Vállalatok

Magyar elektronikus platform segíti 10 éve az európai gázpiacot – Interjú Tatár Balázzsal, az FGSZ értékesítés és ügyféltámogatás vezetőjével

Erbszt Adrienn | 2024.03.21. 07:05
Támogatott tartalom

Február végén tartották Essenben Európa legnagyobb energetikai kiállítását, amelyen Magyarország egyetlen földgázszállító rendszerüzemeltetője, az FGSZ Földgázszállító Zrt. is részt vett. Az E-world energy & water kiállításon számos pozitív visszajelzést kapott a vállalat által működtetett Regional Booking Platform (RBP). Az RBP egy elektronikus árverési és kapacitáskereskedelmi platform, amely egyre jelentősebb szereplője az európai gázpiacnak. A rendszer működéséről, sikereiről és jövőjéről beszélgettünk Tatár Balázzsal, az FGSZ értékesítés és ügyféltámogatás vezetőjével.

 

 

Milyen szolgáltatásokkal foglalkozik az FGSZ által alapított Regional Booking Platform, milyen foglalási eljárásokat kínál?

Az RBP egy teljes mértékben online platform, ahol gázszállító társaságok aukciók keretében értékesítik a kapacitásokat a gázkereskedőknek. A platformon elektronikus szerződéskötés történik az eladó és a vevő között. Kicsit úgy kell elképzelni az RBP-t, mint egy sajátos eBay oldalt, csak mi nem árukat adunk el, hanem a gázszállító és gáztároló rendszerek szállítási kapacitásait lehet lefoglalni, illetve ezeket – miután lefoglalásra kerültek – az egyes vevők egymás között tudják árusítani, ezt nevezzük másodpiacnak.

Tatár Balázs, az FGSZ értékesítés és ügyféltámogatás vezetője (Fotó: FGSZ Földgázszállító Zrt.)

 

Az RBP 10 éve debütált az európai gázpiacon. Mik voltak ennek az előzményei, illetve milyen helyet foglal el most a rendszer az európai energiapiacon?

2014-ig, a harmadik energiacsomag bevezetését megelőzően nagyjából négy-öt platform működött Európában. A harmadik energiacsomag előírta közös platformok használatát az EU-ban, és nem létezett eljárás arra vonatkozóan, hogy az EU-s gázszállító társaságok melyik platformot válasszák. Akkoriban mi is elkezdtünk dolgozni egy demo-alkalmazáson, aminek az volt a lényege, hogy az új aukciós algoritmusokat saját magunk számára tudjuk demonstrálni, megérteni. Ám amikor ez a demo-alkalmazás elkészült, a nyugat-európai gázszállító társaságok bejelentették, hogy a meglévő platformok közül egy kivételével az összeset visszaléptetik, és a megmaradt német platform lesz a közös európai megoldás, amihez mindenki csatlakozhat.

Azonban azok a szereplők – köztük mi is – akik nem voltak benne ebben a nyugat-európai körben, kicsit úgy érezték, hogy nincs választásuk, és bele lettek kényszerítve egy költséges csatlakozásba.

Ez a nyugat-európai platform számunkra sem társaságirányítási szempontból, sem költségek tekintetében nem volt megfelelő választás, ezért saját megoldáson kezdtünk gondolkodni. Ennek eredményeképpen elindult a vita azzal kapcsolatban, hogy hány platform működhet egyszerre Európában. A nyugat-európai koalíció azt szerette volna, hogy csak a német legyen, de sikerült elérnünk a több platformos modellt, és 2014-ben piacra léptünk az RBP megoldásával, illetve egy lengyel platform is létrejött. Mostanra mind a háromnak kialakult az elfogadottsága, így már nem kérdőjelezik meg azt, hogy több platform is lehet az Európai Unióban.

Jelenleg a német platform a piac körülbelül 60 százalékát fedi le, a magyar a 30, a lengyel pedig a 10 százalékát.

Érthető módon, a három szolgáltatási platform között kialakult versenynek pozitív hatása van mind az árakra, mind a szolgáltatás minőségére. A mi platformunk leginkább a Németország-Ukrajna-Görögország háromszögben van jelen, és jelenleg 16 gázszállító vagy gáztároló társaságot szolgálunk ki.

 

Melyek ezek a már regisztrált ügyfelek? Illetve kikkel zajlanak tárgyalások?

Jelenleg 16 európai átvitelirendszer-üzemeltető és tárolórendszer-üzemeltető (FGSZ és HEXUM Magyarországról, BULGARTRANSGAZ és ICGB Bulgáriából, DESFA Görögországból, EUSTREAM Szlovákiából, GCA Ausztriából, Gas TSO Ukrajnából, GASCADE, NEL és ONTRAS Németországból, Gastrans Szerbiából, GAZ-SYSTEM Lengyelországból, PLINACRO Horvátországból, Transgaz Romániából, VESTMOLDTRANSGAZ Moldovából) tagja az RBP-nek. Legutóbb a litván LNG-terminál üzemeltetőjének kapacitáslekötési platform tenderét nyertük meg, és további rendszerüzemeltetők tárgyalnak a platformhoz való csatlakozásról.

 

Mindenképpen fontos kiemelni, hogy a három működő európai platform közül a második legnagyobb lefedettséggel a magyar rendelkezik. Milyen pozitív jövőbeli hatásokkal jár ez akár az FGSZ, akár Magyarország számára?

