Fenntarthatóság

Váratlan helyről jöhet megoldás az egyik legégetőbb környezeti problémára

S.Rita | 2024.04.08. 05:35

Becslések szerint évente hatmillió tonna használt kávézacc keletkezik. A legtöbbet a hulladéklerakókba dobják, ahol metán és CO2 keletkezik, vagy elégetik energiaként. Mi lenne, ha ezt jó célra használnánk fel?

 

A kidobás és az égetés nyilvánvaló pazarlás egy olyan melléktermékből, amely még mindig gazdag vegyületekben – írja az Euronews. A háztartások szintjén a kávéfőző tartalma a kertbe is kerülhet a szemetes helyett: a használt kávézacc kiválóan használható az otthoni komposztládák és a veteményesek kiegészítésére, mulcsként a rózsák számára és a csigák elriasztására. Globális szinten pedig a tudomány adhat választ a problémára.

A Journal of Chemical Technology and Biotechnology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kávézacc lehet a kulcs egy égető környezeti problémához: a mezőgazdasági szennyezéshez.

 

Hogyan oldhatná meg a kávézacc a mezőgazdasági szennyezés problémáját?

A brazil Paranái Szövetségi Egyetem tudósai megállapították, hogy a kávé maradékai képesek a mezőgazdaságban gyakran használt gyomirtó szer, a bentazon felszívására.

Ha a kávézaccot cink-kloriddal aktiválják, a benne lévő szén 70 százalékkal hatékonyabban távolítja el a gyomirtót.

A tanulmányban végzett vizsgálatok során azt vizsgálták, hogy a bentazon folyadékban feloldva és kávézaccból származó aktív szénnel kezelve milyen hatással van a hagyma gyökérszöveteire, az úgynevezett merisztémákra. Minden növény merisztémaszövetből nő, és a fejlődés megszakad, ha a merisztémák sérülnek.

Ha a kísérletet ipari méretekben is meg lehet ismételni, az kettős környezetvédelmi eredményt jelentene: a kávéhulladékot kivonjuk a hulladéklerakóból, és megakadályozzuk, hogy a gyomirtó szerek kárt okozzanak az élővilágnak és a természetnek.

„Jelenleg a felszín alatti és felszíni vizek szennyezése az egyik legsürgetőbb környezeti probléma – az évszázad legnagyobb kihívása a vízszennyezés megelőzése” – mondta Bianca Caroline de Silva Rocha a tanulmány egyik szerzője. – mondta Bianca Caroline de Silva Rocha a tanulmány egyik szerzője.

 

Miért jelent problémát a bentazon?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség rámutatott a felszíni vizekben található bentazon veszélyes szintjére, amely meghaladja a vízügyi keretirányelvben meghatározott szintet, és veszélyezteti a növényvédőszer-használatra vonatkozó európai zöld megállapodás célkitűzéseit. Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Ügynöksége szerint a bentazon hosszú távon befolyásolhatja a vízminőséget, és növelheti az Egyesült Királyság ivóvízforrásainak kezelésének szükségességét.

A gyomirtó szer bizonyítottan hatással van az emberi egészségre, ha belélegzik, lenyelik vagy a bőrön keresztül felszívódik.

Bár ez még csak egy előzetes kutatás, és több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy globális szinten meghatározzák az aktivált kávézacc hatékonyságát, ígéretes a kezdet. A tanulmány szerzői szerint eredményeik körforgásos gazdasági megoldást javasolnak a jelenleg újrahasznosítási vagy újrafelhasználási rendszer nélkül kidobott, elhasznált kávézaccra.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.