Trading

Magyarország 55 milliárd forinttal segíti a boszniai szerb térség energetikai projektjeit

NRGreport | 2024.04.08. 08:54

A magyar kormány április 5-én jóváhagyta, hogy 140 millió euró (kb. 55 milliárd forint) értékben hozzájáruljon infrastrukturális és energetikai projektek finanszírozásához a boszniai Szerb Autonóm Köztársaságban – közölte a régió kormánya.

 

A Radovan Viskovic szerb miniszterelnök és Nagy Márton magyar gazdasági miniszter által elfogadott projektek között szerepel egy hulladékgazdálkodási program, valamint szél- és napelemparkok építése – írja a Reuters.

A projektek közül kettőt a német kormány indított el, de tavaly leállította őket, két másik energetikai projekttel együtt, a régió nacionalista elnökének, Milorad Dodiknak elszakadási törekvéseire hivatkozva.

A közlemény szerint a magyar Veolia, MVM és Alteo vállalatok vesznek részt a projektek megvalósításában. A két kormány pénteken gazdasági fórumot szervezett a Szerb Autonóm Köztársaság de facto fővárosában, Banja Lukában, amelyen több tucat vállalat vett részt és mutatta be beruházási projektjeit.

Orbán Viktor miniszterelnök, akit Dodik a Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetésével tüntetett ki, kijelentette, hogy szerinte a boszniai régiónak a jövőben lenyűgöző gazdasági növekedése lehet, amelyben Magyarország is részt kíván venni.

Orban bírálta a boszniai belügyekbe való „külföldi beavatkozást”, és ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja az országot az európai uniós integráció felé vezető úton.

 

Kiemelt kép forrása: MTI

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.