Fenntarthatóság

Sokkoló előrejelzés: Tíz évvel korábban eltűnhet a jég az Északi-sarkról

K. Lili | 2024.03.28. 05:35

Egy új kutatás lesújtó képet fest az északi-sarkvidéki jég elolvadásának valószínűségéről: a sarki jég eltűnése 10 évvel korábban bekövetkezhet, mint gondoltuk. A jó hír az, hogy a sarkvidék gyorsan talpra állhat, ha csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást.

 

A tudósok előrejelzése szerint az északi-sarkvidéki jég eltűnése előbb bekövetkezhet, mint gondoltuk – írja az Euronews. Bár már korábban is voltak feltételezések a sarki jég olvadásának menetével kapcsolatban, az amerikai University of Colorado Boulder új tanulmánya szerint ezt több mint 10 évvel korábban bekövetkezhet, mint vártuk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen eltűnik a jég az Északi-sarkról. Tudományos körökben már akkor aktuálissá válik a „jég nélküli sarkvidék” kifejezés, ha az óceánban kevesebb mint egymillió négyzetkilométernyi jég található.

Azonban nem szabad alábecsülni ezt a változást sem, a csökkenés így is drasztikus ahhoz képest, ahová évtizedekkel ezelőtt saccolták. A küszöbérték kevesebb mint 20 százaléka annak, ami az Északi-sarkvidék minimális jégtakarója volt az 1980-as években. Az elmúlt években a Jeges-tengeren mintegy 3,3 millió négyzetkilométernyi tengeri jég volt a minimum a szeptemberi időszakban.

„Amikor a tudósok az Északi-sarkvidéken várható eseményekről nyilatkoznak, fontos, hogy körülbelül megjósolják, mikor tűnik el a jég az Északi-sarkon. Ez a napi műholdadatokban is megjelenik” – állítja Alexandra Jahn, a University Of Colorado Boulder Sarkvidéki és Alpesi Kutatóintézetének légköri és óceáni tudományok docense. Jahn és kollégái egyrészt elemezték a tengeri jég előrejelzéseiről szóló meglévő szakirodalmat, másrészt a számítógépes éghajlati modellekből származó adatokkal dolgoztak, amely által képet kaphattak arról, hogyan változhatnak az Északi-sarkvidék napjai a jövőben.

A Nature Reviews Earth & Environment című folyóiratban közzétett eredményeik felvázolják a éghajlatváltozás következményeit, és rámutatnak, miért kell sürgősen csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkon.

Az Északi-sarkvidék jégtakarója 10 évvel korábban eltűnhet. (Fotó: Pixabay)

Mikorra várható a jég eltűnése az Északi-sarkvidékről?

A jég eltűnését egy augusztus végi vagy szeptember eleji napra saccolják a tudósok, amely ebben vagy a következő évtizedben is megtörténhet. A rossz hír az, hogy ez minden károsanyag-kibocsátási forgatókönyv szerint alighanem biztosan meg fog történni. A legtöbb előrejelzés arra összpontosít, hogy mikor lesz a sarkvidék egy hónapig vagy annál hosszabb ideig jég nélkül – ami a kutatók szerint az évszázad közepére várható.

Jahn csoportjának új tanulmánya szerint az első nap, amikor a tengeri jég kiterjedése az egy négyzetkilométeres küszöbérték alá csökken, átlagosan négy évvel korábban következik be, mint azt a havi átlagértékek mutatják, így akár 18 évvel korábban, az elkövetkezendő néhány évben bekövetkezhet. A tengeri jég eltűnésért elsősorban az üvegházhatást okozó gázok a felelősek.

Az Északi-sarkvidék hó- és jégtakarójának eltűnése egy ördögi kör, mivel így a napfény közvetlenül a vizet éri, így még inkább felmelegszik az óceán. Ez tovább fokozza a jég olvadását és a felmelegedést. Az óceán felmelegedése súlyosan veszélyezteti a tengeri jégtől függő sarkvidéki állatokat, például a fókákat és a jegesmedvéket. A kutatók attól tartanak, hogy emiatt a nem őshonos halak is beköltözhetnek a Jeges-tengerbe. Ezen inváziós fajok a helyi ökoszisztémákra gyakorolt hatása egyelőre nem ismert.

„A régió közelében élő közösségeket is veszélyezteti a tengeri jég elvesztése, mert a jég tompítja az óceáni hullámok verését a partvidékre” – magyarázza Jahn. A tengeri jég visszahúzódásával az óceáni hullámok nagyobbak lesznek, ami part menti eróziót okozhat.

A tengeri jégtakaró eltűnésével még inkább felmelegszik az óceán. (Fotó: Pixabay)

 

Miért fontos a kibocsátás csökkentése?

Bár a „jég nélküli” Északi-sarkvidék elkerülhetetlen, Jahn hangsúlyozza, hogy a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátás mértéke még mindig befolyásolhatja, milyen gyakran fordulnak elő az ezt előidéző  körülmények. Ha a világ tartja magát a jelenlegi kibocsátás mértékéhez felé  – ez az úgynevezett köztes kibocsátási forgatókönyv -, akkor az Északi-sarkvidék csak késő nyáron és kora ősszel, augusztustól októberig lesz jég nélkül. Ám a legmagasabb kibocsátási forgatókönyv alapján azonban az évszázad végére akár kilenc hónapig is jég nélkül maradhat a sarkvidék, amely teljesen megváltoztatná az Északi-sarkvidék környezetét.

„Ez teljesen más környezetté változtatná az Északi-sarkvidéket: a fehér nyári sarkvidékből kék sarkvidékké válna” – figyelmeztet Jahn. – „Tehát még ha a jég nélküli állapot elkerülhetetlen is, akkor is a lehető legalacsonyabb szinten kell tartanunk a kibocsátásunkat, hogy minél rövidebb ideig tartson ez az állapot.”

A jó hír az, hogy a sarkvidéki tengeri jég ellenálló, és gyorsan visszatérhet, ha a légkör lehűl. Jahn optimistán látja a helyzetet, mivel a grönlandi jégtakaróval ellentétben – amelynek kialakulása évezredekig tartott -, a sarvidéki jég gyorsabban regenerálódni tud. „Még ha az összes sarkvidéki tengeri jég el is olvadna, ha módot találunk arra, hogy kivonjuk a szén-dioxidot légkörből és megfordítsuk a felmelegedést, a tengeri jég egy évtizeden belül visszatérhet.”

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay

  K. Lili
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.