Fenntarthatóság

Veszélyes: A CO2-nél 24 000-szer erősebb üvegházhatású gáz növekedésére figyelmeztetnek a tudósok

Devenyi Dalma | 2024.04.09. 06:05

Egy új tanulmány szerint a szén-dioxidnál 24 000-szer erősebb üvegházhatású gázt, az SF6-ot Kína növekvő villamosenergia-szükséglete hajtja fel.

 

A CO2 nem véletlenül az első számú üvegházhatású gáz a radarunkon – írja az Euronews. A légkörben természetes módon jelen lévő, de az ember által a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által felgyorsított gáz az éghajlati válság legnagyobb okozója. De nem a szén túlterhelése az egyetlen gáz, amely a Föld éghajlatát fenyegeti; a nemzetközi megállapodások számos más gázra is kiterjednek, köztük a fluortartalmú (F) gázok ember által létrehozott csoportjára.

A kén-hexafluorid (SF6) ebbe az erős családba tartozik: színtelen, szagtalan gáz, amelyet gyakran használnak elektromos vezetékek szigetelésére.

Gyorsan villamosított világunk ebben az évszázadban az SF6 légköri koncentrációjának jelentős növekedését okozta. Egy új nemzetközi tanulmány szerint az elmúlt évtizedben a kibocsátások nagy része Kínára vezethető vissza.

Az SF6 színtelen, szagtalan gáz, amelyet gyakran használnak elektromos vezetékek szigetelésére. (Fotó: Canva)

 

Miért veszélyes az SF6?

Az üvegházhatású gázok globális felmelegedési potenciálja (GWP) – amely azt mutatja, hogy tonnánként mennyi hőenergiát nyelnek el – igen eltérő.

A kén-hexafluorid GWP-je körülbelül 24 300 (szemben a CO2 1 értékével), és kibocsátása várhatóan több mint 1000 évig tart a légkörben.

„Az SF6-kibocsátás bármilyen növekedése ebben az évszázadban ténylegesen megváltoztatja bolygónk radioaktív költségvetését (a Napból beérkező és a Földből kimenő energia egyensúlyát), jóval a jelenlegi éghajlat-politika több évtizedes időkeretén túl” – mondja Ronald Prinn, az MIT közös programjának és a CGCS igazgatója, társszerző.

„Ezért elengedhetetlen, hogy Kína és az összes többi nemzet azonnali lépéseket tegyen SF6-kibocsátásának csökkentésére, és végső soron megszüntetésére.” – tette hozzá.

 

Hogyan kezeli Európa az SF6-kibocsátást?

2021-ben a Kínából származó SF6 kibocsátása elérte a 125 millió tonna CO2-egyenértéket, ami az ország teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 1 százalékát jelenti. Ez Hollandia vagy Belgium teljes nemzeti CO2-kibocsátásához hasonlítható.

Mivel Kína nem szerepel az 1990-es években az ENSZ éghajlat-változási egyezménye által összeállított iparosodott országok listáján, az európai országokhoz hasonlóan nem kötelessége az üvegházhatású gázok kibocsátásának kezelése.

Az elektromos berendezésekben lévő SF6 csökkentésével ezek az 1. mellékletben szereplő országok az elmúlt 30 évben csökkentették SF6-kibocsátásukat. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a gyorsan növekvő energiaigénnyel és a megújuló energiaforrások gyors elterjedésével küzdő fejlődő országok által okozott növekedést.

2010-ben az európai országok közül Németországban volt a legnagyobb az SF6-kibocsátás. Az ipar önkéntes kötelezettségvállalásának és az alternatívákba való beruházásnak köszönhetően azonban javult az értéke.

A tágabb értelemben vett EU-ban a múlt hónapban új F-gázrendelet lépett hatályba, amely 2050-ig szigorítja e hatásos gázok fokozatos kivonását. Ez azonban nem megy olyan messzire, mint az eredeti javaslat, amely 2031-ig minden új „kapcsolóberendezésben” (elektromos átvitelre szolgáló berendezés) fokozatosan ki akarta iktatni az SF6-ot. Ehelyett a lobbisták állítólag azt szorgalmazták, hogy az üvegházhatású gázt továbbra is használják ott, ahol jobb alternatívák nem állnak rendelkezésre.

Egy új tanulmány szerint a szén-dioxidnál 24 000-szer erősebb üvegházhatású gázt, az SF6-ot Kína növekvő villamosenergia-szükséglete hajtja fel. (Fotó: Canva)

 

Mennyivel nőtt az SF6-kibocsátás Kínában?

A Kínából származó SF6-kibocsátás a 2011-es évi 2,6 gigagrammról (Gg) – amikor a globális kibocsátás 34 százalékát tette ki – majdnem megduplázódott, és 2021-re évi 5,1 Gg-ra, azaz 57 százalékra emelkedett. Ez az MIT globális változással kapcsolatos tudomány és politika közös programjának, a Fudan Egyetemnek, a Pekingi Egyetemnek, a Bristoli Egyetemnek és a Kínai Meteorológiai Igazgatóság Meteorológiai Megfigyelőközpontjának kutatói szerint. A kínai SF6-kibocsátás növekedése a 10 éves időszak alatt ellensúlyozta a világ más részein bekövetkezett kibocsátás-csökkenést – olvasható a Nature Communications című folyóiratban múlt hónapban megjelent tanulmányban.

„Az SF6 szivárgási arányát minimalizáló karbantartási gyakorlatok elfogadása, illetve az SF6-mentes berendezések vagy SF6-helyettesítő anyagok használata az elektromos hálózatban előnyös lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére Kínában. Eredményeinket első lépésnek tekintjük a probléma számszerűsítése és a probléma kezelésének meghatározása terén” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Minde An, az MIT Globális Változás Tudományos Központjának (CGCS) posztdoktora.

Számításaik elvégzéséhez a kutatók egy kínai hálózat kilenc állomásán végeztek méréseket, köztük az Advanced Global Atmospheric Gas Experiment (AGAGE) hálózat egyik állomásán. Összehasonlításképpen a globális összkibocsátást a világ öt, viszonylag szennyezésmentes AGAGE „háttér” állomásán figyelték meg, a világ más részein.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.