Fenntarthatóság

Európa tiszta energiaforrásai rekordot döntöttek 2024 elején

S.Rita | 2024.04.02. 06:05

2024 első két hónapjában az európai villamosenergia-termelés 60%-át tiszta energiaforrásokból nyerték, ami a víz-, nap- és szélenergia-termelés éves szintű erőteljes növekedésének, valamint az atomenergia-termelés fellendülésének köszönhető.

 

Az Ember energiaipari agytröszt adatai szerint januárban és februárban a teljes tiszta villamosenergia-termelés 516,5 terawattóra volt, ami 12%-kal több, mint 2023 azonos időszakában – írja a Reuters.

A fosszilis tüzelőanyaggal működő villamosenergia-termelés 351 TWh volt, ami legalább 2015 óta a legalacsonyabb érték ebben az időszakban, és több mint 8%-kal alacsonyabb, mint 2023 azonos hónapjaiban.

A széntüzelésű erőművek termelése januárban és februárban közel 15%-kal maradt el az előző év azonos időszakától, míg a földgáztüzelésű erőművek termelése 4%-kal csökkent.

Januárban és februárban a teljes tiszta villamosenergia-termelés 516,5 terawattóra volt, ami 12%-kal több, mint 2023 azonos időszakában. (Fotó: Canva)

 

Impozáns adatok

A nukleáris létesítmények 172,5 terawattóra (TWh) villamosenergia-termeléssel továbbra is a legnagyobb egyedi tiszta energiaforrás maradtak Európában.

Ez a mennyiség 4,1%-kal több volt, mint 2023 azonos hónapjaiban, de 2015 óta a második legalacsonyabb az év első két hónapjában, a németországi atomerőművek tavalyi bezárása és a franciaországi tartós termelési problémák után.

A víztározók Európa második legnagyobb tiszta energiaforrását jelentették, 153 TWh villamos energiát termeltek, ami rekordmennyiségű, 17,6%-os részesedést jelentett Európa teljes villamosenergia-termeléséből.

A teljes vízenergia-termelés közel 23%-kal nőtt 2023 azonos időszakához képest, köszönhetően a Norvégiában, Franciaországban, Svájcban és Portugáliában idén eddig elért erőteljes termelésnek.

A szélerőművek 2024 első két hónapjában rekordmennyiségű, 137,5 TWh villamos energiát termeltek, ami 14%-kal több, mint 2023 azonos időszakában.

A napenergiával termelt villamos energia szintén új csúcsot ért el, 24,4 TWh-t, ami közel 19%-kal több, mint 2023 azonos hónapjaiban.

 

Előzés surranópályán?

Ha az európai nap- és szélerőművekből származó villamosenergia-termelés továbbra is az elmúlt években tapasztalt ütemben bővül, a nap- és szélerőművek együttes teljesítménye hamarosan megelőzheti az atomerőműveket, mint a kontinens fő tiszta energiaforrását.

A kombinált nap- és szélenergia-termelés 2019 óta évente átlagosan 11%-kal bővült, míg a nukleáris termelés ugyanebben az időszakban évente mintegy 3%-kal csökkent.

2024-ben eddig a szél- és naperőművek által termelt közel 162 TWh villamos energia közel 15%-kal több volt, mint 2023 januárjában és februárjában, és csak 7%-kal kevesebb, mint az idei teljes nukleáris termelés.

Ez arra utal, hogy ha a nap- és szélenergia együttes termelése 2025 elején ugyanolyan mértékben bővül, és a nukleáris termelés is ugyanolyan mértékben bővül, mint idén, akkor a teljes nap- és szélenergia-termelés már jövőre meghaladhatja a nukleáris termelést.

Egy ilyen fejlemény hozzájárulna ahhoz, hogy a teljes tiszta villamosenergia-termelés új csúcsra emelkedjen, segíthet a közműszolgáltatóknak a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló termelés további csökkentésében, és felgyorsítaná a regionális energiaátállást és a szennyezés csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.