Innováció

Mi az az előfizetéses napenergia, és hogyan csökkentheti az energiaszámlákat?

S.Rita | 2024.04.10. 06:05

„Építek valamit, aminek célja van, és még akkor is libabőrös leszek, amikor ezt megosztom önökkel” – mondta Wouter Draijer napenergia-vállalkozó. A 29 éves, New Yorkban született és Amszterdamban nevelkedett férfi a SolarMente vezérigazgatója és társalapítója – a cég célja, hogy megváltoztassa az emberek energiafogyasztását és -elosztását Spanyolországban. Leonardo DiCaprio is támogatja a vállalkozását.

 

Előfizetéses szolgáltatása lehetővé teszi a háztulajdonosok és vállalkozások számára, hogy előzetes költségek nélkül telepítsenek napelemeket – ez a modell vonzotta a hollywoodi sztár Leonardo DiCaprio és az amerikai Y Combinator technológiai startup-gyorsító befektetőit. Az Euronews Green beszélgetett Draijerrel a cég küldetéséről, amelynek célja, hogy „éghajlatkímélő pénznyomtató gépeket” telepítsen a tetőkre Spanyolország-szerte.

Spanyolországban sokat süt a nap, mégsem használják ki a napenergiában rejlő lehetőségeket. (Fotó: Canva)

 

Spanyolország napenergia-forradalma

Amikor öt évvel ezelőtt Barcelonába repült, Draijernek feltűnt egy dolog: a város tetején szinte egyáltalán nem voltak napelemek. Hamarosan rájött, hogy Spanyolország vitatott „napadója” a hibás. Ez 2015 és 2018 között szigorúan szabályozta az önfogyasztást Spanyolországban, és visszatartotta a háztulajdonosokat a napenergia telepítésétől. A napelemekkel felszerelt otthonok 7 százalékos adót fizettek azért, hogy továbbra is csatlakoztatva maradjanak az országos villamosenergia-hálózathoz. A paneleket regisztrálni is kellett, a háztulajdonosoknak pedig jelentést kellett készíteniük energiatermelésükről és -fogyasztásukról.

A közvélemény ellenállása és az adóval szembeni jogi kihívások hangsúlyozták a napenergia fontosságát a zöld átmenetben és az energiafüggetlenség elérésében, és végül eltörölték az adót.

Ez volt a spanyolországi napenergia-forradalom kezdete, aminek a SolarMente az élére állt.

„Mi voltunk az első bejegyzett napelemes vállalat itt Spanyolországban. Négy évvel ezelőtt 0,01 százalékos volt a piaci penetráció – mintha egyetlen háztartásban sem lett volna napelem… Jelenleg 7 millió üres tető van. Minket mindegyik érdekel.” – mondta Draijer.

 

Úgy éreztem, itt valami nagyon rosszul megy

Draijer Hollandiában, műszaki mérnöki és megújuló energiaforrásokból megszerzett diplomával felvértezve felkészült arra, hogy felismerje és kezelje a spanyolországi napenergiahiányt.

„Olyan országból jövök, ahol minden harmadik háztartásban van napelem, Hollandiában pedig nincs nap – Amszterdamban mindig esik az eső” – mondta az Euronews Green-nek.

„Beléptem Spanyolországba, egy olyan országba, ahol rengeteg a nap, csak éppen nincs napenergia-berendezés. Úgy éreztem, itt valami nagyon rosszul megy”. Küldetése egyértelmű volt: „Felgyorsítani az energiaátállást azáltal, hogy minden spanyol háztulajdonos számára nagyon egyszerűvé tesszük a napenergia használatát”.

Wouter Draijer (Fotó: SolarMente)

 

Hogyan működik az előfizetéses napenergia?

A SolarMente előfizetési és szolgáltatási modellje lehetővé teszi, hogy kezdeti befektetés nélkül telepítsenek a háztartások napelemeket. Ehelyett havi díjért – átlagosan 50 euróért – bérlik a rendszert, és máris elkezdhetik a költségmegtakarítást.

„Tulajdonképpen az első naptól kezdve pénzt takarít meg a felhasználó a kezdeti beruházás nélkül. Rájöttünk, hogy különösen a spanyolok nem akarnak előre 5-10 000 eurót fizetni, hanem közvetlen hasznot szeretnének látni” – mondta Draijer.

A rendszerek körülbelül 20-25 évig működnek, a telepítést és a karbantartást pedig az előfizetési díj tartalmazza. „Nincs mellébeszélés, nincs apró betűs rész, egyszerű megállapodás, amelynek révén az emberek már az első naptól kezdve élvezhetik a napenergia előnyeit” – tette hozzá Draijer.

