Mobilitás

Két rivális autógyártó összefog, hogy felvegye a versenyt a Teslával és Kínával

S.Rita | 2024.03.21. 05:35

Nem a nagyobb választék az autópiacon az egyetlen változás, amely a kínai autóipar agresszív terjeszkedésével jár. Arra is számíthatunk, hogy számos hagyományos autógyártó összefog, hogy felvegye a harcot a kínai fenyegetéssel szemben. A Honda és a Nissan március 15-én Tokióban pontosan ezt a szándékát fejezte ki.

 

A tervek még nagyon korai stádiumban vannak, de a két márka megállapodott abban, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek arról, hogyan tudnának együttműködni az elektromos autók, elektromos alkatrészek és az elektromos autókhoz kapcsolódó szoftverek gyártása terén – írja a Carscoops. A Honda elnöke, Toshihiro Mibe elmondta, hogy a cégek még nem döntöttek a lehetséges együttműködés részleteiről, a Nissan vezérigazgatója, Makoto Uchida pedig hozzátette, hogy nyitottak a globális együttműködésre – nem csak Japánban.

„A feltörekvő szereplők nagyon agresszívak, és hihetetlen sebességgel törnek előre” – mondta Uchida az újságíróknak, utalva a kínai autógyártók növekvő fenyegetésére, és itt talán a Teslára is gondolt.

„Nem nyerhetjük meg a versenyt mindaddig, amíg ragaszkodunk a hagyományos bölcsességhez és a hagyományos megközelítéshez” – tette hozzá. A Nissan a Leaf 2010-es bevezetésének köszönhetően az elektromos autók úttörője volt, de az elmúlt években nem tudta fenntartani ezt a lendületet az elektromos térben.

A Honda-Nissan szövetség furcsának tűnhet, tekintve, hogy a Nissan már összeállt a Renault-val, és jelenleg is dolgozik a Micra következő generációján, amely ugyanarra az elektromosautó-platformra épül, mint a Renault 5, sőt, ugyanabban a franciaországi gyárban készül majd.

És hogy tovább bonyolítsa a helyzetet, a Renault nemrég elkezdett kissé eltávolodni a Nissantól, és megállapodást kötött a kínai Geely autógyártóval. De Uchida azt állítja, hogy a Hondával közös program nem befolyásolná a Renault-val kötött megállapodását, amely főként az európai piacot érinti.

A Honda is rendelkezik saját vegyesvállalatokkal. Amerikában a GM Ultium technológiáját használja a Honda és az Acura jelvényeit viselő elektromos autók gyártásához és értékesítéséhez, és külön megállapodást kötött a Sonyval, amelynek célja, hogy az évtized végéig három elektromos autót dobjon piacra.

 

Kiemelt kép forrása: Honda, Nissan

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.