Vállalatok

Felfoghatatlan összeget spórolhatnának az európai logisztikai vállalatok a vegyes elektromos flottákkal

NRGreport | 2024.03.26. 06:35

Az EIT InnoEnergy friss tanulmánya szerint az e-áruszállító kerékpárokból és e-autókból álló vegyes elektromos flották jelentős költségeket takaríthatnak meg a városi logisztikai szolgáltatóknak a 100%-ban e-autó flotta üzemeltetéséhez képest. Egyúttal jelentősen hozzájárulhatnak a városok életminőségének javításához.

 

Az EU-ban az elektronikus kereskedelem évente 8 – 14%-kal növeli a szállítandó csomagok mennyiségét, amellyel párhuzamosan az európai országok folyamatosan törekszenek a CO2-kibocsátás csökkentésére.

„A logisztikai szolgáltatóknak a növekvő csomagmennyiség mellett, szigorodó városi szabályozásokkal, valamint a költségmegtakarítás szükségességével is egyszerre kell szembenézniük egy alapvetően alacsony árrésű üzletágban. A jelen felmérésünk azt mutatja meg nekik, hogy az e-áruszállító kerékpárok nemcsak fenntartható megoldást jelentenek ezekre a kihívásokra, hanem versenyképesek is lehetnek a számukra. Már ma is, de még inkább 2030-ra.” – jelentette ki Jennifer Dungs, az EIT InnoEnergy mobilitásért felelős globális vezetője.

Az EU-ban az elektronikus kereskedelem évente 8 – 14%-kal növeli a szállítandó csomagok mennyiségét, amellyel párhuzamosan az európai országok folyamatosan törekszenek a CO2-kibocsátás csökkentésére. (Fotó: EIT InnoEnergy)

 

Hozzátette, hogy az EIT InnoEnergy friss tanulmánya rámutat arra, hogy például az évi 2 milliárd darab csomagot szállító nagy logisztikai piaci szereplő esetében, amely 80%-ban e-cargo kerékpárokból és 20%-ban e-furgonokból álló vegyes flottát működtet (a 100%-ban e-furgonokból álló flottához képest), az éves költségmegtakarítás 2030-ra 554 millió eurót tehet ki és ezzel akár 80%-kal is csökkenhet az esetükben a kibocsátás mértéke. Valamint ez a vegyes működési modell a 100%-ban e-autós flottákhoz képest csökkenti a helyi hálózatokra nehezedő nyomást és városonként akár 850 háztartás éves energiaigényének megfelelő megtakarítást eredményezheti.

„A vegyes flottákban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a városoknak és a logisztikai szolgáltatóknak érdekükben áll együttműködni. Itt nagy lehetőség rejlik a köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakításában az infrastruktúra tervezésének optimalizálása érdekében, biztosítva a fenntarthatóság, a helytakarékosság és a költségmegtakarítás teljes körű kihasználását.” – mondta zárszavában Jennifer Dungs.

A teljes szakértői anyag, a „Finding the Right Mix: The Hidden Costs, Complexities, and Benefits of Mixed Electric Fleets in Last-Mile-Logistics” (A vegyes elektromos flották rejtett költségei, bonyolultsága és előnyei az utolsó mérföldes logisztikában) című tanulmány ingyenesen letölthető innen.

 

Az EIT InnoEnergy vegyes elektromos flották tanulmányáról
A tanulmány az európai piacokra vonatkozóan, egy vezető stratégiai tanácsadó cég adatainak és elemzési támogatásának felhasználásával, valamint több nagy futár-, expressz- és csomagkézbesítő szolgáltatótól (CEP), valamint az EIT InnoEnergy portfólióvállalataitól és partnereitől származó meglátásokkal és adatokkal kombinálva készült el. Ezen adatok és a kvantitatív modellezés segítségével a tanulmány számításai átfogó értékelést nyújtanak a vegyes kézbesítőflottákból származó költségekről, kibocsátásról, megtakarításokról közel 40 forgatókönyv alapján, amelyek különböző városi archetípusokat, költséghatásokat és a flotta járműösszetételt térképeztek fel.

Három különböző arányt vizsgáltak: egy alapeset (60% e-cargo kerékpár/40% e-furgon), egy optimalizált eset (80% e-cargo kerékpár/20% e-furgon) és egy konzervatív eset (30% e-cargo kerékpár/70% e-furgon). Ezeket három különböző archetipikus városszerkezetre hasonlítottuk össze: egy nagy, kiterjedt, nagy földrajzi kiterjedésű városra (mint például Berlin, Madrid, Róma vagy London); egy nagy, sűrűn lakott városra, kisebb földrajzi kiterjedéssel (mint például Párizs, Amszterdam, Barcelona, Stockholm vagy Bécs); és egy közepes méretű városra, ahol a kiterjedés és a sűrűség keveréke jellemző. A tanulmányban szereplő eredmények és következtetések az előbb említett inputokon, publikált forrásokon, szakértői interjúkon és a modellezés közös eredményein alapulnak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.