Fenntarthatóság

Jó hírek: Németország jó úton halad a 2030-as kibocsátási céljai felé

W. Rebeka | 2024.03.19. 06:05

Németország Európa szerte élen jár a zöldebb jövő felé vezető úton.

 

Németország üvegházhatást okozó gázkibocsátása tavaly tizedével csökkent. Ez a folyamat a megújuló energiaforrásokba való beruházásnak és a magas energiaáraknak köszönhető, amelyek csökkentették a keresletet – írja az Euronews. Európa legnagyobb gazdasága 2030-ig 65 százalékkal igyekszik csökkenteni kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A legfrissebb statisztikák szerint jó úton haladnak afelé, hogy addig csaknem 64 százalékos csökkentést érjenek el.

„Németország most először jó úton halad” – egy nyilatkozatban állítja Robert Habeck alkancellár, aki egyben gazdasági és klímavédelmi miniszter is. „Ha tartjuk az irányt, akkor elérjük a 2030-ra kitűzött klímacéljainkat”.

Németország a meglévő szén-dioxid tárolásának módjait is keresi. Néhány hete nyilvánosságra hoztak egy szén-dioxid-gazdálkodási stratégiát, amely a szén-dioxid föld alatti tárolását foglalja magában. (Fotó: Canva)

 

Hogyan csökkenti Németország a károsanyag kibocsátását?

Németország Európában élen jár abban, hogy polgárait és iparát a tisztább jövő útjára terelje. Az EU azon törekvésének megfelelően, hogy 2035-ig betiltsák a dízelautókat, 2022-ben több mint egymillió elektromos autó közlekedett Németország útjain, és ezzel az európai élvonalba tartozik.

A napelemes tetőre szerelhető berendezések száma 2022-ben 49 százalékkal ugrott meg világszerte. Németország a világon a hatodik helyen állt a telepített új napelemek számát tekintve.

Németország a meglévő szén-dioxid tárolásának módjait is keresi. Néhány hete nyilvánosságra hoztak egy „szén-dioxid-gazdálkodási stratégiát”, amely a szén-dioxid föld alatti tárolását foglalja magában. Amikor Robert Habeck alkancellárt a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás hatékonyságáról kérdezték egy berlini sajtótájékoztatón, azt mondta: „Az idő lejárt.”

„A 2000-es években talán azt lehetett mondani, hogy ’várjunk, és meglátjuk, mi történhet’; ma azt látjuk, hogy a cementgyártás és más területek esetében nem találtunk olyan technológiai megoldást, amely biztosítja a klímasemlegességet.”

Az ország a napelemes vasutakkal is innovatív megoldások felé fordul, hogy a meglévő infrastruktúrájából energiát nyerjen.

 

Mi Németország kibocsátáscsökkentési célja?

Németország célja, hogy 2045-re nettó nullára csökkentse kibocsátását. Az ország környezetvédelmi hivatala szerint Németország 2023-ban mintegy 673 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátott ki, ami 76 millió tonnával, azaz 10,1%-kal kevesebb az előző évhez képest. Ez volt a legerősebb csökkenés 1990 óta.

Németországé volt tavaly az egyik legrosszabbul teljesítő fejlett gazdaság, amelyet a magas energiaárak, a világgazdasági gyengeség és az infláció elleni küzdelem érdekében végrehajtott kamatemelések nyomasztottak. Az országban számos energiaigényes vállalat működik, többek között a vegyiparban és a fémiparban.

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay

  W. Rebeka
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.