Trading

Ráfért már egy ilyen jó hír Európára a gázt illetően

S.Rita | 2024.04.03. 05:35

A földgáz ára zuhant, mivel a világ a vártnál melegebb tél után túlkínálattal küzd. A cseppfolyósított földgáz közelmúltbeli fénykora megemelte az árakat és a nyereséget, ami beruházási hullámot indított el az ágazatban. Jelenleg több mint 150 millió tonna/év mennyiségű LNG-kapacitás van kialakítás alatt, ami „rekordméretű bővítési hullámot” jelent – írta a Morgan Stanley egy nemrégiben kiadott jegyzetében. A jelenleg több mint 400 millió tonna/éves piac esetében ez jelentős kínálatnövekedést jelent, aminek Európa lehet az egyik legnagyobb haszonélvezője.

 

„Arra számítunk, hogy a gázpiaci túlkínálat az elkövetkező években több évtizedes csúcsot fog elérni” – írja a CNBC a Morgan Stanley árupiaci stratégáira hivatkozva.

A földgáz ára jelenleg 1,83 dollár/MMBtu (metrikus millió brit hőegység), ami idén eddig mintegy 22%-os csökkenést jelent.

A szokásosnál melegebb tél visszafogta a fűtés iránti keresletet és következésképpen a gáz iránti keresletet a legfontosabb LNG-fogyasztó országokban.

Jelenleg több mint 150 millió tonna/év mennyiségű LNG-kapacitás van kialakítás alatt a világon, ami rekordméretű bővítési hullámot jelent. (Fotó: Canva)

 

„A globális földgázárak csökkenő tendenciát mutatnak az északi félteke régióiban, például az Egyesült Államokban, Európában és Észak-Ázsiában tapasztalt enyhe téli körülmények miatt” – mondta a CNBC-nek Zhi Xin Chong, az S&P Global feltörekvő ázsiai gáz- és LNG-piacokért felelős vezetője.

Az ebből eredő, az átlagosnál magasabb tárolási szintek jelentős hatással voltak az árakra, amelyek október óta csökkenő tendenciát mutatnak – tette hozzá.

Az Egyesült Államok, amely a világ legnagyobb LNG-fogyasztója, az eddigi legmelegebb télről számolt be. Európában a második legmelegebb téli hőmérsékletet regisztrálták. Japánban is 1,27 Celsius-fokkal magasabb volt az idei tél átlaghőmérséklete a normálisnál, ami a második legmelegebb tél a feljegyzések óta.

Havi szinten az irányadó földgáz spot árak februárban minden idők legalacsonyabb szintjét érték el, 1,72 dollárt MMBtu-ként.

 

Mit jelent ez a különböző országok számára?

„Az európai országok fogják minden bizonnyal a legnagyobb hasznot húzni ezekből az alacsony árakból” – mondta Chong.

Az oroszországi kínálatcsökkentést követően Európa LNG-importja a teljes gázellátás 35%-ára nőtt, amelynek nagy részét spot áron vásárolják. Ezért az alacsonyabb árak segítenek abban, hogy az üzemanyagimport megfizethető maradjon.

A Morgan Stanley szerint India és Délkelet-Ázsia a további fő haszonélvezők közé tartozik. Az alacsonyabb LNG-árak leginkább Indiának és Thaiföldnek kedveznek, mivel az importált gáz energiaellátásuk 30-50%-át teszi ki. India gázkereslete a legrugalmasabbak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy az árak csökkenésével a fogyasztók többet vásárolnának. Thaiföld az egyik legnagyobb egy főre jutó gázfogyasztó a feltörekvő piacgazdaságok között.

Lu Ming Pang, a Rystad Energy vezető elemzője szerint a kereslet élénkülhet, mivel az alacsony árak visszacsábítják a piacra az olyan másodrangú és feltörekvő szereplőket, mint Kína.

„Ezek a tényezők az árak mélypontjára utalnak” – mondta Chong.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.