Innováció

Lenyűgöző ötlet: egy francia város napenergia-forrássá alakítja a temetőjét

S.Rita | 2024.03.28. 06:05

Egy francia város a temetője fölé napelemekből álló „lombkoronát telepít”, amely a helyi lakosok között osztja szét az energiát. A Saint-Joachim-i lakosok mindössze 5 euróért csatlakozhatnak ehhez a szokatlan közösségi energiarendszerhez.

 

Az ötlet nem a napenergiával kezdődött. Saint-Joachim a Brière-mocsár közepén található – egy hatalmas lápvidéken, a Loire torkolatától északra – írja az Euronews. Amikor 1970-ben kinőtte a templomi temetőjét, új temetőt hoztak létre a város központi szigetétől keletre, pontosan a tengerszinttel egy vonalban.

Ez azt jelenti, hogy a temetőt télen gyakran elárasztja a víz. A talaj lecsapolása állandó harcot jelentene, ezért Saint-Joachim polgármestere azt javasolta, hogy fedjék le a területet, hogy megakadályozzák az esővízzel való feltöltődését.

Mivel a város nyáron túlságosan kiszáradhat, a másik ötlet az volt, hogy ezt a vizet használják fel újra a szomszédos sportklub kiszáradt füvének és más zöldterületeknek öntözésére. A napelemek jelentették az utolsó simítást -ez  egy módja annak, hogy áramot nyernek egy egyébként felesleges felületből.

Saint-Joachim a megújuló energiaforrások terén is élen járt: már 2012-ben fotovoltaikus paneleket helyezett el az önkormányzati háztetőkön. Így amikor a projektet 2021-ben javasolták, a város úgy döntött, hogy élnek ezzel a lehetőséggel.

A Saint-Joachim-i lakosok mindössze 5 euróért csatlakozhatnak ehhez a szokatlan közösségi energiarendszerhez. (Fotó: Canva)

 

A napkollektoros „lombkorona” közösségi energiaforrás lesz

A temetői helyszín tűnik a napenergia-projekt legszembetűnőbb részének, szemet gyönyörködtető építészeti makettek mutatják, hogyan fog kinézni az 1,3 megawattos lombkorona. Még szokatlanabb szempont azonban az, hogy az energia elosztása egyenlő módon történik majd. Ez vonzotta Éric Broquaire helyi lakost és a Brier’energie egyesület elnökét, hogy elvállalja a feladatot. „Számomra nagyon érdekes volt egy közös projekt” – mondta.

A legtöbb energetikai kezdeményezés felülről lefelé irányuló megközelítést alkalmaz, de a Saint-Joachim temetői projektet a polgárok közösen építik. A briéronokat (ahogyan a helyieket nevezik) levélben keresték meg, amelyben kérték a véleményüket, és 97 százalékuk támogatta.

A mintegy 4000 lakosú városban 420 lakos jelezte hivatalosan, hogy csatlakozni kíván a projekthez. A mindössze 5 eurós belépési díj ellenében végül részesedést kapnak a megtermelt energiából. Broquaire arra számít, hogy amikor mások is látják a projekt alakulását, ők is jelentkeznek. Március 18-án az 5000 négyzetméteres temető egy 180 négyzetméteres részén egy prototípust telepítettek, hogy mindenki tisztábban lássa, hogyan fog kinézni a várva várt konstrukció.

 

Hogyan fog működni a közösségi naptemető projekt?

„Franciaországban még soha nem valósítottunk meg olyan projektet, amelynek keretében ekkora mennyiségű emberrel osztanánk meg az áramot” – mondja Broquaire, akinek főállásban hajóépítés a munkája. Körülbelül 10 ember a szokásos mennyiség egy közös napelem felállításhoz.

„Itt lesz az első alkalom, hogy több mint 1000 emberrel fizetség nélkül osztjuk meg az áramot” – teszi hozzá. Mivel Saint-Joachimban egy átlagos háztartásban két ember él, az 1000 csatlakozó az elektromos hálózathoz legalább 2000 embernek felel meg.

Ha az új napenergia-forrás teljes mértékben fedezné a legközelebbi házak áramszükségletét, akkor a város mintegy 20 százalékát, azaz 800 embert fedne le. A napenergiából származó villamos energia egyenlő arányban történő elosztásához azonban új módszerre van szükség, amely egy olyan algoritmuson alapul, amelyet a semmiből kell megalkotni.

Fizikailag nem lehetséges a villamos energia egyedi adagolása, magyarázza Broquaire. Ehelyett a technológia 30 perces leolvasásokat végez a fogyasztóktól és a napelemes lombkoronától. Minden hónap végén ezek a titkosított adatok lehetővé teszik a francia hálózatüzemeltető Enedis számára, hogy kiszámolja, milyen levonások járnak az egyes résztvevőknek.

A Brier’energie becslései szerint a háztartások éves villanyszámlájukon átlagosan 150-250 eurót fognak megtakarítani.

„A cél az volt, hogy egyszerűvé tegyük a dolgot, hogy elkerüljük, hogy valaki azt mondja: „miért nem kapom ingyen az áramot”. Mindenki, még a cégek is, ugyanolyan szinten lesznek” – mondja Broquaire. A nagy szupermarket ugyanannyit kap majd, mint például a Saint-Joachim-i pékség és fodrászat.

 

Mit tudunk még Saint-Joachim egyedülálló napenergia-projektjéről?

Az energetikai szövetség elnöke azt mondja, megérti, hogy egyesek miért gondolják, hogy egy temető nem a legjobb hely az áramtermelésre – de hangsúlyozza, hogy nem ez volt a projekt elsődleges célja. A helyszínen tett látogatása során elmondta, hogy a januári és februári heves esőzések miatt helyenként nehéz volt járni a sírösvényeken. Az emberek egyetértenek abban, hogy cselekedni kell.

Természetesen egy temető nem átlagos helyszín. Az önkormányzat által megrendelt építészeti modellben a lombkorona félig átlátszó lesz, hogy átengedje a fényt, egy különleges napelemtípus segítségével.

„Szerintem lenyűgöző ötlet. Az a rész is, hogy a a város lakosai összefognak, hogy közösen építsék meg a projektet, és az is, hogy ingyenes áramot biztosítsunk a polgároknak, és elkezdjünk önellátóvá válni” – mondja Broquaire a projektről, amelyet szerinte máshol is le lehetne másolni.

Az önkormányzat teljes egészében finanszírozza a 3,35 millió eurós létesítményt, a tavalyi hét százalékos ingatlanadó-emelésből származó adóbevételekből. A Saint-Joachim-i napkollektoros temető a tervek szerint 2025 nyarán kezdi majd meg az emberek olcsó, tiszta áramellátását.

 

Kiemelt kép forrása: Saint-Joachim önkormányzata

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.