Fenntarthatóság

Olyan adatok érkeztek márciusról, amiket nagyon nem akartunk látni

S.Rita | 2024.04.11. 06:05

Folytatódik a levegő és az óceánok hőrekordjainak „felborulása”, miközben az éghajlatkutatók az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére szólítanak fel. A múlt hónap volt az eddigi legmelegebb március, amely a tizedik rekorddöntő hónap lett a sorban – közölték a Copernicus (C3S) tudósai.

 

Az EU éghajlati szolgálata szerint a globális levegő hőmérséklete márciusban 0,73 °C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, és 0,10 °C-kal a 2016 márciusában mért korábbi csúcsot – írja az Euronews.

Ez már a tizedik egymást követő hónap, amikor a hőmérséklet melegebb volt, mint amit az év adott időszakában valaha is regisztráltak, miután februárban is megdőlt a korábbi rekord 0,1 Celsius-fokkal.

„2024 márciusa folytatja az éghajlati rekordok megdöntésének sorozatát mind a levegő, mind az óceánok felszíni hőmérséklete tekintetében. A globális átlaghőmérséklet a legmagasabb a feljegyzések szerint, az elmúlt 12 hónapban 1,58 °C-kal haladta meg az iparosodás előtti szintet. A további felmelegedés megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére van szükség.” – mondta Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlati Szolgálat (C3S) igazgatóhelyettese.

Folytatódik a levegő és az óceánok hőrekordjainak felborulása. (Fotó: Canva)

 

Mi az óceáni hőmérséklet-felvétel?

A világ óceánjai tükrözik a levegőben kialakult példátlan helyzetet. A tengeri levegő hőmérséklete a múlt hónapban szokatlanul magas szinten maradt, annak ellenére, hogy az El Niño gyengült a Csendes-óceán keleti egyenlítői részén. Amint azt Carlo Buontempo, a C3S igazgatója korábban elmondta, a júniusban kezdődött El Niño-jelenség nem magyarázza meg teljesen azt a szokatlanul magas értéket, amellyel a Föld az elmúlt 10 hónapban szembesült.

„Míg az El Niño hozzáad és kivon – a fázistól függően – a globális átlaghőmérsékletből, addig van valami, ami folyamatosan hozzáad” – mondta. „Ez pedig az üvegházhatású gázok.”

A globális tengerfelszíni hőmérséklet átlagosan 21,07  °C volt márciusban: ez a legmagasabb havi érték a feljegyzések szerint. Ez az óceánokra vonatkozó érték – amely nem foglalja magában a Föld sarkvidékeit – alig haladja meg a februárban mért 21,06 °C-ot.

A sarki óceánok jeges vizein is rekordok dőlnek. Az antarktiszi tengeri jég „kiterjedése” – amelyet az óceán teljes területeként határoznak meg, amely 15 százalék feletti koncentrációban tartalmaz tengeri jeget – márciusban 20 százalékkal volt az átlagos alatt.

Ez a C3S szerint a műholdas adatok nyilvántartásában ez a hatodik legalacsonyabb márciusi kiterjedés, ami folytatja a 2017 óta megfigyelt nagy negatív anomáliák sorozatát.

 

Rekordhónap volt a március Európában?

Európa számára a múlt hónap volt a második legmelegebb március a feljegyzések szerint – mindössze 0,02 °C-kal volt hűvösebb, mint 2014 márciusában.

A kontinens átlaghőmérséklete márciusban 2,12 °C-kal haladta meg az 1991-2020-as átlagot, a legnagyobb mértékben a középső és keleti régiókban.

Vízügyileg az átlagosnál csapadékosabb volt Nyugat-Európa nagy részén, mivel a viharok heves esőzéseket hoztak Dél-Franciaország és az Ibériai-félsziget felett. A skandináv régiók szintén csapadékosabbak voltak az átlagosnál. Európa többi része az átlagosnál jórészt szárazabb volt, különösen kevés csapadék hullott Norvégia északnyugati részén.

A sarki óceánok jeges vizein is rekordok dőlnek. (Fotó: Canva)

 

Egyre közelebb a kritikus 1,5 Celsius-fokos küszöbérték

A C3S műholdak, hajók, repülőgépek és időjárási állomások több milliárd mérését használja fel világszerte, hogy számítógépes elemzéseket és megállapításokat készítsen, amelyeket az Európai Bizottság megbízásából tesz közzé.

A Copernicus korábban arról számolt be, hogy 2024 januárjában a globális felmelegedés először haladja meg az 1,5 °C-ot egy egész éven át. A 2024 januárjában 1,52 °C-ot elérő 12 havi átlag az elmúlt 12 hónapban 1,58 °C volt, az 1850-1900-as iparosodás előtti átlaghoz képest.

A kritikus küszöbérték átmeneti átlépésének véglegessé válását megakadályozó szűk időablakban Dr. Burgess egyszerű üzenetét érdemes megismételni:

„A további felmelegedés megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentésére van szükség”.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.