Vállalatok

A MET Csoport három nagy európai megújulóenergia-ipari szövetség tagja lett

NRGreport | 2024.03.21. 10:18

A megújuló energetika területén aktív érdekképviseleti szövetségek tagja lett a MET Csoport három kiemelt fontosságú piacon. A svájci AEE Suisse-hez, az olaszországi ANIE Rinnovabili-hoz és a hazai Magyar Megújuló Energia Szövetséghez a Green Assets Divízióján keresztül csatlakozott a vállalat, hogy tagsága révén aktívabban hozzájárulhasson az európai energiaátmenetet támogató szakpolitikai szabályozás formálásához.

 

Svájc, Olaszország és Magyarország meghatározó szerepet játszik a MET Csoport nemzetközi üzleti tevékenységében a megújuló energetikai szegmensben. Svájc a MET Csoport globális központja és – a SwissWinds fejlesztőcégben szerzett 25 százalékos részesedéssel – a szélenergia-beruházásainak egyik fontos helyszíne. A Green Assets Divízió milánói és budapesti csapatai pedig a MET megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos üzleti tevékenységét támogatják nyugat-, illetve kelet-európai fókusszal. Ezekben az országokban a MET kiemelt figyelmet fordít a zöldpolitikák támogatására, a hatékony energiaátmenetet szolgáló rendszerek fejlesztésére, valamint az e célokat segítő szakmai platformokon való részvételre.

„A jelentős befolyással bíró és a szabályozást alakító szervezetek tagjaként, a szakértelmünkkel hozzájárulhatunk egy fentarthatóbb jövő megteremtéséhez. A tagság lehetővé teszi számunkra, hogy az iparág élvonalában maradjunk, előmozdítsuk az innovációt, és kiálljunk az olyan szakpolitikai döntésekért, amelyek támogatják a zöldebb és rugalmasabb energiarendszerre való átállást” – jelentette ki Lehőcz Balázs Gábor, a Green Assets Divízió elnöke.

„A gyorsan változó energetikai környezetben az összefogás a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szövetségekkel nem csupán stratégiai, hanem alapvető fontosságú lépés is” – tette hozzá Christian Hürlimann megújulókért felelős vezérigazgató.

A megújuló energetika területén aktív érdekképviseleti szövetségek tagja lett a MET Csoport három kiemelt fontosságú piacon. (Fotó: Canva)

 

Az AEE SUISSE Svájc vezető ernyőszervezete a megújuló energia és az energiahatékonyság területén, amely – 40 iparági szövetségessel és mintegy 42 500 vállalattal együtt – a MET-et a gazdasági és energiapolitikai keretrendszer alakításában támogatja, nemzeti és kantonális szinten egyaránt.

Olaszországban, közel 500 MWp kapacitású napenergia-fejlesztési projekt tulajdonosaként, a MET Csoport nagyra értékeli az ANIE Rinnovabili szerepét a nemzetközi együttműködések előmozdításában.

A közös fellépés a hálózati biztonság növelésére, az energiaköltségek csökkentésére, a CO2-kibocsátás mérséklésére és az ország villamosításának előmozdítására irányul, különös tekintettel a megújuló energiaforrások integrálására a villamosenergia-piacba.

A 2023 végén megalakult Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) alapító tagjaként, a MET Csoport támogatja a szövetségnek a fenntartható energetikai megoldások előmozdítására irányuló erőfeszítéseit. A MET Csoporthoz hasonló, kulcsfontosságú iparági szereplőkből álló vezetőség elkötelezett Magyarország megújulóenergia-kapacitásának növelése és a zöldenergiára való átállás támogatása iránt.

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh).

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.