Szabályozás

Egy város megemelte az SUV-k parkolási díját – többen csatlakozhatnak hozzá

S.Rita | 2024.04.05. 05:35

Párizsban nemrég megszavazták egyes SUV-k parkolási díjának megháromszorozását, amivel a belvárosban óránként 18 eurót kellene fizetni a parkolásért. Már más európai városokban is bejelentették, hogy hasonló politikát kívánnak bevezetni, vagy legalábbis gondolkodnak ezen.

 

A sportcélú haszonjárművek (SUV) továbbra is népszerűek a hozzáadható ülőhelyek, a nagy tárolóhely és a magasabb vezetői ülés miatt, adódnak azonban aggályok is a környezetszennyezésük és biztonságuk kapcsán – írja a CNBC. A párizsiak már megszavazták a nagy SUV-k parkolási díjának emelését – és nem ez az egyetlen európai város, amely a nehezebb, környezetszennyezőbb autókat venné először célba.

A múlt hónapban Párizsban tartott népszavazáson a résztvevők közel 55%-a szavazott az SUV-k egyedi parkolási díjának bevezetése mellett a nem helyi lakosok számára. Az 5,7%-os részvételi aránnyal azonban a szavazás a fővárosban élők csak kis hányadának véleményét tükrözi.

Az intézkedés értelmében az autósok óránként akár 18 eurót (kb. 7 000 Ft) is fizethetnek a parkolásért Párizs központjában, és 12 eurót (kb. 4700 Ft) a külvárosi részeken. A magasabb díjak az 1,6 tonnánál nagyobb tömegű, hibrid vagy belsőégésű motorral felszerelt SUV-kra, valamint a 2 tonnánál nagyobb tömegű elektromos SUV-kra vonatkoznának.

Jens Müller, a Clean Cities (Tiszta Városok) nemzetközi kampány igazgatóhelyettese, valamint politikai és kutatási vezetője szerint, „ami Párizsban történik, az általában nem marad Párizsban”. Úgy véli nagy esélye van annak, hogy más városok is követni fogják a példát, amivel pedig Anne Hidalgo, párizsi polgármester is egyetért. Ő a szavazást követően a következőt nyilatkozta: „A párizsiak egyértelmű döntést hoztak… más városok is követni fogják”.

Az extra költségek állíthatják meg az SUV-k térhódítását? (Fotó: Canva)

 

Az SUV-eladások megugrása

Az SUV-eladások folyamatosan növekednek, amivel kapcsolatban a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency; IEA) megjegyezte, hogy „a nehezebb és kevésbé üzemanyag-hatékony, hagyományos járművek felé történő elmozdulás növeli mind az olajkeresletet, mind a CO2-kibocsátást”. Az IEA szerint a járművekből származó globális szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben megközelítette az egymilliárd tonnát.

A terepjárók továbbra is népszerűek a fent említett előnyeinek köszönhetően, miközben Edmund King, az Egyesült Királyságban működő Automobile Association (AA) elnöke a The Timesnak azt mondta, hogy vannak „jogos biztonsági okai annak, hogy az autók nagyobbak lettek”.

Szerinte „a járművek biztonsága jelentősen javult, az Európai Új Autóértékelő Programnak (EuroNCAP) köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a modern járművek gyűrődési zónákkal, gyalogosvédelemmel és számos légzsákkal rendelkeznek, amelyek mind növelik a méretüket”.

Egy beszámoló szerint azonban ezek közül a nagyobb autók közül sok városi lakásokhoz van bejelentve – ami problémát okoz az egyébként is zsúfolt belterületeken. A Badvertising nevű kampánycsoport 2021-es új autóbejegyzésekről készített elemzése kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban a 2019 és 2020 között eladott SUV-k háromnegyedét városi címre jegyezték be.

 

Erre már az európai városok is felfigyeltek

A párizsi szavazás a francia Lyon nyomdokaiba lépett, amely már bejelentette hasonló terveit: magasabb parkolási díjakat tervez bevezetni a nehezebb járművekre, ami jövő júniusban lépne hatályba. Eközben Grenoble, egy másik francia város már be is vezetett egy magasabb környezetvédelmi tarifát a nehezebb járművek parkolására. A bordeaux-i polgármesteri hivatal szóvivője pedig szintén elmondta, hogy a város és a polgármester „a mérlegelési szakaszban van az SUV-k megadóztatásával kapcsolatban”.

Németországban a déli Tübingen város hatszorosára, 180 euróra emelte az 1,8 tonnánál nagyobb tömegű, belső égésű motorral hajtott járművek éves parkolási díját. Míg Hannover polgármestere, Belit Onay a párizsi szavazást követően azt mondta, hogy városának „szintén szembe kell néznie azzal a kérdéssel, hogy hogyan kezeljük a nagy méretű járműveket”.

Mindez arra utal, hogy a környezetszennyezés nem az egyetlen potenciális probléma a SUV-kkal kapcsolatban, hiszen a nagy helyigénye és a biztonság hiánya is aggodalomra ad okot. A Transport & Environment (T&E) kampánycsoport, – amely a Clean Cities kampányt vezeti – megállapította, hogy Európában az új autók szélessége átlagosan kétévente 1 cm-t nő. A csoport szerint a nagyméretű, körülbelül 200 cm széles luxus SUV-k az utcai parkolóhelyeken már túl kevés helyet hagynak az embereknek ahhoz, hogy ki- és beszállhassanak más járművekbe.

Eközben a belgiumi Vias Intézet augusztusban közzétett tanulmánya megállapította, hogy a halálos sérülések kockázata 30%-kal nő, ha egy gyalogost vagy kerékpárost az átlagosnál 10 cm-rel magasabb motorháztetővel rendelkező autó üti el.

 

Többen is tűkön ülve várják, mi történik Párizsban

A párizsi népszavazás előtt Sadiq Khan, London polgármestere arra utalt, hogy figyelemmel fogja kísérni az új szabályozások hatékonyságát. Khan szóvivője azonban e-mailben közölte, hogy az SUV-parkolási díj bevezetése túlmutat a polgármester hatáskörén, és nincs is erre irányuló terve.

A kontinentális Európa lépései különösen érdekesek lehetnek az Egyesült Királyság számára, hiszen az ország sokkal alacsonyabb adókulccsal adóztatja a benzines SUV-kat, mint Európa más országai. A kampánycsoport szerint ez az Egyesült Királyságot az ilyen nagyobb, környezetszennyezőbb autók „adóparadicsomává” teheti.

A T&E kutatása szerint az SUV-k eladásai az Egyesült Királyságban tovább nőnek, tavaly már az újonnan forgalomba helyezett autók 60%-át tették ki ezek a járművek. A csoport figyelmeztetett, hogy mindez „lyukat üthet” az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos célkitűzéseibe, mivel a legtöbb SUV benzines, dízel, hibrid vagy plug-in hibrid jármű.

Rezina Chowdhury, a londoni Lambeth Tanács helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy „izgatottan figyeli, mi történik Párizsban”. Elmondta, hogy a londoni Lambeth Tanács tavaly bevezette a kibocsátás-alapú díjszabást, és a következő lépés a méretalapú díjak bevezetése lesz. „Egyszerűen rossz érzés, hogy egy városban ilyen hatalmas járművek vannak” – mondta Chowdhury.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.