Szabályozás

„Szuperszennyező” üvegházhatású gázokat csempésznek Európába

Devenyi Dalma | 2024.04.11. 05:35

A fluorozott szénhidrogének hatása a globális felmelegedésre akár ezerszer nagyobb is lehet, mint a szén-dioxidé. Egy új vizsgálat szerint Kínából és Törökországból nagy mennyiségű, az éghajlat felmelegedését okozó gázokat csempésznek Európába.

 

A londoni székhelyű Environmental Investigation Agency (EIA) április 8-i héten közzétett jelentése szerint az illegális kereskedelem veszélyezteti a gázok fokozatos kivonására irányuló globális erőfeszítéseket – írja az Euronews. Ezek a fluorozott szénhidrogének (HFC-k), amelyeket az EIA „szuperszennyező anyagként” jellemez, a szintetikus gázok egy csoportját alkotják, amelyeket elsősorban hűtésre és hűtésre használnak.

Bár nem károsítják az ózonréteget, mint más tiltott hűtőközegek, a globális felmelegedésre gyakorolt hatásuk akár ezerszer nagyobb lehet, mint a szén-dioxidé (CO2).

A HFC-k ember által előállított gázok, amelyeket hűtésben, légkondicionálásban, szigetelőhabokban és aeroszolhajtóanyagokban használnak. (Fotó: Canva)

 

Miért csempészik a HFC-ket Európába?

A HFC-k ember által előállított gázok, amelyeket hűtésben, légkondicionálásban, szigetelőhabokban és aeroszolhajtóanyagokban használnak.

„A legtöbb HFC-t a berendezések tartalmazzák, így a kibocsátás a kopás, a hibás karbantartás vagy a termék élettartamának végén bekövetkező szivárgás eredménye” – írja honlapján a Climate and Clean Air Coalition.

Az európai országok és más ipari nemzetek a montreali jegyzőkönyv 2016-os kigali módosításának részeként vállalták, hogy 2050-ig 85 százalékkal csökkentik a HFC-k használatát. E fokozatos csökkentés elősegítése érdekében az engedélyezett HFC-gyártók és -fogyasztók felhasználási kvótákat kapnak, amelyeket fokozatosan csökkentenek.

A HFC-k használatának visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalás ellenére a kereslet továbbra is magas, és ennek következtében az árak az egekbe szöktek.

Ez jót tett a csempészeknek – akik közül sokan rendelkeznek kereskedelmi engedéllyel is -, és arra ösztönözte őket, hogy növeljék a Törökországból és Kínából származó szállítmányokat.

„Ha van engedélyed, sokkal könnyebb túllépni a kvótádat, hisz nehéz bizonyítani. A fokozatos leállítás célja, hogy a HFC-ket drágává tegye, és az emberek lássák, hogy az alternatívák jobbak és költséghatékonyabbak, de ha illegális kereskedelem folyik, és féláron árulják, az egész rendszer összeomlik.” – mondta a Reutersnek Fin Walravens, az EIA egyik vezető kampányfőnöke.

Az EIA 2021-es vizsgálata szerint a legálisan forgalmazott HFC-k mintegy 20-30 százalékát – ami akár 30 millió tonna CO2-nek felel meg – illegálisan szállítják Európába. Az új jelentés nem frissítette ezt a becslést, de Walravens szerint „nagyon kevés dolog változott”.

 

Az EU küzd az illegális gázszállítmányok ellenőrzéséért

Az Európai Unió hatóságai küzdenek a Törökországon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül érkező illegális szállítmányok ellenőrzésével. A feketepiaci kereskedők egyre kifinomultabbá válnak, és taktikájukat úgy alakítják át, hogy elkerüljék a lebukást – állapította meg az EIA kétéves, félig fedett nyomozása során.

„Olyan taktikákat alkalmaznak, mint például a betiltott eldobható palackok elkerülése és a HFC-k kevésbé szabályozott hidrofluoroolefin (HFO) hűtőközegek alternatíváinak álcázása” – áll az EIA sajtóközleményében.

A bűnözés nemcsak az éghajlatváltozást súlyosbítja, hanem jelentős adócsalással is összefüggésbe hozható – tette hozzá a szervezet.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.