Mobilitás

Eltemetett kategória mentheti meg az európai autógyártást

Benedek Attila | 2024.03.17. 05:35

Az európai autógyártást néhány írásunkban már mi is „temettük”. A jelek szerint felvehető a harc a kínai konkurenciával, de okosan, és a meglévő tapasztalatokat kihasználva.

 

A témát már több cikkben is körül jártuk, a lényege a dolognak, hogy az európai környezetvédelmi előírások folyamatos szigorításának az egyik eredménye, hogy a valóban keveset fogyasztó könnyű kisautók gyártása úgy megdrágult, hogy egyszerűbb megszüntetni a gyártásukat. Helyettük testesebb, tölthető-hibrid (PHEV) szabadidő-autókat készítenek, amin szép az árrés.

És közben szó szerint ömlesztik a pénzt az elektromos autók fejlesztésébe, amelyeknek a megrendelései az utóbbi félévben elkezdtek láthatóan csökkenni… Miközben egyre több kínai gyártó jelenik meg Európában. Kb. ez a helyzet mostanában a területen.

A tét nem kicsi, mert az autóipar közvetlenül 3,4 millió embernek ad munkát, ami az európai ipari munkahelyek 11,5 százalékát jelenti. Ha a beszállítókat is nézzük, akkor ez a szám 13 millió, ami az EU munkavállalóinak a 7 százaléka… Ha megérkeznek a komolyabb elbocsájtások, akkor gyorsan célkeresztbe kerülnek a politikusok, a radikális zöld pártok és mások is, akik az európai autóipar minél gyorsabb villamosításáért küzdöttek.

Ezért tűnnek igen furcsának az unió vezetőinek döntései, amelyek nagyban meghatározzák az iparág jövőjét. A rendelkezéseiket látva, néha az érzése az embernek, mintha az európai autóipar szándékos elpusztítása lenne a céljuk. Persze úgy, hogy becsomagolják a környezetvédelem zöld és utópisztikus mázába.

Egyre több kínai gyártó jelenik meg Európában, a BYD tavaly év végén érkezett meg Magyarországra. (Fotó: BYD)

 

A megoldás

Szerencsére több helyről érkezik. A világ negyedik legnagyobb autóipari cégcsoportját Carlos Tavares vezeti. A portugál szakember a költséggyilkos Carlos Ghon munkatársaként dolgozott jó ideig a Renault-nál. Majd átpártolt 2014-ben a Peugeot-Citroën csoporthoz (hajdani PSA konszern). Amiből az irányítása alatt nőtt ki a 2021-es alapítású Stellantis vállalatcsoport.

Tavares a darabszámok emelése mellett a költségek alapos lefaragásával válaszol a kínai konkurensek támadására. Ezen felül a sok modellben használt azonos technika, azaz nagy számban gyártott elemek gyorsütemű fejlesztése is a „fegyverei” között szerepel. Miközben a hidrogénnel hajtott haszonjárművek gyártását sem hanyagolja.

A haditerv egyik terméke a nemsokára 10 millió forint körüli, alatti áron piacra kerülő új Citroën eC3, ami nem egy Dacia Spring jellegű, fapados és nagyon lassú jármű. Hozza a márkára jellemző összes előnyt, ráadásul szép, kényelmes és ötletes a belseje. Ez a Stellantis egyik válasza a fokozódó kínai veszélyre. És az egymás után kimúló kiskocsik pótlására.

 

A japán minta

A távol-keleti szigetország 1948-ban indította el a kei-car néven azt a szabványt, hogy a meghatározott méreteket és motor szabályokat betartó autókat használók, parkolási, adó és sok más kedvezményben részesülnek. Innen indult a könnyű autónak vagy kompakt autónak fordítható, ma is virágzó járműkategória.

Hasonló szabály bevezetését tartja elfogadhatónak Európában Luca de Meo, a Renault csoport ügyvezetője. Megfűszerezve azzal, hogy ezek európai gyártásból származó alkatrészekből épüljenek, a megvásárlásukat pedig támogassák a kormányok, plusz alacsonyabb adótartalommal kerüljenek vásárlókhoz. Vázlatosan ez a terv egyik része.

A másik, hogy az európai vállalatokat és a beszállítókat összefogják. Ez hasonlatos az Airbushoz. Az európai repülőgépgyártó vállalatot azért hozták létre 1970-ben, hogy fel tudja venni a versenyt az amerikai gyártókkal. Mert összefogva jóval erősebbek, mint a külön dolgozó nemzeti cégek, amelyek még egymással is harcoltak.

Az új Twingo megváltoztathatja az európai játékteret. (Fotó: Canva)

 

Egyéb ötletek

A Seat éléről 2020 nyarán a Renault vezetői székébe ülő de Meo másik „fegyvere” a fejlesztések felgyorsítása és a költségcsökkentés erősítése. Ennek egyik jele, hogy létrehozták az elektromos és hibrid autókat gyártó részlegüket, amely elkülönül az anyacégtől. Az Ampere néven futó vállalat célkitűzései között szerepel, hogy 40 százalékkal lentebb vigyék az elektromos autók költségeit. Felgyorsítsák a fejlesztési időket, az új modellek gyártási idejét pedig levigyék 10 órára. Nagyjából ezek az elvek, ami mentén már elkészült az első jövevény, az új Twingo, Közben megerősítették, hogy tárgyalnak a Volkswagen csoporttal, hogy a német konszern kisautói is, erre az alapra épüljenek.

Az Ampere tavaly év vége felé történő tőzsdére vitele nem jött be, mert közben láthatóan lelassultak az elektromos autók megrendelései, mert alaposan lecsökkent a fizetőképes kereslet.

Közben a Renault nem hagyja magára a hagyományos motorokat, a hibrideket és az efuelt sem. Ezek gyártására és fejlesztésére külön céget hoztak létre, amiben részvényes még a Geely és a szaúdi olajtársaság, az Aramco is. A PWT rövidítésű vállalat gyártja és fejleszti a hagyományos és a hibrid hajtásokat, amiket bármely más autógyár is megvásárolhat. Hiszen a jó öreg Európán kívül sok helyen még sokáig irreális az elektromos hajtás térhódítása.

 

Előnyök

A vázolt stratégia működőképesnek látszik, tehát nemcsak a vámmal és egyéb szabályozással próbálnak gátakat szabni a kínai terjeszkedésnek, hanem inkább jó termékeket dobnak piacra. Ezzel felgyorsulhat a mai egyeduralkodónak számító fosszilis hajtóanyagokról elektromosra történő a váltás, pont abban a környezetben, ahol a legjobbak és leghatékonyabbak az elektromos autók.

 

Kiemelt kép forrása: Renault

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.