Vállalatok

Így búcsúzott a Shelltől Kapitány István, aki az energiavállalat globális alelnökeként a legmagasabbra jutott magyar menedzser

NRGreport | 2024.04.08. 15:45

37 év után, idén július 1-jével távozik a Shelltől Kapitány István, aki tíz éven keresztül volt az energiavállalat globális alelnöke, ezzel egyben a legmagasabbra jutott magyar menedzser. 

 

Kapitány István karrierje során több pozíciót is betöltött a Shellnél. Volt Dél-Afrikában területi vezető, az ezredforduló éveiben a Shell Hungary elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be, majd Németországban, Ausztriában és Svájcban is vállalt munkát. A vállalat globális alelnöki posztját 2014-től töltötte be. Az elmúlt 10 évben Kapitány a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletágát vezette, amely irányítása alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. Tavaly a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

 

LinkedIn-profilján így búcsúzott el, és összegezte az elmúlt közel négy évtizedet:

„Kedves LinkedIn közösség,

A Shellnél eltöltött 37 örömteli év után és 10 év után, amikor a világ legjobb munkáját végezhettem a Shell Mobility globális vezetésében, eljött az idő, hogy befejezzem pályafutásomat a Shellnél, és idén július 1-jén átadjam a stafétabotot ebben a nagyszerű vállalatban.

Amikor 1987-ben Budapesten csatlakoztam a Shellhez, soha nem gondoltam volna, hogy milyen fantasztikus globális utazás áll előttem – a különböző szerepkörök során, amelyek a világ csodálatos országaiba vittek, lehetőségem nyílt arra, hogy megannyi kivételes emberrel dolgozhassak együtt.

Volt szerencsém és kiváltságom izgalmas munkákat vállalni Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Dél-Afrikában, Közép- és Kelet-Európában, Németországban és az Egyesült Államokban, és ami a legfontosabb, hihetetlenül tehetséges emberekkel dolgozhattam együtt, hogy jobbá tegyük a Shell ügyfeleinek, vásárlóinak utazását.

2014 óta az a megtiszteltetés ért, hogy vezethetem a világ első számú mobilitási üzletágát, amely mára több mint 500 000 emberrel és 85 országban több mint 45 000 kiskereskedelmi üzlettel rendelkezik. Globális mobilitási hálózatunk a Shell fogyasztókat kiszolgáló részeként naponta 32 millió ügyféllel játszott fontos szerepet abban, hogy segítsen felépíteni az iparág legértékesebb, 50 milliárd dollárra becsült márkáját. Hivatali időm alatt, a világszerte működő csapataink nagyszerű munkájának köszönhetően sikerült megdupláznunk üzletágunk nyereségességét. Az energiaátalakítás során az üzletágat a méret, a kínálat és a robosztusság tekintetében is átalakítottuk: már több mint 50 000 nyilvános Shell Recharge elektromosautó-töltőpont van 30 országban, amivel világszinten a második helyen állunk ebben a kategóriában. De a program, amelyre a legbüszkébb vagyok, a Shell Smiling Stars, egy egyedülálló elismerési program, amely 80 országban több mint félmillió első vonalbeli, szolgáltatásban dolgozó kiválóságunknak szól.

A legjobban az emberekkel való interakciókat élveztem, és azt, hogy láttam, milyen csodálatos képességekkel bír egy csapat, ha tagjai valóban felhatalmazást kapnak arra, hogy kiváló megoldásokat nyújtsanak. Ezt próbáltam tenni – felhatalmazni a csapatokat, biztosítva, hogy a legjobbat tudják nyújtani! Mindig is azt mondtam, hogy csak annyira vagy jó vezető, ahány tehetségnek adtál felhatalmazást, és segítetted őket abban, hogy többet érjenek el, mint amennyit lehetségesnek gondoltak. Visszatekintve az elmúlt 37 évre, sok nagyszerű tehetség volt, akiket remélem, tudtam segíteni azon az úton, hogy a lehető legjobbá váljanak.

És most átadom a stafétabotot David Bunchnak, ennek a csodálatos vállalat egyik legnagyobb tehetségnek, akivel együtt dolgozhattam. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy David kreativitása, energiája és az emberek iránti szenvedélye arra fogja ösztönözni a Shell Mobility üzletágát, hogy az energiaátalakítás izgalmas útján továbbra is az első helyen álljon.

Végezetül szeretném megköszönni a Shellnek ezt az izgalmas, globális utazást, amelyen annyi nagyszerű emberrel együtt vehettem részt szerte a világon. Hálás vagyok minden kollégámnak, üzleti partnerünknek és minden első vonalbeli hősünknek azért a szenvedélyért, amelyet ügyfeleink iránt tanúsítottak, és azért a csodálatos támogatásért, amelyet az évtizedek során kaptam tőlük.

Üdvözlettel,
István”

A Shell új globális alelnöke David Bunch lesz, aki jelenleg a brit Shell elnöke.

 

Kiemelt kép forrása: Shell

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.