És a dolgok ugyanilyen sivárnak tűnnek, ha a Seagull 9700 dolláros árát az amerikai autópiaci árak tükrében nézzük. Az Amerikában kínált legolcsóbb elektromos jármű, a 40 kWh-s Nissan Leaf 28 140 dollárba kerül, és még a BYD-hez hasonló méretű, ősrégi Mitsubishi Mirage is 16 695 dollárba kerül.

Igaz, a legtöbb amerikai valószínűleg nem akarna egy 74 lóerős Seagull-t venni, ahogy Mirage-t sem, de Európában és a világ más részein rengeteg sofőr akarja majd, és nem érdekli őket, hogy az akkumulátor kicsi (30 kWh) vagy kevésbé egzotikus nátrium-ion technológiát használ.

Őket inkább az érdekli majd, hogy az autó ténylegesen használható hatótávolsága meghaladja a 240 kilométert.

Ha a BYD 10 000 dollárnál olcsóbban ad el egy elektromos autót, akkor  jelentősen alulmúlja a nyugati riválisok árait, miközben olyan autókat ad el, amelyeket nem lehet túl kicsi, lassú, gyenge teljesítményű vagy rosszul felszerelt autónak nevezni. Vajon a nyugati autógyártók tényleg képesek-e felvenni a versenyt, vagy földbe állnak? Esetleg kapnak máshonnan segítséget?

 

 

Egyre valószínűbb, hogy Európa vámokkal sújtja a kínai elektromos járműveket

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európába importált kínai akkumulátoros-elektromos járműveket vámokkal sújtsák, miután az Európai Bizottság bejelentette, hogy megkezdi a jogosult járművek vámregisztrációját.

Az Európai Bizottság jelenleg szubvencióellenes vizsgálatot folytat a kínai elektromos autókkal kapcsolatban, és a tervek szerint novemberben zárja le a vizsgálatot, amikor is eldönti, hogy kivet-e vámokat a helyi autógyártók védelme érdekében.

A hét elején a Bizottság kijelentette, hogy a kínai e-jármű-import vámnyilvántartásba vételét a tervnek az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követő napon kezdi meg, aminek a március 11-i héten kell megtörténnie. A Bizottság szerint elegendő bizonyítékkal rendelkeznek annak bizonyítására, hogy a kínai e-járműveket támogatják, és megjegyezte, hogy a vizsgálat októberi megindítása óta a behozatal 14%-kal nőtt az előző évhez képest. Hozzátette, hogy az uniós székhelyű autógyártók kárt szenvedhetnek, ha a kínai behozatal továbbra is a jelenlegi ütemben növekszik, és megjegyezte, hogy ezt a kárt nehéz lehet helyrehozni.

Az Kínai Európai Kereskedelmi Kamara nem örül a hírnek – írja az Auto News. Csalódott a lépés miatt, és úgy véli, hogy az import növekedése egyszerűen az elektromos járművek iránti növekvő európai keresletet tükrözi.

A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a Kínában gyártott elektromos járművek kapnak-e olyan állami támogatást, amely tisztességtelen előnyt jelent az európai kiskereskedelmi árak megállapításakor az állami támogatásban nem részesülő európai márkákhoz képest. Az autógyárak, köztük a BYD, a Geely és a SAIC mind a figyelem középpontjában állnak, és januárban a nyomozók meglátogatták e márkák létesítményeit, hogy ellenőrizzék a cégek által a Bizottság kérdőívein adott válaszokat.

A kínai kereskedelmi minisztérium bírálta a vizsgálatot, és azt „csupasz protekcionista lépésnek nevezte, amely súlyosan megzavarja és torzítja a globális autóipart és az ellátási láncot, beleértve az EU-t is, és negatív hatással lesz a Kína-EU gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra”.

 

Kiemelt kép forrása: BYD

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.