Fenntarthatóság

Ma van a Víz Világnapja: Globális és lokális megoldásokra is szükség van a vízhiány csökkentése érdekében

K. Lili | 2024.03.22. 05:05
Támogatott tartalom

Március 22-én ünnepeljük a Víz Világnapját, amelyről 1993 óta emlékezünk meg. A világnap idei mottója a „Víz a békéért”. A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet az idei évben, hogy az egyre apadó édesvíz-készlet nem mindenki számára érhető el egyenlő mértékben, és hiánya akár közösségek vagy országok közötti konfliktusokhoz is vezethet. A világnap alkalmából fontos témák, például a vízhiány, a vízügyi együttműködések ösztönzése és a Föld vízkészleteinek védelme is előtérbe kerülnek.

 

1993 óta március 22-én tartjuk a Víz Világnapját, amelynek középpontjában legértékesebb erőforrásunk védelme és megőrzése, a mindenki számára nélkülözhetetlen tiszta víz, ezen belül pedig az ehhez való hozzáférés biztosítása és a fenntartható fogyasztás áll. Emellett minden évben napirendre kerülnek a Föld vízkészlet-hiánya miatt felmerülő problémák, amelyet a globális felmelegedés, az éghajlatváltozás és a népességnövekedés hatásai tovább súlyosbítanak.

A vízhiány okozta problémák a Mediterrán-térségben nemrég aszály-vészhelyzetet eredményeztek, amely rámutatott, hogy a vízhiány könnyedén mindennapivá válhat, miután a víztározók szintje a kritikus százalékérték alá csökkent.

A vízhiány megoldásának érdekében több éghajlatvédelemmel foglalkozó szervezet is a globális összefogást sürgeti. Az ENSZ a víz közös használatára, igazságos elosztására irányuló, országhatárokon belüli és azokon átívelő összefogásra buzdít, illetve nemzetközi intézkedéseket és lokális kezdeményezéseket foganatosít. Más, éghajlatvédelemmel foglalkozó szervezetek, például a Kopernikusz Európai és Globális Aszálymegfigyelő Intézet munkatársai is arra figyelmeztetnek, hogy hatékony intézkedések hiányában Európa a jelenleginél is nagyobb kockázatokkal nézhet szembe, „a visszatérő aszály pedig már az évszázad közepére az új normává válhat”.

A világnap alkalmából fontos témák, például a vízhiány, a vízügyi együttműködések ösztönzése és a Föld vízkészleteinek védelme is előtérbe kerülnek. (Fotó: Canva)

 

Kincs, amire vigyáznunk kell

Magyarország gyakorlatilag ásványvíz-nagyhatalomnak számít. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2023-as kutatása alapján itthon csaknem 274 ásványvízkutat tartanak számon.

A természetes ásványvíz Magyarország egyik nemzeti kincse, amely az eredeténél fogva tiszta, kémiai és mikrobiológiai szennyeződésektől mentes, természetes élelmiszer, az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.

Természetes vizeinkről azonban időről időre kimutatják, hogy szennyezettek, a lakossági szennyezésének legfőbb forrásai a tisztító- és növényvédőszerekben található vegyi anyagok, illetve a vizekbe kerülő, nem lebomló hulladékok. Mivel egyes háztartási cikkek használata elkerülhetetlen, a környezetbarát alternatívájukra való áttérés nyújthatja az arany középutat.

Ilyen például az otthon készített, ecetes fertőtlenítővel történő takarítás, vagy az egyszer használatos palackok helyett – az Európában egyre népszerűbb – cserepalackos termékek használata.

Az úgynevezett többutas, cserepalackos termékek előnye, hogy többször újratölthetőek és felhasználhatóak, mielőtt újrahasznosítanák őket. Hazánkban irodákból és közintézményekből már ismerjük a ballonos vizet, háztartási felhasználásra jelenleg pedig az Oonly cserepalackos ásványvíz nyújt környezetkímélő alternatívát. A refPET palackok esetében jelentősen kisebb a karbonlábnyom. Azáltal, hogy átlagosan 25 alkalommal tölthetők újra és újra ásványvízzel, egyetlen palack akár 37,5 liter víz fogyasztására alkalmas.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen cserepalack esetében több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagra van szükség, mint a mindössze egyszer töltött PET-palackok esetében.

Azáltal, hogy átlagosan 25 alkalommal tölthetők újra és újra ásványvízzel, egyetlen Oonly-palack akár 37,5 liter víz fogyasztására alkalmas. (Fotó: Oonly)

 

Európában és itthon is van feladat

Az Európai Unió környezetvédelmi politikája is a lakossági műanyaghulladék csökkentését célozza meg. Az előírások célja, hogy 2030-ra minden csomagolást újra lehessen hasznosítani; ennek része az egyszer használatos poharak, tányérok és zacskók betiltásra, illetve a PET palackok kötelező visszagyűjtése és újrahasznosítása. Ennek eredményeképp indult el 2024. januárjától a kötelező visszaváltási rendszer Magyarországon.

Magyarország egyébként sem áll túl jól a műanyag-újrahasznosítás terén, egy 2022-es kutatás szerint az Európai Unió országai között a negyedik legkevesebbet újrahasznosító nemzet vagyunk.

Emellett azonban rengeteg műanyag palackos terméket vásárolunk: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2023-as kutatásából kiderült, hogy csak ásványvízből átlagosan évi 130 litert fogyasztunk fejenként. Ez a mennyiség – másfél literes kiszerelésű palack esetén – körülbelül 86 eldobható PET palackot jelent. Míg ezzel szemben az újratölthető cserepalackos termékekből az egy főre jutó évi 86 PET palack mindössze évi 3 cserepalackra csökkenthető.

 

A cikk elkészítését az Oonly Tisztán Víz Kft. támogatta.

Kiemelt kép forrása: Canva

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.