Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Minek köszönhető Kína dominanciája a szélturbinagyártásban?

S.Rita | 2024.04.12. 06:05

Az Európai Unió vizsgálni fogja az Európába szánt szélturbinák kínai beszállítói által kapott támogatásokat – közölte Margrethe Vestager, a blokk trösztellenes biztosa.

 

Az április 9-i lépés a legutóbbi az Európában és az Egyesült Államokban egyaránt egyre növekvő erőfeszítések sorában, amelyek célja, hogy megvédjék a hazai tiszta energiaiparágakat az olcsó kínai importtól, amely a hatóságok szerint versenyellenes állami támogatásokból részesül.

Washington nem fogja elfogadni, hogy az amerikai ipart „megtizedelje” Kína ipari többletkapacitása az olyan kulcsfontosságú termékek, mint az elektromos autók, akkumulátorok és napelemek terén – figyelmeztetett Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter e heti kínai látogatása során.

A Reuters összeszedte, mit tudunk a kínai szélenergia-iparról tudunk.

Az Európai Unió vizsgálni fogja az Európába szánt szélturbinák kínai beszállítói által kapott támogatásokat. (Fotó: Canva)

 

Milyen nagy?

Kína rendelkezik messze a világ legnagyobb szélturbina-gyártási kapacitásával, amely 2023-ban a 163 gigawatt (GW) 60%-át teszi ki – állítja a brüsszeli székhelyű Global Wind Energy Council iparági szövetség. Ezzel szemben Európában és az Egyesült Államokban a termelési kapacitás 19%, illetve 9% volt. Kína tavaly mintegy 1,42 milliárd dollár értékben exportált turbinákat és alkatrészeket az EU-ba.

A három legnagyobb gyártó, a Goldwind, az Envision és a Mingyang 2022-ben együttesen 55,3 GW-os megrendeléseket kapott, míg a három legnagyobb nyugati gyártó, a Vestas, a GE és a Siemens Energy csak 26,7 GW-ot, az Enerdata tanácsadó cég adatai szerint.

A teljesítmény mellett a kínai turbinagyártók a terméktervezésben és az innovációban is élen járnak. Az elmúlt négy évben 426 új kínai turbinamodell jelent meg, szemben a Kínán kívüli mindössze 29 új turbinával – közölte a Wood Mackenzie tanácsadó cég. Tavaly Kína telepítette a világ legnagyobb tengeri szélturbináját a déli Fujian tartomány partjainál. A 18 MW-os turbina 20%-kal nagyobb teljesítményű, mint a GE által épített legnagyobb turbina.

 

Mi áll a növekedés hátterében?

Kína már régóta támogatja a szélerőműparkok és a turbinagyártás fejlesztését a 2030 előtti kibocsátási csúcs elérése érdekében kitűzött ambiciózus éghajlati céljainak részeként.

Az állami támogatásnak köszönhetően Kína tavaly 77,1 GW szélenergiát telepített, ami a globális összteljesítmény 65%-át teszi ki. Összehasonlításképpen az Európai Unió országai mindössze 17 GW-ot építettek.

Kína 2009-ben vezette be a szárazföldi szélenergia telepítésének támogatására a betáplálási tarifákat, amelyeket 2014-ben kiterjesztett a tengeri projektekre is. Bár a központi támogatásokat 2020 és 2021 között fokozatosan megszüntették, a projektek továbbra is kapnak támogatást a helyi önkormányzatoktól.

A déli gazdasági erőközpont, Guangdong 2021-ben közölte, hogy 2025-ig a tengeri szélerőművi kapacitás kilowattonként 500 jüan (69 dollár) és 1500 jüan (207 dollár) közötti támogatásokat nyújt a tengeri szélerőműveknek. A szélenergia-ágazat továbbra is közvetett támogatást kap az állami bankoktól és az olcsó upstream alkatrészektől.

A kínai négy nagy állami tulajdonú bank gyártási hitelei tavaly 25%-kal, 1,2 billió dollárra ugrottak, olyan stratégiai ágazatokat célozva meg, mint a technológia és a tiszta energia.

A kínai törvényhozásnak márciusban benyújtott éves jelentésében Li Qiang miniszterelnök fogadkozott, hogy „új termelőerőket” szabadít fel a csúcstechnológiai gyártás növekedésének ösztönzésére, mivel a gazdaság az ingatlanválság és a kereskedelmi feszültségek közepette megtorpant. Li hozzátette, hogy Peking 2024-ben egy trillió jüan értékű – 139 milliárd dollárnak megfelelő – speciális célú kötvényt bocsát ki a stratégiai ágazatok finanszírozásának elősegítésére.

Kína már régóta támogatja a szélerőműparkok és a turbinagyártás fejlesztését a 2030 előtti kibocsátási csúcs elérése érdekében kitűzött ambiciózus éghajlati céljainak részeként. (Fotó: Canva)

 

Milyen egyéb tényezők tartják alacsonyan a kínai turbinák árát?

A kínai szélturbina-ágazat helyzete hasonló a napenergia-ágazatéhoz, ahol a hazai kapacitások jelentős állami támogatásban részesülnek, és a területen masszív növekedés tapasztalható – mondta Xuyang Dong, a Sydney-i Climate Energy Finance kínai energiapolitikai elemzője.

„A hazai túlkínálat és a világelső technológia miatt Kína egyre inkább a turbinák exportjára fog törekedni” – mondta Dong. 

Az olcsó nyersanyagok és az éles verseny szintén lenyomta az árakat. A Wood Mackenzie szerint a kínai turbinák ára 2023-ban több mint 30%-kal csökkent. A kínai turbinák árai mintegy ötödével alacsonyabbak a rivális amerikai és európai termékekénél – írja a BloombergNEF kutatószolgálat.

A kínai állami szélerőmű-projekt-tendereken az átlagos ajánlati árak 11,4%-kal csökkentek, a 2023-as év eleji 1755 jüanról (242,65 dollár) kilowattonként 1555 jüanra az év végére – közölte a vezető beszállító Goldwind a 2023-as éves jelentésében.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.