Innováció

Mérföldkő a napenergiában: Ezt az úszó napelemes rendszert úgy tervezték, hogy ellenálljon a legdurvább kihívásoknak is

Devenyi Dalma | 2024.04.02. 05:35

A víztározókon és más nyugodt vizeken úszó napelemek ötlete nem újdonság. A tengerre küldésük viszont már más kérdés, egy következő szintű mérnöki munka. A napelemek és a tengeri szélerőművek együttes elhelyezésének potenciális előnyei azonban csábítóak, és a Moss Maritime nevű norvég cég egyre közelebb kerül a megoldáshoz.

 

Offshore úszó napelemmodulok: bonyolult megoldás

A Moss vállalkozás azért különösen érdekes, mert a Moss Maritime a Saipem globális konglomerátum egyik ágaként, amely a tengeri olajfúrás területén szerzett több évtizedes tapasztalatáról ismert, az úszó tengeri technológia elismert szakértője – írja a CleanTechnica.

Ez jó példa arra, hogy a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos know-how nem ellene, hanem az energetikai átmenet mellett működhet.

Ez a konkrét fejlesztés már régóta váratott magára: 2018 és 2019 között a Saipem és az Equinor megállapodott abban, hogy a Moss által kidolgozott koncepció alapján egy moduláris, tengeri úszó napelemes platformot fejlesztenek ki, amelynek középpontjában az egyszerű gyártás, szállítás és telepítés áll. Emellett a moduláris kialakítás célja a rugalmasság maximalizálása volt a zord tengeri vizeken, hogy a hullámok ne sodorják el a napelemeket. A kezdeti ütemterv szerint a tervezést, modellezést és tesztelést a norvég SINTEF Ocean tengeripari kutatóintézetnél végezték volna, majd 2020-ban 1 megawattos kísérleti telepítés következett volna.

Később az ütemtervet úgy módosították, hogy 2023-ban egy 0,5 megawattos változatot telepítsenek. A SINTEF már 2021 júniusában kiadott egy összefoglalót a projektről, amelyben jelezte, miért volt szükség a kiigazításra.

A tesztelési rendet a SINTEF „forradalminak” minősítette. Eddig az úszó napelemekkel kapcsolatos rendelkezésre álló munkák nagy részét víztározókra és belvízi tavakra tervezett tesztplatformokon végezték, ahol a víz általában nyugodt.

„Még soha nem teszteltünk olyan konstrukciót, amely ennyi modult tartalmazott volna. A vízi alapú létesítmények fejlesztése azonban nem mentes a kihívásoktól. Az infrastruktúrát úgy kell megtervezni, hogy ellenálljon a hullámok, a szél és az áramlatok okozta dinamikus igénybevételeknek, ugyanakkor olyan energiát termeljen, amely árban is versenyképes más energiaforrásokkal” – magyarázta Nuno Fonseca, a SINTEF vezető kutatója, utalva a program modellezési fázisában használt 64 modulos platformra.

Moss Maritime esete jó példa arra, hogy a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos know-how nem ellene, hanem az energetikai átmenet mellett működhet. (Fotó: Moss Maritime)

 

Nagy lépés a tengeri úszó napenergia számára

Amikor a SINTEF kiadta összefoglalóját, a program modellezési és tesztelési része bizonyította a tengeri úszó napelemes rendszerek tengeren történő telepítésének megvalósíthatóságát, ami potenciálisan megnyitja az utat a tengeri szélerőművekkel való együttes elhelyezésük előtt.

A következő nagy lépés éppen idén márciusban, amikor a Moss Maritime arról számolt be, hogy a norvég DNV globális kockázatkezelési vezető zöld utat adott a XolarSurf koncepciójának a tengeri úszó napelemek számára.

„Az elismerés nemcsak a tervezési módszertant érvényesíti, hanem megnyitja az utat az úszó napenergia további innovációi előtt is, lehetőséget kínálva a partközeli, szárazföldi felhasználás nélküli tiszta energiatermelésre” – magyarázta a Moss sajtóközleményében.

Érdekes fordulat, hogy a DNV döntése a tengeri úszó szélturbinák területén elfogadott szabványokon alapul. A cég megfelelőségi nyilatkozatot adott ki a Moss XolarSurf koncepciójára a DNV-ST-0119 szabvány alapján, amely az úszó szélszerkezetekre vonatkozó, nemzetközileg elismert minimumkövetelményeket határozza meg.

 

Az úszó napenergia és a tengeri szélerőművek CO2-megsemmisítő kombinációja

A DNV jóváhagyó pecsétjével a kezében a Moss júniusra tervezi a XolarSurf prototípusának vízre bocsátását. Arról egyelőre nincs szó, hogy a vállalat mikor tervezi a XolarSurf-öt egy tengeri szélerőműparkhoz csatlakoztatni, de ha és amikor a kereskedelmi termelésbe kerül, az a tengeri megújuló energiaforrások területén óriási következményekkel járhat.

A tengeri szélerőművek fejlesztői gazdaságos lehetőségeket keresnek a költségeik fedezésére az úszó napelemek, a hullámenergia-átalakítók és a tengeri moszatfarmok vagy más akvakultúra-ágazatok együttes elhelyezésével.

A Moss különösen gazdag lehetőségeket lát a napenergia együttes elhelyezésében. „Valójában az úszó napenergia és a tengeri szélerőművek kombinálásával, és ezáltal ugyanazon energiainfrastruktúra és exportkábelek kihasználásával drasztikusan javítható az egy felhasznált területre jutó energiatermelési kapacitás” – írta a vállalat.

„Ez nagymértékben megerősíti az úszó napelemek életképességét mint a megújuló energiaforrások kulcsfontosságú elemét, és jelentőségét az energetikai átmenetben” – teszi hozzá Moss.

Minge Thøgersen, a Moss műszaki alelnöke, úgy véli, hogy a fix platformú szélerőművekben való elhelyezés mellett a XolarSurf közvetlenül az úszó szélerőművekkel fog versenyezni.

„Az úszó szélturbinákkal összehasonlítva az úszó napenergia-technológia egyszerűbb, a mérnöki költségek alacsonyabbak, és a szerkezetek könnyebben megépíthetők. Az úszó napenergia alkalmas a tömegtermelésre is, ami pozitív hatással lesz az árra és a telepítésre” – jegyzi meg.

 

Kiemelt kép forrása: Moss Maritime

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.