Mobilitás

Ez az új akkumulátor véget vet az elektromos autókkal kapcsolatos egyik legnagyobb szorongásnak

Devenyi Dalma | 2024.03.24. 06:05

A dél-koreai Szöulban megrendezett InterBattery 2024 kiállításon az ország legnagyobb akkumulátorgyártói bemutatták a jövő elektromos járműveinek legizgalmasabb innovációit, köztük az SK On kifejezetten a hidegre tervezett akkumulátorát.

 

A Winter Pro LFP akkumulátort úgy tervezték, hogy enyhítse a hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmakat a hidegebb éghajlaton, ahol az akkumulátorok általában szenvednek – írja a Carscoops.

Míg a normál lítiumvas-foszfát akkumulátorok -20 Celsius-fok hőmérsékleten hatótávolságuk 50-70 százalékát veszíthetik el, az SK On új akkumulátora a hagyományos LFP-egységekhez képest 16 százalékkal javítja a töltési kapacitást és 10 százalékkal a kisütést.

Emellett bemutatták a gyorsan töltő Advanced SF és SF+ akkumulátorokat is. A vállalat SF (Super Fast) nagy nikkelnyomású akkumulátorára építve, amely mindössze 18 perc alatt képes 10 százalékról 80 százalékra töltődni, az Advanced SF akkumulátor 9 százalékkal javítja az energiasűrűséget, miközben nem veszít a töltési sebességből. Eközben az SF+ akkumulátor 15 percre csökkenti a töltési időt.

Míg a normál lítiumvas-foszfát akkumulátorok -20 Celsius-fok hőmérsékleten hatótávolságuk 50-70 százalékát veszíthetik el, az SK On új akkumulátora a hagyományos LFP-egységekhez képest 16 százalékkal javítja a töltési kapacitást és 10 százalékkal a kisütést. (Fotó: Canva)

 

A Samsung SDI (amely nemrégiben partnerséget kötött a Stellantisszal és a GM-mel) szintén részt vett a kiállításon, és ismertette a szilárdtest-akkumulátorok kereskedelmi forgalomba hozatalára vonatkozó tervét. A Bloomberg jelentése szerint a vállalat 2027-re tervezi a fejlett akkumulátorok tömeggyártásának megkezdését. A vállalat azt is elmondta, hogy 2026-ra kilencperces töltési időt tervez, és 20 éves élettartamú akkumulátorok gyártását tervezi.

„Az elektromos autók elterjedéséhez ugrásszerűnek kell lennie az akkumulátor-technológiának, mivel a lítium-ionos akkumulátorok technológiái, különösen az anyagok tekintetében, már majdnem telítettek” – mondta Stella Go, a Samsung SDI ügyvezető alelnöke a hírügynökségnek. „Igyekszünk az új technológiákban élen járni.”

A három koreai akkumulátorgyártó az LG Energy Solutions-szel együtt próbál ellensúlyként fellépni a kínai akkumulátoróriásokkal szemben. Az amerikai tisztviselők azért voltak jelen a kiállításon, hogy a koreai vállalatokat az inflációcsökkentő törvénynek megfelelő üzemek építésére ösztönözzék.

 

Kiemelt kép forrása: SK On

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.