Mobilitás

A Volvo 30%-kal csökkentené az elektromos járművek töltési idejét egy új módszerrel

S.Rita | 2024.03.18. 06:05

A Volvo 2018 óta olyan kisvállalkozásokba fektet be, amelyek olyan technológiát fejlesztenek, amelyről úgy gondolja, hasznos lehet járművei számára. A vállalat most azt állítja, hogy az egyik ilyen cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amely 15-30 százalékkal csökkentheti az akkumulátorok töltési idejét.

 

A brit székhelyű vállalat neve Breathe Battery Technologies, és algoritmusokat használ a töltési folyamat irányítására – írja a Carscoops. Míg az elektromos járművek hagyományosan előre meghatározott szabályokat alkalmazó, lépcsőzetes töltési programmal óvják akkumulátoraikat, a Breathe technológiája képes dinamikusan, valós időben szabályozni az energiaáramlást.

„A Breathe-tel való együttműködés segít nekünk abban, hogy az elektromos autók tulajdonosai számára egy jól ismert, fájdalmas pontot orvosoljunk, és még versenyképesebbé tegyük a töltési teljesítményünket” – mondta Ann-Sofie Ekberg, a Volvo Cars Tech Fund vezérigazgatója. „A gyorsabb töltési idők, abban a tartományban, ahol az ügyfelek jellemzően gyorstöltést végeznek, nagy lépést jelentenek a helyes irányba, miközben tovább fokozzuk az elektromos mobilitást, és egyre több ember számára tesszük elérhetővé a technológiát.”

A technológia nemcsak egyszerűen felgyorsítja a folyamatot, a dinamikus vezérlésnek köszönhetően a tulajdonosok a jármű teljes élettartama alatt jobb töltési időt élvezhetnek. És ez az élet várhatóan hosszú lesz, mivel a Volvo állítása szerint a technológia az akkumulátorcsomag károsítása nélkül működik.

A Breathe szoftvere figyeli az akkumulátor állapotát, hogy elkerülje a lítium-lerakódást, amely lerövidítheti az energiatároló élettartamát.

A Volvo azt állítja, hogy ő az első autógyártó, amely a Breathe technológiáját alkalmazza, és ez hamarosan elérhető lesz a megjelenő elektromos járművekben. Amint a technológia kikerül a piacra, további fejlesztések lehetségesek.

„Technológiánknak a Volvo következő generációs e-autóplatformján való nagyszabású alkalmazása innovatív autótervezés és teljesítményjavítás előtt nyitja meg az ajtókat” – mondta Dr. Ian Campbell, a Breathe vezérigazgatója. „Nagyon örülünk ennek a befektetésnek és a Volvo Cars-szal kötött beszerzési megállapodásnak, és támogatjuk a útjukat a teljes villamosítás felé.”

 

Kiemelt kép forrása: Breathe Battery Technologies

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.