Trading

Az orosz Arctic LNG 2 felfüggeszti a gáz cseppfolyósítását a szankciók és a tartályhajók hiánya miatt

Devenyi Dalma | 2024.04.04. 06:05

A Novatek, Oroszország legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője a szankciók és a gáztankerek hiánya miatt felfüggesztette az Arctic LNG 2 projekt termelését – közölte két, az ügyet ismerő forrás kedden a Reuters hírügynökséggel.

 

A projekt vezetői remélték, hogy a kereskedelmi szállítások az idei év első negyedévében megkezdődhetnek – írja a Reuters. A terveket azonban tavaly megnehezítette, hogy a beruházás az ukrajnai orosz konfliktus miatt a nyugati szankciók hatálya alá került, ami arra késztette a külföldi részvényeseket, hogy befagyasszák részvételüket, a Novatek pedig vis maior nyilatkozatot adott ki.

A földgáz LNG-vé történő átalakításának felfüggesztéséről szóló döntés csapás Oroszország azon céljára, hogy 2030-2035-re a globális LNG-piac ötödét megszerezze. Jelenleg 32,6 millió tonna éves exportjával a világ negyedik legnagyobb LNG-termelője.

A Novatek, amely decemberben kezdte meg az LNG-gyártást a tervezett három üzemcsatorna közül az elsőn, nem válaszolt a Reuters megkeresésére. „Az egyes train (amin keresztül a tisztítás és cseppfolyósítás végbe megy – a szerk.) legalább június végéig zárva marad” – mondta az egyik forrás a Reutersnek, hozzátéve, hogy a projekt építési munkálatai még folynak.

A másik két traint a jövőben a murmanszki kikötőből tengeri úton szállítják a helyszínre. A három sor együttesen évi 19,8 millió tonna LNG és évi 1,6 millió tonna stabil gázkondenzátum előállítását célozza.

A források szerint a fő problémát az jelenti, hogy nincsenek olyan speciális tartályhajók, amelyek képesek az LNG szállítására – amelyet mínusz 163 Celsius-fokra hűtenek – és a vastag tengeri jégen való átvágásra.

A Vedomosztyi című újság kedden azt írta, hogy a projekt földgáz-kibocsátása februárban jelentősen, 83 millió köbméterre (mcm) csökkent, mivel az LNG-szállítások megkezdése késik. A források szerint decemberben 425 mcm, januárban pedig 250 mcm volt a termelés.

A Novatek, Oroszország legnagyobb cseppfolyósított földgáz termelője a szankciók és a gáztankerek hiánya miatt felfüggesztette az Arctic LNG 2 projekt termelését. (Fotó: Reuters)

 

Tartályhajó-gondok

Oroszországnak kihívásokkal kell szembenéznie a speciális gáztartályhajók beszerzésében. A Novatek szerint az Arctic LNG 2 számára az orosz Zvezda hajógyárban 15 Arc7 jégosztályú, 2 méter vastag jeget átvágni képes tartályhajót fognak építeni. A Hanwha Ocean (korábban Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering) további hat Arc7 tankert épített volna, köztük hármat Oroszország vezető tankercsoportja, a Sovcomflot számáraés hármat a japán Mitsui O.S.K. Lines számára.

A Sovcomflot által megrendelt három tankert azonban az Oroszország elleni szankciók miatt törölték, közölte a Hanwha tavaly a hatósági bejelentésekben.

A jégosztályú tartályhajók általában kettős hajótesttel – a jég nyomásának ellenálló, megerősített szerkezetekkel – és megerősített hajócsavarokkal rendelkeznek. A nyilvános információk szerint eddig csak három alkalmas gáztankert épült az Arctic LNG 2 számára: az Alekszej Koszigin, a Pjotr Sztoljpin és a Szergej Witte hajók.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes március 29-én arra a kérdésre, hogy mikor szállítják le az első LNG-szállítmányt a projektből, azt mondta, hogy a vállalat foglalkozik a kérdésekkel, a megfelelő tárgyalások folyamatban vannak. „A fő problémájuk a tartályhajókkal van” – tette hozzá.

Ronald Smith, a moszkvai székhelyű BCS brókercég vezető olaj- és gázipari elemzője szerint nem világos, hogy a projekt mikor kaphatja meg a tartályhajókat – vagy egyáltalán megkapja-e azokat. „Az is lehet, ezek a hajók hosszabb ideig a hajógyárakban ragadhatnak” – mondta.

Az Arctic LNG 2-t a Novatek vezeti, amely 60%-os részesedéssel rendelkezik a projektben. A többi részvényes a francia TotalEnergies, a kínai CNPC és CNOOC, valamint a Japan Arctic LNG – a Mitsui & Co, Ltd. és a JOGMEC konzorciuma – egyenként 10%-os részesedéssel. A Mitsui nem kívánt nyilatkozni a Reutersnek, a TotalEnergies pedig a Novatekhez irányította a megkeresést. A többi részvényes nem volt elérhető.

 

Kiemelt kép forrása: Novatek

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.