Rezsi

A világ legfehérebb festéke csökkentheti az energiafogyasztást?

Devenyi Dalma | 2024.03.18. 05:35

Globális problémává vált a túlzott energiafelhasználás, aminek megoldására már számtalan kísérlettel találkoztunk az elmúlt évtized során. Ezek közül egy a világ legfehérebb festéke.

 

A tudósok már régóta tisztában vannak a fényvisszaverő fehér festékek éghajlati és energiahatékonysági előnyeivel. A Purdue Egyetem mérnökei megalkották a világ legfehérebb festékét, amely a napfény több mint 98%-át visszaveri. Nincs kétség afelől, hogy ehhez a színhez képest minden más festék szürkének tűnik – írja a Happy Eco News.

A világ legfehérebb festékének alkalmazása az épületek tetején és burkolatán a korábbiakhoz képest több mint 20°C-kal csökkentheti a felületi hőmérsékletet. A modellezés szerint a nyári városi hőmérséklet ezzel a módszerrel több mint 2°C-kal csökkenhet.

Ahogy az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokat hoz, a fényvisszaverő fehér felületek hűtési potenciáljának egyre nagyobb hatása lesz. Ha ezt a festéket egy város teljes épületállományában alkalmazzák, az csökkentheti a beltéri és kültéri hőmérsékletet, és egyben a légkondicionálási igényeket is. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának tanulmányai szerint a „hűvös tetők” 10-30%-kal csökkenthetik az épületek éves légkondicionálási igényét.

A kutatásokról a Purdue Egyetem oldalán is beszámolnak, Xiulin Ruan, gépészmérnöki professzor elmondta, hogy „ha ezzel a festékkel egy körülbelül 1000 négyzetlábas (kb. 93 négyzetméteres) tetőfelületet fednénk be, becsléseink szerint 10 kilowatt hűtési teljesítményt érhetnénk el. Ez nagyobb teljesítmény, mint a legtöbb házban használt központi légkondicionálóké”.

Arról, hogy miért is ilyen fontos, hogy csökkentsük a légkondicionálási igényeket itt olvashat tovább.

 

Minél fehérebb, annál hidegebb

Kutatások bizonyították, hogy a legfehérebb a leghidegebb is. A festék extrém fehérségét két tulajdonsága adja. Az egyik, hogy az anyag nagyon magas koncentrációban tartalmaz egy bárium-szulfát nevű kémiai vegyületet, amelyet a fotópapír és a kozmetikumok fehérré tételéhez is használnak. A második jellemző, hogy a bárium-szulfát részecskék mind különböző méretűek a festékben. Az egyes részecskék fényszóró képessége a méretüktől függ. A részecskeméretek szélesebb skálájának köszönhetően, a nap fényspektrumának nagyobb részét szórja.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a fehér a látható fény 99,9%-át elnyelő legfeketébb fekete, a „Vantablack” legközelebbi megfelelője lehet. Az új legfehérebb festékkészítmény a napfény akár 98,1%-át is visszaveri, ami mellett az infravörös hőt is elküldi a felületről.

Ezzel a legfehérebb fehér színnel olyan, mintha Ruan olyan légkondicionálót készített volna, amely nulla energiával működik – és nem jár azzal a hátulütővel, hogy a légkondicionáló a belső terek hűtése közben is hőt bocsát ki. A bárium-szulfátfestékkel bevont épületek légkondicionálási igénye várhatóan akár 40 százalékkal is csökkenhet.

A számítások alapján a festék hatékony fényvisszaverőnek bizonyul, de széles körben való elterjedésére van szükség ahhoz, hogy észrevehető hatást gyakoroljon a Föld hőmérsékletére.

Ugyan kereskedelmi forgalomba kerülésére még várnunk kell (egyes hírek szerint akár már 2024-ben piacra kerülhet), biztosak lehetünk abban, hogy ez olyan innovatív kísérlet, amiről még hallani fogunk.

 

Kiemelt kép forrása: Purdue Egyetem

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.