Trading

Az USA hatodik éve vezeti a globális olajtermelést

Devenyi Dalma | 2024.03.13. 05:35

Az Egyesült Államok nyersolajtermelése hatodik egymást követő évben vezette a globális olajtermelést, napi 12,9 millió hordó (bpd, azaz barrel per day) rekordot döntő átlagos termeléssel – közölte az Egyesült Államok Energiainformációs Hivatala (EIA) március 11-én kiadott közleményében.

 

Decemberben az amerikai nyersolajtermelés új havi rekordot ért el, meghaladta a 13,3 millió bpd-t – idézi az ügynökséget a Reuters.

„Az Egyesült Államok az elmúlt hat évben egymás után több nyersolajat termelt, mint bármely más nemzet bármikor, a nemzetközi energiastatisztikánk szerint” – tette hozzá az EIA.

Az EIA szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben más ország megdönti a rekordot. Eközben Szaúd-Arábia kormánya januárban utasította az Aramco-t, hogy állítsa le olajbővítési tervét, és napi 12 millió hordó maximális fenntartható termelési kapacitást tűzzön ki célul, ami egymillió bpd-vel alacsonyabb a 2020-ban bejelentett célnál.

A közelmúltban az OPEC+ tagjai Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével megállapodtak abban, hogy a második negyedévre is meghosszabbítják a napi 2,2 millió hordós önkéntes olajkibocsátás-csökkentést, ami a globális növekedéssel kapcsolatos aggodalmak és a csoporton kívüli növekvő kibocsátás közepette további támogatást nyújt a piacnak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.