Mobilitás

Jön az Airbus négyüléses repülő elektromos taxija 80 kilométeres hatótávval – videó

Devenyi Dalma | 2024.03.15. 05:35

Az európai repülőgépgyártó vállalat, az Airbus, hogy ne maradjon le a Hyundai és más, az elektromos függőleges fel- és leszálló (eVTOL) járművek piacára belépő startupok mögött, bemutatta a CityAirbus NextGent. A „lift and cruise” (felszállás és utazás) koncepciót alkalmazó óriáscég úgy véli, a prototípus tökéletes lesz a városok és külvárosok légi közlekedésére.

 

A CitiAirbus NextGen 12 méter szárnyfesztávolságával korántsem kicsi, de rögzített szárnyait és V alakú farokrészét az Airbus szerint a csendes repülés jegyében tervezték. A forma azt is lehetővé teszi, hogy az elektromos jármű elérje a 120 km/órás utazósebességet – írja a Carscoops.

A prototípust nyolc elektromos meghajtású légcsavar segíti abban, hogy függőlegesen felemelkedjen a földről, és vízszintesen mozogjon a levegőben. Az Airbus 80 kilométeres hatótávolságot céloz meg. Ez – állításuk szerint – ideális lesz a nagyvárosokban való használatra. A Hyundai eVTOL-koncepciójáról itt írtunk.

Az üzemeltetési konfiguráció egy pilótát foglal magában, akit három utas kísér, akik a kabin hátsó részében ülnek.

„A CityAirbus NextGen bevezetése fontos és nagyon is valós lépés, amelyet a fejlett légi mobilitás, a jövő terméke és piaca felé teszünk” – mondta Balkiz Sarihan, az Airbus városi mobilitásért felelős vezetője. „Köszönjük közösségünknek, csapatunknak és partnereinknek szerte a világon, hogy segítettek ezt megvalósítani.”

A CityAirbus NextGen mellett a vállalat megragadta az alkalmat, hogy bemutassa a világnak a németországi Donauwoerth tesztközpontját. A helyszínt az eVTOL-ok rendszereinek tesztelésére szánják.

A december óta üzemelő létesítményt a CityAirbus NextGen szűzrepülésének előkészítésére használják majd, amelyre várhatóan még idén sor kerül. A vállalat az eVTOL elektromos motorjainak, rotorjainak, repülésvezérlőinek, avionikájának és egyéb rendszereinek tesztelését tervezi.

Az Airbus elkötelezett a legmagasabb biztonsági előírások betartása mellett, és a szabályozó hatóságokkal együttműködve biztosítja, hogy a CityAirbus NextGen készen álljon az utasok szállítására. Bár automatizált repülési üzemmóddal lesz felszerelve, a kezdeti repüléseket pilóta végzi majd, hogy megbizonyosodjon a technológia felelősségteljes fejlesztéséről.

 

Kiemelt kép forrása: Airbus

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.