Trading

A Gazprom Európába irányuló exportja 32%-kal ugrott az első negyedévben

Devenyi Dalma | 2024.04.07. 05:35

Oroszország Európába irányuló vezetékes gázexportja 32%-kal, mintegy 7,7 milliárd köbméterre emelkedett 2024 első negyedévében.

 

A növekedés elsősorban az állami Gazprom csomópontokhoz kötött exportárainak lehűlésének köszönhető, ami segítette Oroszország egyetlen vezetékes gázexportőrét a délkelet-európai piacokon való versenyben – írja az Energy Intelligence a gázszállítási adatok alapján.

A viszonylag alacsony exportárak miatt a Gazprom szállítási volumenének erőteljes növekedése az idei első negyedévben nem eredményezett magasabb bevételt.

A gázóriás mintegy 2,5 milliárd dollárt termelhetett az év első három hónapjában, ami 34%-kal kevesebb, mint 2023 azonos időszakában – becsülte az Energy Intelligence saját határár-értékelése alapján.

Oroszország Európába irányuló vezetékes gázexportja 32%-kal, mintegy 7,7 milliárd köbméterre emelkedett 2024 első negyedévében. (Fotó: Canva)

 

A Török Áramlat teljes gőzzel üzemel

A Török Áramlat gázvezeték 2024 első negyedévében az Európába irányuló napi 43 millió köbméteres kapacitásának csaknem 100%-án üzemelt.

A Török Áramlat az ukrán tranzitútvonalnál érzékenyebb az áringadozásokra, január-márciusban mintegy 3,9 milliárd köbmétert szállított Délkelet-Európába, ami 48%-kal több, mint egy évvel korábban, piaci megfigyelők szerint korlátozva a régió spot LNG iránti étvágyát.

A Kpler áruforgalmi elemző cég hajókövető adatai azt mutatják, hogy a görög importterminálokon – a régió LNG-ellátásának fő forrásán – keresztül történő LNG-behozatal az első negyedévben éves szinten 12%-kal, mintegy 570 000 tonnára, azaz 790 millió köbméterre csökkent. A török importterminálok 26%-kal, 3,8 millió tonnára csökkentették az LNG-behozatalt.

Az Ukrajnán keresztül történő szállítások szintén 18%-kal, 3,8 milliárd köbméterre nőttek az előző év január-márciusában, visszapattanva a 2023 eleji alacsony szintekről, amikor a Gazprom hubhoz kötött árai jelentősen magasabbak voltak a lehűlő spotáraknál, ami arra késztette a közép-európai vevőket, hogy minimalizálják az orosz óriáscég szerződései szerinti átvételeket.

 

Hosszú menetelés

A Török Áramlat márciusban kapacitáson felül működött, amikor az erős áramlásoknak köszönhetően a Gazprom Európába irányuló teljes vezetékes gázexportja 12%-kal nőtt a hónapban és 26%-kal az év során, mintegy 2,7 milliárd köbméterre, ami a legmagasabb szint 2023 augusztusa óta.

A Török Áramlaton keresztüli forgalom márciusban átlagosan 46,2 millió köbméter/nap volt, ami 9%-kal több mint februárban, és 60%-kal több mint 2023 márciusában.

Az ukrán tranzit eközben a szokásos szinten maradt, átlagosan mintegy 42,3 millió köbméter/nap, ami mindössze 0,4%-os növekedést jelent a hónaphoz képest, és 2,5%-os növekedést az évhez képest.

Bár a Gazprom átlagos exportára a februárinál valamivel magasabb volt, az európai hub-árak a februári meredek csökkenés után a múlt hónapban nagyobb ütemben emelkedtek.

A növekedés elsősorban az állami Gazprom csomópontokhoz kötött exportárainak lehűlésének köszönhető, ami segítette Oroszország egyetlen vezetékes gázexportőrét a délkelet-európai piacokon való versenyben. (Fotó: Canva)

 

Növekszik a termelés

A magasabb export hozzájárult Oroszország teljes gáztermelésének növekedéséhez az első negyedévben, bár a fő hajtóerő a szokatlanul hideg tél közepette erősödő belföldi kereslet volt.

Oroszország az első három hónapban mintegy 191 milliárd köbmétert termelt ki, ami 9%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában – mondták az Energy Intelligence-nek az adatokat ismerő források.

Márciusban az orosz gáztermelés szintén 9%-kal, 63,1 milliárd köbméterre nőtt az előző évhez képest a források szerint. A termelés mindössze 1,2%-kal volt magasabb, mint a rövidebb februárban.

 

Leállás Arctic LNG 2-nél?

A Reuters április 2-án két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Novatek Arctic LNG 2 projektjének első trainje legalább június végéig leállította az LNG-termelést. Az Energy Intelligence korábban arról számolt be, hogy az Arctic LNG 2 februárban majdnem leállította az alapanyaggáz termelését, ami azt jelezte, hogy a projekt leállította vagy leállítani készül a cseppfolyósítást, mivel a tárolók megteltek, és a projekt üzemeltetője elleni amerikai szankciók és a jégosztályú tartályhajók hiánya miatt nem tudták megkezdeni a kereskedelmi szállítást.

A frissített termelési adatok azt mutatják, hogy az Arctic LNG 2 februárban mintegy 83 millió köbméter földgázt termelt, amelyből 49 millió köbmétert feldolgoztak az LNG-üzemben – közölték az Energy Intelligence forrásai.

Márciusban az Arctic LNG 2 továbbra is kis mennyiségű földgázt termelt ki a forrásbázisából, az Utrenneye mezőből – közölték az Energy Intelligence forrásai az előzetes upstream adatokra hivatkozva. A források szerint az Arctic LNG 2 az elmúlt hónapban valamivel több mint 100 millió köbmétert termelt.

 

Kiemelt kép forrása:

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.