Mobilitás

Összeállt a Renault és a Volvo: új elektromosjármű-márka született

Benedek Attila | 2024.04.12. 05:35

Az autógyárak újabb és újabb területeket keresnek, hogy a profitjukat növeljék. Az egyik friss szegmens, az elektromos futárautók és haszonjárművek. Ennek a meghódítására hozott létre közös céget a Renault és a Volvo.

 

A nemrég aláírt alapító okiratban található egy másik részvényes is, ami autós körökben nem igazán ismert, ez a CMA CGM Group. A Jaques Saadé által 1978-ban alapított vállalat, a konténeres áruszállítás egyik úttörője. A teherhajózással indult vállalkozás, mára logisztikai óriáscéggé változott, ezért már nem csak tengeren, hanem levegőben és a szárazföldön is dolgoznak. A vállalat nagyságáról sokat elmond, hogy egy év alatt több mint 21 millió konténert szállítanak. Ez az óriás 10 százalékos részvényes a Flexis SAS néven futó vállalkozásban, és 2026-ig 110 millió euróval járul hozzá az autók fejlesztéséhez és gyártásához.

A másik két vállalat 45-45 százalékot birtokol a cégben és a következő három évben 300 millió eurót fektetnek be. Ekkora beruházás nem véletlen, mert Európában a fosszilis hajtóanyagú haszonjárművek leváltása igen fontos.

Az üzlet létrejöttében a fő motiváció, hogy a csomagszállítási üzletág növekedése kiemelkedően alakul. Ugyanis a becslések szerint 2030-ig 30 százalékkal fog emelkedni az eladott elektromos furgonok száma.

Ezért nemcsak a hagyományos gyártók dolgoznak ennek a területnek a meghódításán, hanem az Amazon futárautóit készítő Rivian is. És sokan mások, példuál az eleinte csak elektromos terepjárókat gyártó Bollinger és a General Motors is indított ilyen üzletágat. A Kia szintén elkezdett mozgolódni ezen a területen, komplett elektromosjármű-családot mutattak be az ide Las Vegas-i elektronikai kiállításon (CES). Ráadásul, a városi áruterítésre használt teherautók kínálata is rohamosan bővül.

A vállalatok virtuális sajtótájékoztatón ismertették terveiket – és a következő hat évben 40 százalékos növekedést várnak a furgonüzletágban. (Fotó: Flexis SAS)

 

A kulcsszereplő

A logisztikai óriás részvétele az üzletben nem véletlen. Nagyon fontos a szerepe, mert a kész autók szállításán túl a saját logisztikai bázisain és a partnereinél is tudják használni a járműveket. Így biztosítják a vásárlók egy részét.

A Renault Csoport az egyik alapító, azaz a gallok személyautós részlege. Nekik óriási a tapasztalatuk a haszongépjárművek tervezésében és gyártásában, hiszen évtizedek óta készítik a Mastert és társait. Ami a sikerhez nagyban hozzájárulhat, hogy a franciák egész jók az elektromos autók terén.

A csapat tagja még a Volvo haszonjárműves részlege, amely az egyik legnagyobb játékos a buszok, teherautók és a munkagépek területén. A svédek feladata, a járművek személyre szabott szolgáltatásainak a kialakítása.

 

Előnyök és a technika

Ez az a pillanat, amikor meg kell ismerkedni a lízing piacon sokat hangoztatott három betűvel. A TCO a teljes birtoklási költség kifejezés rövidítése, ami a leglényegesebb szempont az üzletágban. E körül forog minden.

Az autó szoftver alapú, ami annyit tesz, hogy a működtetésében, vezérlésében kiemelt szerepet kap a számítástechnika. Azaz állandó internet kapcsolattal rendelkezik, ami a távolból is frissíthető (OTA).

Ez már elővetíti, hogy az autó napi futása teljesen nyomon követhető, így tökéletesen mérhető a sofőr hatékonysága, a fogyasztás és sok más paraméter. Ennek és sok apró részletnek köszönhetően, az új haszonjármű teljes birtoklási költsége 30 százalékkal csökkenthető. Ez egy igen nyomós érv a megvásárlása mellett.

A felvonultatott technikáról nem sokat árultak el. Ami biztos, hogy elsőként alkalmaznak majd a haszonjárművek akkumulátorainál 800 voltos technológiát. A pár év múlva a piacra kerülő autó a műfajban bevált gördeszka alvázra épül és a többfajta karosszéria a vásárlói igényekhez igen jól igazítható lesz.

 

Kiemelt kép forrás: Flexix SAS

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.