Mobilitás

Meg tudja mondani, öt új, Európában eladatott elektromos autóból hányat gyártanak Kínában?

Devenyi Dalma | 2024.04.02. 15:28

Mennyi idő, amíg a mainstream nyugati autógyártókat teljesen legyőzik kínai ellenlábasaik? Tizenöt év? Tíz? Ha megnézzük a legfrissebb európai értékesítési adatokat, amelyek szerint februárban minden ötödik új elektromos autó kínai gyártmányú volt, könnyen elképzelhető, hogy ez hamarosan bekövetkezik – legalábbis amíg nem ásunk kicsit mélyebbre.

 

Az egy az ötből statisztika elég sokkoló, de ha összehasonlítjuk az idei számokat a tavalyiakkal, még riasztóbbakat fedezhetünk fel – írja a Carscoops a Jato Dynamics elemzésére hivaktozva. A kínai gyártmányú autók európai regisztrációi idén februárban 45 százalékkal nőttek 2023 februárjához képest, és hogy bizonyítsuk, hogy ez nem egyszeri kiugrás volt, a január-februári növekedés csak minimálisan alacsonyabb, 43 százalékos volt.

Igaz, az európai autópiac egésze erősödött februárban, de csak 10 százalékkal, tehát ez egyértelműen nem az az eset, amikor a dagály minden hajót felemel.

Míg a kínai gyártású autók 45 százalékkal növelték részesedésüket, az új autók második és harmadik legnépszerűbb származási országának számító Németországból és Spanyolországból származó autók csak 6 százalékkal nagyobb szeletet kaparintottak meg a tortából, mint tavaly februárban. A Jato Dynamics megjegyzi, hogy a Kínában gyártott autók megelőzték az Olaszországban, Koreában, Marokkóban és Romániában – ez az országok az európai autóipar jelentős szereplői – gyártott autók eladását, miközben a Törökországban és az Egyesült Királyságban gyártott autók közötti különbség is csökkent.

A kínai gyártmányú autók európai regisztrációi idén februárban 45 százalékkal nőttek 2023 februárjához képest. (Fotó: Canva)

 

„A növekedés részben azzal magyarázható, hogy egyes kínai OEM-ek a szubvencióellenes vizsgálatról szóló uniós döntés előtt felgyorsították az importot. A megemelt vámok lassíthatják a kínai OEM-gyártók növekedését, de tovagyűrűző hatásként arra is késztetheti őket, hogy felgyorsítsák az Európába irányuló szállításokat” – mondta Felipe Munoz, a Jato Dynamics globális elemzője.

De mi az, amire a bevezetőben utaltunk? Az, hogy a made-in-China autók volumenének 44 százalékát nyugati márkák, például a Tesla, a Volvo és a Dacia jegyezték, további 40 százalék pedig az MG eladásaihoz kapcsolódik, amely a Volvóhoz hasonlóan kínai tulajdonban van, de sok vásárló mégis európai vállalatnak tekinti.

Ha ezeket kivesszük az egyenletből, akkor a kínai gyártású autók 16 százalékát teszik csak ki a kínai márkák.

Ez kétségtelenül növekedni fog, de Munoz szerint a nyugati autógyártóknak még van egy lélegzetvételnyi idejük.

„A kínai márkáknak még hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy az európai piac jelentős részét elfoglalják. A teljesítmény és a megfizethetőség tekintetében tett előrelépéseik ellenére a tudatosság növelése és a régóta fennálló felfogások megváltoztatása időbe telik.”

 

Kiemelt kép forrása: BYD

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.