Trading

A gázpiac vezetői az 5. Budapest LNG Summit-on vitatták meg az iparág jövőjét

NRGreport | 2024.04.10. 12:04

Idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a Budapest LNG Summit-ot, a régió vezető gázkonferenciáját, ahol több mint 30 előadó és 20 ország szakértői vitatták meg, hogy milyen jövő vár a földgázpiacra, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a különböző iparági szereplőknek és a közép-kelet európai régiónak, és hogy milyen szerepe lesz a gáznak és az LNG-nek az energiabiztonság megteremtésében.

 

A konferenciát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg. A miniszter kijelentette, hogy Magyarország nem hajlandó feladni olyan partneri kapcsolatot, amely megbízhatónak bizonyult az energiaellátás tekintetében, illetve nem akar kedvező szerződéseket sem feladni. Azonban felhívta a figyelmet a diverzifikáció fontosságára, aláhúzva, hogy ezalatt Magyarország az új források bevonását, nem pedig a meglévők kizárását érti.

Rámutatott, hogy Magyarország a diverzifikációt illetően szárazföldi államként nagyban függ a térségbeli infrastruktúrától, ezért is kulcsfontosságú a hálózat fejlesztése. Sikertörténetnek nevezte a Török Áramlat vezeték megépítését, valamint, hogy nemrég Magyarország lett az első, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova török földgáz érkezik.

Illetve nagy eredménynek nevezte a szlovák–magyar vezeték megépítését, az együttműködést Azerbajdzsánnal, a magyar–román kapacitás bővítését és az LNG-szerződés megkötését a Shell-lel, amit a kormányzat 2027 után is meg szeretne hosszabbítani.

A konferenciát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg. (Fotó: Budapest LNG Summit)

 

A Shell Energy Integration & Fundamentals alelnöke, Jefferson Edwards a globális LNG piaci trendek kapcsán kiemelte, hogy a gáznak és az LNG-nek fontos szerepe van mind az energia biztonság, mind az energia átmenet terén.

„A globális LNG iránti kereslet várhatóan 2040-ig több mint 50 százalékkal fog növekedni, ahogyan Kínában és Dél-Ázsiában gyorsul a szénről gázra való áttérés, valamint a délkelet-ázsiai országok több LNG-t használnak gazdasági növekedésük miatt. Emellett az LNG továbbra is kritikus szerepet játszik az ellátás biztonság megteremtésében Európában a diverzifikáció révén” – hangsúlyozta.

A MET Central Europe regionális elnöke, Szabó Gergely kiemelte, hogy az energetikai szektornak változtatnia kell a termékekhez és a kockázatok beárazásához való hozzáállásán, hogy felkészüljön a következő energia válságra. „Emellett az iparnak diverzifikálnia kell – bármilyen diverzifikációs lehetőség üdvözlendő.” – mondta.

Rahóty Zoltán, az MVM CEEnergy Strukturált Gázkereskedelmi, LNG és Felsőfokú Igazgatója elmondta:

„Az elmúlt időszak egyik legfontosabb eredménye, hogy az EU mára már rendelkezik megfelelő mennyiségű visszagázosító kapacitással, ezáltal pedig egy esetleges ellátási vészhelyzet kezelésére alkalmas, globális keretek köze nőtt LNG piac eléréssel is.”

Szekeres Eszter, a MET Central Europe Wholesale és Portfólió-optimalizációs Igazgatója hangsúlyozta, hogy a globális eseményeknek sokkal nagyobb hatása van az európai gázárakra, mivel az utóbbi években az Európába irányuló gázszállítások mintegy 20 százaléka állt át LNG-re vezetékes gázról. „Ezért is, még ha az árszintek majdnem visszaestek a válság előtti szintekre, a volatilitás nem csökkent” – mutatott rá.

A Budapest LNG Summit-on a szektor vezetői beszámoltak a legfontosabb regionális projektek státuszáról és jövőjéről. Franck Neel, az OMV Petrom igazgatótanácsának tagja kiemelte, hogy Románia 2023-ban először lett nettó gázexportőr. Az ellátás diverzifikációjával és az OMV Petrom Fekete-tengeri projektjeivel kapcsolatban kijelentette, hogy bizakodóak nem csak a romániai projektek, de vállalatuk Bulgáriában futó projektjeik kapcsán is.

Vitaliy Baylarbayov, az SOCAR alelnökhelyettese arra ösztönözte az országokat, hogy az új energiaegyüttműködési lehetőségek tekintetében tekintsenek Azerbajdzsán felé. „Ami számunkra a legfontosabb, az a kapcsolatok stabilitása” – hangsúlyozta. „Próbáljuk meg az olajat és a gázt nem fegyverként, hanem hídként használni a stratégiai kapcsolatokban.”

A konferencián a piac vezető szereplői bemutatták az elmúlt egy év egyik legfontosabb infrastrukturális beruházását, a vertikális gázfolyosó projektet, amely lehetővé teszi a földgáz két irányú szállítását dél és észak között, ezzel erősítve a régió energiabiztonságát. Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta:

„A Vertical Corridor egy jó kezdeményezés, amely a rendszer üzemeltetők és az LNG infrastruktúra üzemeltetői közötti hatékony együttműködésén alapul. „A meglévő gázvezetékrendszer kisebb módosításaival új alternatív gáz- és LNG-források válnának elérhetővé, amely komoly előnyt jelent a Balkán, Ukrajna és a szélesebb Közép- és Kelet-Európai régió számára is. A projekt növeli a likviditást, jobb piaci integrációt és versenyt eredményez” – emelte ki.

Berze György, a HEXUM Földgáz vezérigazgatója a gáztárolás jövőjéről beszélt a Budapest LNG Summmit-on, rámutatva arra, hogy a gázinfrastruktúra üzemeltetőinek el kell dönteniük, hogyan alakítják át technológiájukat annak érdekében, hogy kiszolgálják a változó energiaellátást.

 

Kiemelt kép forrása: Budapest LNG Summit

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.