Egyelőre leginkább reputációs értéke van annak, hogy az FGSZ létrehozott egy ilyen szolgáltatást, amelynek széleskörű szakmai elismertsége van, hiszen az olyan kiterjedt, nagymúltú piacokon is ott vagyunk, mint a német és az osztrák gázpiac. Az egy jövőbeli lehetőség, hogy a kapacitásértékesítésen túl a regionális piacintegrációt is elősegítsük a térségben. Jelenleg ez kemény dió, hiszen minden ország a saját nemzeti megoldásait preferálja elsősorban. Nyugat-Európában már rájöttek arra, hogy összefogással sokkal nagyobbat nyerhetnek a vállalatok, mint egyedi kezdeményezésekkel.

Jelenleg az RBP platform egy olyan közös nevező a közép- és délkelet-európai régió gázpiacán, amelyre építve egy nyugat-európai mintájú szolgáltatást lehetne megvalósítani. Ebben hatalmas potenciált látunk.

Az E-world energy & water kiállításon számos pozitív visszajelzést kapott a vállalat által működtetett Regional Booking Platform. (Fotó: FGSZ Földgázszállító Zrt.)

 

Beszéljünk kicsit a gyakorlati dolgokról. Maga a regisztráció hogyan történik, mennyire nehéz, mennyi időbe telik, és milyen követelmények vannak azzal szemben, aki szeretne csatlakozni?

Fontos kiemelni, hogy erre a platformra elvileg bármilyen cég regisztrálhat, de azoknak kell, akik valamelyik általunk lefedett gázpiacon kapacitást akarnak lekötni, tehát kereskednek. Magára az RBP-re való regisztráció viszonylag egyszerű. Van egy platformhasználati szerződés, amit el kell fogadni, illetve egyúttal át kell esni egy ellenőrzési folyamaton. Ha minden rendben halad, akkor nagyjából 1-2 héten belül megtörténik a regisztráció. A platformhoz való hozzáférés technikailag elektronikus tanúsítvány által vagy úgynevezett többfaktoros hitelesítéssel történhet.

 

Mennyire felhasználóbarát a rendszer, milyen kényelmi funkciókkal igyekszik az FGSZ segíteni regisztrált ügyfeleit az üzletkötésekben?

Mivel, ahogy említettem két versenytársunk is van a piacon, az RBP üzemeltetése egy állandó versenyhelyzetben történik. Éppen ezért is igyekszünk minden ügyfélvisszajelzést komolyan venni, és amilyen hamar csak lehet beépíteni a működésünkbe. Rendszeresen megkérdezzük az ügyfeleinket a tapasztalataikról, illetve, hogy van-e valamilyen fejlesztési javaslatuk. A beérkezett igények értékelését követően akciótervet állítunk fel, amely alapján elindítjuk a fejlesztéseket.

Ezen kívül azt is figyeljük, hogy az IT technológiák mennyire változnak a világban, ezen a fronton is proaktívak vagyunk.

Éppen március elején kezdtük a tesztelését és májusban fogjuk élesíteni a partneri felületet modernizáló grafikus interfészt. Ezt az új, időtálló technológiát gyakorlatilag a nulláról fejlesztettük ki.

 

Kiberbiztonsági vonatkozásban az energetikai rendszerek extrán kitettek a támadásoknak. Milyen eszközökkel igyekeznek megvédeni a rendszert és a regisztrált partnerek közti ügyleteket?

Sikeres működésünk egyik legfontosabb alapja a komoly követelményrendszert felállító ISO27001-es információbiztonsági szabványnak való megfelelés, amely átfogóan lefedi a fizikai biztonságot is. Jogszabályi előírások és tulajdonosi elvárás alapján évente többször is auditáltatjuk információbiztonsági rendszereinket; ez a külső kontroll szavatolja, hogy rendszereink magas szintű védelmet nyújtsanak. Az információbiztonsági tudatosság növelése munkatársaink körében is kiemelt prioritás.

A kibervédelmi folyamatban soha nincs megállás, hiszen az online fenyegetések dinamikusak és szüntelenül változnak. Folyamatosan kutatjuk és lehetőségeinkhez mérten implementáljuk a piacon elérhető legújabb védelmi megoldásokat, és igyekszünk alkalmazni az információbiztonsági szektor legjobb gyakorlatait. Ezenkívül különböző információbiztonsági szimulációkkal is teszteljük IT rendszereinket, és ezek tapasztalatait beépítjük a működésünkbe, tovább fejlesztve védelmi szintünket a saját és ügyfeleink adatainak biztonsága érdekében.

 

Milyen kedvező lehetőségekre számítanak a rendszer egyre szélesebb körben elterjedt használatának köszönhetően?

Alapvetően azt látjuk a gázpiacon, hogy a piaci szereplők igénylik a minél átláthatóbb és diszkriminációmentesebb eljárásokat a működéshez, valamint a kereskedéshez, és platformunk kiváló eszköz erre a célra. Nagy lehetőséget látunk a gáztárolókkal, illetve az LNG terminálokkal történő transzparens, regionális együttműködésekben is. Az RBP iránti bizalom Európa-szerte növekszik, legutóbb az esseni energetikai vásáron tapasztaltunk nagy érdeklődést a tevékenységünk iránt.

 

Az interjú elkészítését az FGSZ Zrt. támogatta.

Kiemelt kép forrása: FGSZ Földgázszállító Zrt.

  Erbszt Adrienn
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.