A megtermelt többletenergiát a bérlő felhasználhatja számlája kiegyenlítésére, vagy elküldheti második otthonába, vállalkozásának vagy barátainak. Ez a vállalat mesterséges intelligenciával működő „virtuális akkumulátor” szolgáltatásának köszönhető, amely kiegyensúlyozza a keresletet és a kínálatot, és akkor is kölcsönözhető, ha a fizikai akkumulátor megtelt.

A SolarMente ügyfelei átlagosan az energiaszükségletük 90 százalékát fedezik napelemtábláikból. Draijer szerint 2023 áprilisa és szeptembere között 95 ügyfelük élvezte a 100 százalékos önellátást. A szerződés bármikor felmondható. Ha elköltözik a bérlő, vagy magával viszi új otthonába a paneleket, vagy a vevője átveszi a szerződést, esetleg megvásárolja a rendszert rendkívül kedvezményes áron.

A SolarMente azt állítja, hogy a napelemes berendezések 3,5 százalékkal növelhetik a ház értékét. „Ha valaki eladja a házát, a legjobb áron szeretné tenni” – mondta Draijer. „Ebben segít, ha egy pénznyomtató gépet telepíttet a tetőre”.

A vállalat megkönnyíti a napenergiával működő elektromosautó-töltők és otthoni fűtő- és hűtőrendszerek telepítését is.

Előfizetéses szolgáltatása lehetővé teszi a háztulajdonosok és vállalkozások számára, hogy előzetes költségek nélkül telepítsenek napelemeket. (Fotó: Canva)

 

Spanyolország napenergia iránti gyanakvásának leküzdése

„Spanyolország jelenleg hatalmas energetikai forradalom kezdetén áll” – mondta Draijer. „Mindenki telepíthet napenergiát, a hálózat nagyon kedvező, már most készen áll a hipernövekedésre, hiszen nyolc évvel ezelőtt Spanyolország világelső volt a lakossági napenergia terén.”

A spanyol energetikai átálláshoz 163 milliárd eurónyi támogatás is rendelkezésre áll. Az évek óta tartó korlátozások azonban aláásták az emberek bizalmát az energiaágazat és a megújuló energiaforrások iránt.

Draijer és üzlettársa, Victor Gardrinier úgy döntöttek, hogy a bizalom helyreállításához egy felismerhető névre van szükségük. Így hát megkeresték a világ egyik legismertebb éghajlatvédelmi aktivistáját és befektetőjét, Leonardo DiCapriót.

„Azt gondoltuk, hogy ez lehetetlen” – mondta Draijer. „Mi a fenéért fektetne be Spanyolországban, fiatal, kezdő alapítók vállalkozásába, egy olyan cégbe, amely még 20 millió eurós bevételt sem ért el?”. De úgy gondoltuk, próbáljuk meg.”

Hitetlenkedésükre a válasz pozitív volt, és hamarosan Los Angelesbe repültek, hogy találkozzanak DiCaprióval, és befektetési megállapodást kössenek.

„Annyi mindent tudott az iparágról… Nagyon inspiráló volt egy magamfajta fiatal vállalkozó számára. Én 29 éves vagyok, és a legnagyobb klímaaktivistával ülök együtt, ez inspiráló” – mondta.

Nem ez az egyetlen álomüzlet, amelyet az ambiciózus duó kötött. Két és fél évvel ezelőtt 100 000 jelentkező közül bekerültek a legjobb 100 közé az amerikai Y Combinator technológiai startup-gyorsítóba, amely olyan cégekbe fektetett be, mint a Dropbox, az Airbnb és a Twitch.

„Az életem teljesen megváltozott” – mondta Draijer. „A legnagyobb hálózathoz csatlakoztunk, a legokosabb emberekkel és hozzáértő cégekkel kerültünk kapcsolatba – csak azért, mert rendkívül rugalmasak voltunk, és soha nem fogadtunk el nemleges választ.”

2024-től a SolarMente „Spanyolország minden szegletében – beleértve a szigeteket is” elérhető. Jelenleg az otthonok 1 százaléka rendelkezik napelemekkel, tehát még hosszú út áll előttünk. Egyelőre továbbra is Spanyolországra összpontosítanak, azzal a céllal, hogy a jövőben esetleg Olaszországba és Portugáliába is terjeszkedjenek.

„Minden alkalommal, amikor a Costa Braván vezetek, vagy bárhová megyek Spanyolországban, felismerem a SolarMente telepítéseit, már az 1000-et is átléptük. Valamit építünk, ami rendkívül erős… Ez jó érzés, kielégítő” – mondta Draijer.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.