Trading

Európának jobb infrastruktúrára van szüksége az orosz gáztól való függőség csökkentéséhez

Devenyi Dalma | 2024.03.22. 06:35

Európának jobb infrastruktúrával kell előállnia, ha olyan alaposan ki akarja váltani az orosz gázt, mint amilyen alaposan a nyersolajat, mondták olaj- és gázipari vezetők egy március 19-i energetikai konferencián.

 

Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója óta csökkent Európa gázimportja Oroszországból, és az Európai Bizottság felszólította a nemzeteket, hogy 2027-ig szüntessék meg az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséget – írja a Reuters.

Az Európai Unió országai azonban eddig tartózkodtak attól, hogy szankciókkal sújtsák vagy betiltsák az orosz gáz vagy LNG behozatalát. Néhány ország, köztük Ausztria és Magyarország továbbra is jelentős vásárlója az orosz üzemanyagnak.

„A cseppfolyósított földgáz átirányítása és a visszaalakító terminálok építése nem jelent hosszú távú megoldást” – mondta John Ardill, az Exxon Mobil alelnöke a CERAWeek energetikai konferencián. A vállalat földgázt fedezett fel a Földközi-tenger keleti részén, és várhatóan jövőre megkezdi a feltáró fúrási programot – folytatta. ”

„Az infrastruktúra nem volt és még mindig nincs meg. Ebben a szakaszban Európa nem tudná elvágni az LNG-t” – mondta Torbjörn Törnqvist, a Gunvor elnöke a konferencián tett külön megjegyzéseiben. „Az olajjal ellentétben Európa egy kicsit pragmatikusabb, amikor az orosz gáz fogadásáról van szó” – tette hozzá.

A Gunvor továbbra is teljesíti hosszú távú szerződését az orosz LNG Európába történő szállítására, de nincs hely az orosz spotpiaci LNG-mennyiségek számára – mondta.

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.