Fenntarthatóság

Egy dán vállalat hatalmas naperőműparkot épít az arizonai sivatagban – Miért telepítenek akkumulátorokat is?

Devenyi Dalma | 2024.03.23. 05:35

Az arizonai sivatag mélyén egy dán vállalat hatalmas napelemparkot épít, amely olyan akkumulátorokat tartalmaz, amelyek akkor töltődnek fel, amikor süt a nap, és akkor szolgáltatnak energiát az elektromos hálózatba, amikor felhős az ég.

 

„A naperőművek csak akkor termelnek, amikor süt a nap, a turbinák pedig csak akkor, amikor fúj a szél” – idézi az Euronews Mads Nippert, az Ørsted vezérigazgatóját. „Ahhoz, hogy a zöld energiát a lehető legjobban, éjjel-nappal rendelkezésre tudjuk bocsátani, annak egy részét tárolnunk is kell.”

Arizonában az Ørsted Eleven Mile Solar Center 2000 hektáron terül el Pinal megyében. A létesítmény 857 000 napelemmel és több mint 2000 kockával rendelkezik, amelyek úgy néznek ki, mint a nagy hajózási konténerek, de akkumulátor-modulokat tartalmaznak. Az Ørstednek Texasban és Alabamában, valamint Európában is vannak nagy napenergia- és tárolóprojektjei.

Amikor az arizonai létesítmény idén nyáron megnyílik, a napelemparkból származó energia nagy részét a Facebook-tulajdonos Meta mesai adatközpontja kapja majd. A Meta által nem igényelt napenergia, valamint az akkumulátorokban tárolt energia a helyi közműszolgáltató ügyfeleihez kerül. Az új akkumulátorok nagyjából 65 000 háztartás áramellátását tudják biztosítani a csúcsidőszakokban.

„Szerintem izgalmas, hogy milyen gyorsan mozog ez a piac” – mondja Yayoi Sekine, a BloombergNEF energiatárolásért felelős vezetője. „Az Egyesült Államokra és a különböző régiókra nagy nyomás nehezedik a szén-dioxid-mentesítés érdekében, és a tárolás az egyik legfontosabb technológia, amely ezt lehetővé teszi. Nagy lendülettel fejlődik ez a terület.”

 

Miért olyan fontosak az akkumulátorok a zöld átmenet szempontjából?

Az akkumulátorok lehetővé teszik, hogy a megújuló energiaforrások kiváltsák a fosszilis tüzelőanyagokat, például az olajat, a gázt és a szenet, miközben folyamatos áramlást biztosítanak, amikor az olyan energiaforrások, mint a szél és a napenergia nem termelnek.

Amikor például az emberek alszanak, és így kevesebb áramot használnak, az éjszakai szél által termelt energiát akkumulátorokban lehet tárolni – és felhasználni, amikor nappal nagy a kereslet.

 

Mi az a víz, a homok és a gravitációs akkumulátor?

Ahogy a megújuló energiaforrások egyre inkább felváltják a fosszilis tüzelőanyagokat, egyre nagyobb szükség van az akkumulátorokra. Az európai vállalatok az energiatárolás lenyűgöző és innovatív módjaival reagáltak. Svájc 2022-ben 600 méter mélyen a föld alatt épített vizes akkumulátort. Skócia 2023-ban követte a példát, és jelenleg egy hegy belsejében építenek óriási vizes akkumulátort.

Finnországban gravitációs akkumulátorokat építenek, amelyek súlyok segítségével energiagenerátorokká alakulnak. Finnország szintén élen jár egy homokakkumulátorral, amely 70 százalékkal csökkenti egy város károsanyag-kibocsátását.

 

Amikor az akkumulátorok szuperhősökké válnak

Kína után az Egyesült Államokban van a világon a második legtöbb elektromos tároló a világon. A BloombergNEF és a Business Council for Sustainable Energy factbook szerint 2023-ban az USA a becslések szerint 7,5 gigawattot telepített – 62%-kal többet, mint 2022-ben.

Ez a mennyiség 750 000 háztartást képes egy napra ellátni energiával, és a BloombergNEF szerint az országosan telepített teljes kapacitás közel 2 millió háztartás számára elegendő egy napra.

Kalifornia élen jár az energiatárolás terén, miközben agresszívan csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kétszer annyi energiatároló van ott, mint bármely más államban.

Az akkumulátorok 2022 szeptemberében bizonyították értéküket, amikor az Egyesült Államok nyugati részén hosszú hőhullám tombolt. A villamosenergia-kereslet 2022. szeptember 6-án érte el az államban valaha tapasztalt legmagasabb értéket, mivel az emberek feltekerték a légkondicionálókat.

William Walsh, a helyi közműszolgáltató energiabeszerzésért és -gazdálkodásért felelős alelnöke a 2020 és 2022 között a hálózathoz hozzáadott akkumulátoroknak tulajdonítja, hogy segítettek elkerülni az áramkimaradásokat. Két évvel korábban Kaliforniában hasonló extrém hőhullám idején gördülő áramkimaradások voltak.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.