Innováció

Az együttműködés kulcsfontosságú a hidrogéngazdaság felépítésében – jelentették ki az iparág vezetői a Budapest Hydrogen Summit-on

NRGreport | 2024.04.11. 13:04

Idén immár harmadik alkalommal rendezte meg a White Paper Consulting a Budapest Hydrogen Summit-ot, a régió vezető hidrogén konferenciáját. A konferenciára több mint 20 országból érkeznek a hidrogénpiac vezető szakértő, hogy megvitassák a hidrogén technológia előtt álló lehetőségeket és kihívásokat a 2050-es klímacélok tükrében.

 

A Budapest Hydrogen Summit-ot Steiner Attila, Magyarország energia- és klímapolitikai államtitkára nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy Magyarország importkitettsége a fosszilis energiahordozók esetében kimondottan magas. A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy ezt a kitettséget csökkentse, amelynek három fő irányát vázolta fel. Elsőként a földgáz iránti kereslet csökkentése, másodszor a földgáz más gázokkal való helyettesítése, amelyben a hidrogénnek egyértelmű szerepe van, és harmadszor az elektrifikáció, amelynek köszönhetően az energia lokálisan kerül előállításra.

Jorgo Chatzimarkakis, a Hydrogen Europe vezérigazgatója három célkitűzést javasolt az előttünk álló magyar EU elnökség számára: a zöld hidrogén és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén pontos meghatározása és a technológiai sokféleség szem előtt tartása.

Jorgo Chatzimarkakis, a Hydrogen Europe vezérigazgatója (Fotó: Budapest Hydrogen Summit)

 

Gabriel Szabó, a csoportszintű Downstream ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a hidrogén kritikus szerepet fog játszani az energiaátmenetben, valamint bejelentette, hogy a MOL Csoport fontos mérföldkőhöz érkezett, ugyanis hamarosan megkezdődik a zöld hidrogén termelése a MOL Dunai Finomítójában és átadják Európa egyik legnagyobb 10 megawattos kapacitással rendelkező zöld hidrogén üzemet Százhalombattán.

„Európa sokféle szempontból változatos, így a klímaváltozással szembeni megoldásokat is értelemszerűen a sokféleség kell, hogy jellemezze” – mondta Bert De Backker, az ExxonMobil Low Carbon Solutions üzletágának politikai menedzsere. „A következő Európai Bizottságnak felül kéne vizsgálnia a Hidrogén Stratégiáját, hogy nyíltan elismerje a különböző alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén fajtákat (beleértve a földgáz és a nukleáris alapúakat), amelyek költséghatékonyabb megoldást nyújtanak az európai ipar számára, mert a költség számít,” hangsúlyozta.

A hidrogénpiac kihívásai és lehetőségei tekintetében az előadók kiemelték, hogy szükség van egy regionális és összeurópai megközelítésre. „Az iparági szakértelmükre és hatékony együttműködésükre támaszkodva a földgáz rendszerüzemeltetők készek többet foglalkozni a jövő hidrogén hálózatainak fejlesztésével és működtetésével, de ahhoz, hogy összekössük A pontot B ponttal először pontosan látnunk kell, hogy honnan fog származni az ellátás,” emelte ki Gellényi Zoltán, a FGSZ igazgatóságának tagja.

Az előadók egyetértett abban, hogy a partnerség kulcsfontosságú a hidrogén gazdaság fejlesztésében, és hogy a bizonyított technológiák elengedhetetlenek az első lépés megtételéhez. Az OMV Petrom Üzletfejlesztési alelnöke, Ionut Ciubotaru is megerősítette, hogy a földgáz a hidrogén gazdaság felépítésének egyik fontos katalizátora lehet.

A földgáz felhasználásával történő átmenet sokkal egyszerűbb, gáz nélkül nagyon nehéz lesz elérni a hidrogén céljainkat a hidrogén terén,” mondta, majd felhívta a figyelmet, hogy az OMV Petrom épp most írt alá két finanszírozási szerződést írt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (Recovery and Resilience Facility: RRF) zöld hidrogén előállítására a Petrobrazi finomítójában.

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló vezérigazgatója kiemelte, hogy az MFGT fő célkitűzése, hogy a 2030-as évek közepére nagy méretű szezonális elektromos energiatárolóvá váljon. A vállalat négy projektet indított, azzal a céllal, hogy kipróbálja, hogy földalatti gáztárolói mennyiben alkalmasak a hidrogén tárolásra. Ezek közül az egyik az Akvamarin projekt, amelynek célja a hidrogén alapú energiatárolási lehetőségek tesztelése a cég kardoskúti gáztárolójában. A jövőben nézve az Akvamarin+ projekt pedig továbbfejleszti a meglévő hidrogén infrastruktúrát.

A Budapest Hydrogen Summit előadója volt továbbá Tobias Puklavec, a Green Energy Park műszaki igazgatója és igazgatótanácsának elnöke. A horvátországi Krk szigeten működő Green Energy Park célja, hogy az ammónia, azaz a zöld hidrogén fő belépési folyosójává váljon Délkelet-Európában, és innen lássák el az egész régió ipari központjait.

A konferencián szó volt még a hidrogén közlekedésben betöltött szerepéről. A Solaris, a Messer, a Resato és a HUMDA (Magyar Mobilitás Fejlesztési Ügynökség) vezetői megvizsgálták a hidrogén szerepét a fenntartható közlekedési megoldások elősegítésében, bemutatva a hidrogénüzemű járművek és infrastruktúra elterjedését elősegítő sikeres kezdeményezéseket és együttműködési projekteket.

„A HUMDA (Magyar Mobilitás Fejlesztési Ügynökség) elkötelezett a karbonsemleges technológiai diverzitás fejlesztése iránt a közlekedésben, ami az elektrifikáció mellett nem nélkülözheti a teljes hidrogén értéklánc mentén történő gondolkodást,” mondta Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója. „Többféle tevékenységgel támogatjuk a Nemzeti Hidrogén Stratégia megvalósítását, úgy mint kapcsolódó oktatás és képzésfejlesztés, a hidrogén gazdaságban érintett szereplők integrálása, társadalmi szemléletformálás, pályaorientáció illetve olyan úttörő projektek végrehajtása, mint az idén egész éven át zajló Hydrogen fluel cell bus projekt az ahhoz kapcsolódó töltési megoldásokkal,” hangsúlyozta.

A konferencia záróeseményeként a magyar, szlovák és ukrán hidrogén tanács vezetői bemutatták a 3 Seas Hydrogen Council kezdeményezést, az ukrán és magyar fél pedig Együttműködési Megállapodást (MoU) írt alá a konferencia margóján.

 

Kiemelt kép forrása: Budapest Hydrogen Summit

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.