Szabályozás

Összeomlás szélén az európai napenergia-ipar? Vizsgálat indult a kínai napelemek állami támogatásai miatt

S.Rita | 2024.04.06. 06:05

Az Európai Bizottság két vizsgálatot indított a kínai napelemgyártók ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „torzító” állami támogatásokból részesültek és „tisztességtelen előnyre” tettek szert.

 

Az április 3-án bejelentett vizsgálat egy romániai projektet érint, amelynek célja egy 110 megawattos (MW) fotovoltaikus park tervezése, építése és üzemeltetése, részben uniós forrásokból finanszírozva – írja az Euronews. A Bizottság attól tart, hogy az építkezésben való részvételre ajánlatot tevő két kínai vállalatot túlzott támogatásokkal látják el, hogy legyőzzék versenytársaikat és elnyerjék a több millió eurós közbeszerzési szerződéseket.

Az első cég a LONGi Solar Technologie GmbH, a LONGi Green Energy Technology újonnan alapított leányvállalata, amely a napelemmodulok egyik fő szállítója Xi’anban, a második pedig egy konzorcium, amelyet a Shanghai Electric Group, egy állami tulajdonú, szél-, napenergia– és hidrogénszolgáltatásokat nyújtó vállalat irányít.

A Bizottság leírása szerint a Shanghai Electric Group végső soron a Kínai Központi Népi Kormánynak van alárendelve. A vizsgált támogatások összegét nem hozták nyilvánosságra. A végrehajtó testületnek 110 munkanapja van a végső döntés meghozatalára, amely megtilthatja a szerződés odaítélését.

Az Európai Bizottság két vizsgálatot indított a kínai napelemgyártók ellen. (Fotó: Canva)

 

4 millió eurós határ

A Brüsszel fellépését lehetővé tevő törvény, a külföldi támogatásokról szóló rendelet azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek legalább 4 millió eurós támogatást kapnak egy nem uniós kormánytól, és 250 millió eurót meghaladó értékű közbeszerzési eljárásban vesznek részt.

Az először 2021 májusában előterjesztett rendelet célja, hogy fokozottabban ellenőrizze a külföldi támogatásokat, amelyek addig mentesültek a Bizottság felügyelete alól, szemben a tagállamok által nyújtott állami támogatásokkal, amelyek engedélykötelesek.

A törvényjavaslat célja, hogy garantálja a tisztességes versenyt a 27 országból álló, határok nélküli blokkban, visszaszorítsa a piaci torzulásokat, és megakadályozza, hogy a külföldi kormányok lecsapjanak az európai márkákra.

A múlt hónapban a CRRC Qingdao Sifang Locomotive kínai állami vállalat visszalépett egy 20 elektromos „tolóvonat” bulgáriai beszerzésére kiírt tendertől, miután a rendelet alapján vizsgálatot indítottak ellene.

 

A Nyugat riadót fúj

A szerdai lépés a legújabb epizódja annak a szélesebb körű átgondolásnak, hogy a Nyugat hogyan fogyasztja a kínai árukat. Brüsszel és Washington riadót fúj Peking nagyvonalú állami támogatási rendszere miatt, amely lehetővé teszi, hogy a pekingi cégek nagyon alacsony áron és nagy mennyiségben állítsanak elő olyan keresett termékeket a zöld átmenet számára, mint az elektromos járművek, akkumulátorok, napelemek és szélturbinák.

„A napelemek stratégiai jelentőségűvé váltak Európa számára: a tiszta energiatermelés, az európai munkahelyek és az ellátás biztonsága szempontjából. A napelem-ágazatban nyújtott külföldi támogatásokkal kapcsolatos két új, mélyreható vizsgálat célja Európa gazdasági biztonságának és versenyképességének megőrzése annak biztosításával, hogy az egységes piacunkon működő vállalatok valóban versenyképesek legyenek és tisztességesen játsszanak” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős európai biztos.

A nyugati szövetségesek attól tartanak, hogy a szén-dioxid-semleges technológia iránti kereslet további növekedésével Kína meghódítja az egész piacot, és eltöröl minden megmaradt versenytársat. Az európai napenergia-ipar figyelmeztetett, hogy „egzisztenciális fenyegetés” éri, és ha nem tesznek hamarosan lépéseket, néhány hónapon belül összeomolhat.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.