Fenntarthatóság

Felfoghatatlan összeg: ennyibe fog kerülni Európának és az USA-nak a hidrogén bevezetése

S.Rita | 2024.03.20. 06:05

Európának és az Egyesült Államoknak több mint 1 billió dollárt kell költenie az infrastruktúra kiépítésére, hogy lehetővé tegye a hidrogén üzemanyag széles körű használatát – mondta a Mitsubishi Heavy Industries egyik vezetője március 18-án.

 

A hidrogénre való széles körű átálláshoz jelentős új keresletre van szükség, ami csak a költségek csökkentését célzó infrastrukturális beruházások révén valósulhat meg. Az európai és az amerikai kormányoknak kell majd ezeket a beruházásokat végrehajtaniuk – idézte a Reuters Emmanouil Kakarast, a Mitsubishi ügyvezető alelnökét, aki a CERAWeek by S&P Global energiakonferencia alkalmával adott interjút.

„Ha a hiány áthidalására szolgáló finanszírozást is beleszámoljuk, könnyen elérjük az 1 billió dollárt” – mondta Kakaras.

Az európai kormányok 750 milliárd dollárt vállaltak, és az amerikai inflációcsökkentő törvény hidrogénprojektek finanszírozásával együtt ez elég lehet ahhoz, hogy a fosszilis üzemanyagokról a tiszta üzemanyagokra való áttérés megvalósuljon – mondta. A hidrogén használatára szolgáló új infrastruktúra Európában 2035-re szélesebb körű alkalmazást fog ösztönözni, és ha az Egyesült Államokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására szolgáló szén-dioxid-leválasztással és -tárolással kombinálják, akkor az energiaátállás megvalósulhat – tette hozzá.

Ezzel szemben Amin Nasser, a Saudi Aramco vezérigazgatója ugyanezen a konferencián azt mondta, hogy a világ jobban járna, ha az olaj- és gáztermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosítana, ahelyett, hogy más energiaforrásokra és technológiákra térne át.

„A jelenlegi átállási stratégia a legtöbb fronton láthatóan kudarcot vall” – mondta Nasser. „Jelentős hosszú távú potenciálja ellenére a hidrogén ára még mindig 200-400 dollár/hordó olajegyenérték között mozog, miközben az olaj és a gáz továbbra is sokkal olcsóbb.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.