Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Kemény drágulás jöhet: így hathat az olajárakra, ha a konfliktus eszkalálódik Irán Izrael elleni támadása után

S.Rita | 2024.04.15. 09:23

Piaci megfigyelők szerint az olajárak hordónként 100 dollárra és még annál is magasabbra emelkedhetnek, miután Irán légitámadást intézett Izrael ellen, és ezzel újra felerősödtek a regionális háborútól való félelmek.

 

Irán hatalmas olajkészletekkel rendelkezik, és az OPEC olajkartell harmadik legnagyobb termelője. A globális piacokat ellátó kapacitásának bármilyen zavara magasabbra küldheti az olajárakat – mondták elemzők a CNBC-nek. A piacok szorosan figyelik majd a Hormuzi-szoros – az Irán és Omán között fekvő kulcsfontosságú szoros, amelyen keresztül naponta a globális olajtermelés egyötöde áramlik – fejlődését vagy lezárását is.

„Az iráni olajtermelés vagy exportlétesítmények elleni bármilyen támadás a Brent nyersolaj árát 100 dollárra, a Hormuzi-szoros lezárása pedig 120-130 dolláros árakat eredményezne” – mondta Andy Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke.

Irán április 13-án este több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre, ami az első eset, hogy Irán közvetlen katonai támadást intézett a zsidó állam ellen. Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint az iráni drónok és rakéták túlnyomó többségét elfogták. Elmondta, hogy egy 10 éves kislány súlyosan megsérült a repeszektől, de más áldozat nem volt.

Irán a támadással megtorolta a szíriai Damaszkuszban lévő konzulátusa ellen e hónap elején végrehajtott izraeli támadást. Irán azzal vádolta meg Izraelt, hogy április 1-jén bombázta nagykövetségének egy részét, megölve hét iráni katonai személyt, köztük három magas rangú parancsnokot.

Irán ENSZ-képviselete kijelentette, hogy a légitámadást követően az ügy lezártnak tekinthető. Figyelmeztetett azonban, hogy válaszlépései lényegesen súlyosabbak lennének, ha további izraeli megtorlásra kerülne sor.

Piaci megfigyelők szerint az olajárak hordónként 100 dollárra és még annál is magasabbra emelkedhetnek, miután Irán légitámadást intézett Izrael ellen. (Fotó: Canva)

 

Az alulfinanszírozottság súlyosbítja a helyzetet

Az olajárak enyhén csökkentek az április 14-i kora reggeli ázsiai kereskedésben. A globális irányadó Brent 0,31%-kal 90,17 dollárra csökkent hétfőn hordónként, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése 0,44%-kal 85,28 dolláron kereskedett hordónként.

Az olajkutatásba és -fejlesztésbe való, évek óta tartó alulbefektetés mellett a közelmúltbeli geopolitikai fejlemények sebezhetőbbé teszik a globális nyersolajkészleteket – mondta Josh Young, a Bison Interests olaj- és gázipari befektetési cég portfóliómenedzsere.

„Az elégtelen beruházás törékenyebbé teszi a kínálatot, és növeli az esélyét annak, hogy az ellátás megszakadása esetén jóval 100 dollár fölé szökjön a szupersztrádia. Úgy gondolom, hogy az olajárak ebben a ciklusban minden idők legmagasabb szintjére fognak emelkedni, mivel egy évtizede nem fektettek elég pénzt a feltárásba és fejlesztésbe” – mondta.

Az olajtermelés jelentős természetes csökkenése előtt áll. A Morgan Stanley becslései szerint egy hagyományos olajkút csökkenési rátája 15% körüli, mindenféle tőkebefektetés nélkül. Az olajárak az elmúlt hónapokban a palesztin néppel szolidaritást vállaló hútik által elkövetett vörös-tengeri tengeri támadások okozta kereskedelmi zavarok és késések miatt emelkedtek.

 

Az Irán elleni szankciók szigorítása?

A közel-keleti politika meghatározó ereje, Irán finanszírozza és támogatja az Izraellel szemben álló csoportokat, például a Hamász palesztin militáns csoportot, a libanoni Hezbollahot, a jemeni hútikat és Bassár el-Aszad szíriai kormányát. A Gázában zajló konfliktust gyakran nevezik Izrael és Irán közötti proxy-háborúnak.

Joe Biden amerikai elnök elítélte Irán Izrael elleni támadását, hozzátéve, hogy Washington segített szinte az összes beérkező drón és rakéta leszedésében.

„Elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az Iránból és annak megbízottjaiból érkező fenyegetésekkel szemben vasszilárd” – mondta Biden külön is az X közösségi médiaplatformon, de azt is közölte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni az Irán elleni támadó műveletekben – közölte az NBC Newsnak egy magas rangú kormányzati tisztviselő.

Ha Irán tovább eszkalálná az ellenségeskedést, az Egyesült Államok és szövetségesei újabb nyomás alá kerülnének, hogy ismét szigorítsák a szankciókat – írta a Betashares vezető közgazdásza, David Bassanese a támadást követő jegyzetében. Az iráni olajexport az elmúlt néhány évben emelkedett, az USA látszólag passzívan elfogadta ezt, mint eszközt, hogy a világpiaci olajárakra ne csökkenjen a nyomás – tette hozzá.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.